Çorum, üniversite ve sanayi iş birliği için Teknokent’in temelini attı

Hitit Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 18 Şubat'ta 5 milyon 50 bin lira bedelle ihale edilen Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi binasının 240 günde tamamlanması planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek SEVAL

ÇORUM -  Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) temeli atıldı. Temel atma törenine Vali Sabri Başköy, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Vekili Ahmet Yabacıoğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Teknokent’in sanayi şehri olan Çorum’da çok önemli bir boşluğu dolduracağını ve şehri ileriye taşıyacak önemli bir yatırım olduğunu kaydederek, “Buradan Çorumlulara sesleniyorum bir fikriniz varsa, artık bu fikirlerin projeye, projelerin ise ticari ve katma değeri yüksek her türlü ürüne dönüşmesine vesile olabilecek bir Teknokent’imiz var” diye konuştu.

Teknokent’in Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından uygulanan Güdümlü Proje Desteği kapsamında kurulduğunu belirten Alkan, Teknokent’te Hitit Üniversitesi’nin yüzde 46, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün yüzde 52, İl Özel İdaresi’nin ve Ticaret ve Sanayi Odasının yüzde birer ortaklığı bulunduğunu belirtti.

Teknokentlerin üniversite-sanayi iş birliğini sağlama konusunda dünyada en başarılı model olarak öne çıktığını vurgulayan Alkan, üniversitelerdeki bilgi birikiminin sanayiye aktarılması, birbirine benzer şirketlerin bir araya getirilerek sinerji sağlanması, Ar-Ge tabanlı çalışmaların yapılması, teknoloji yoğun sanayi kollarının bulundukları yerlerde güçlendirilmesinin sağlanması, teknoloji transferinin sağlanmasının en önemli noktası ve en iyi fırsatın Teknokentler olduğunu vurguladı.

Çorum’a kurulan Teknokent’in de önemli bir işleve sahip olacağını, bir sanayi şehri olan Çorum’u başta olmak üzere tüm ülkeden gelecek firmalar aracılığıyla, katma değeri yüksek, nitelikli Ar-Ge faaliyetlerine ev sahipliği yapacağını kaydeden Rektör Alkan, “Yüksek teknoloji firmalarını şehrimize çekmek için önemli bir araç olacak olan Teknokent'imiz, ileri teknoloji sektörlerinde istihdamın artmasını sağlayacak, yeni firmaların kurulmasını özendirerek çeşitliliği artıracak, yüksek katma değer üretecek yeni uygulama alanları açarak ilimize ekonomik açıdan katkı sağlayacak, üniversitelerde yapılan Ar-Ge çalışmalarının sanayiye uygulanarak ekonomik değere dönüşmesini sağlayacak olup, beraberinde çok ciddi kazanımlar getirecektir” şeklinde konuştu.

Çorum Valisi Sabri Başköy, Teknokent ile birlikte Çorum’un prestijinin bir gömlek daha yukarıya çıkacağını söyleyerek, teknokentlerin ülkelerin prestij projeleri olduğunu ifade etti.

Başköy, “Çorum Teknokent, çalışma itibariyle anonim şirketi olarak yapılanmıştır. Bu şirket, teknokenti çalıştıracak. Amacımız, Çorum ilinin prestijini bir gömlek daha yukarı çıkarmaktır. Artık yükte hafif pahada ağır ürünlerin ihracatına önem veriliyor. Yazılım yapmak isteyen, proje üretmek isteyen firmaları Çorum Teknokent’e bekliyoruz. Firmalar Çorum’a gelsin ve yeni Ar-Ge çalışmalarını burada yapsın” diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir