Dijitalleşme iş güvenliğini artırıyor

BUSİAD tarafından düzenlenen İş Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) ve Endüstri 4.0 Uygulamaları Paneli'nde, dijital gelişmelerin iş güvenliği ve işçi sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu anlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Çevre ve İş Güvenliği Uzmanlık Grubu'nun İş Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) ve Endüstri 4.0 Uygulamalarının anlatıldığı Panel Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci, “Endüstri 4.0 ile insan etkisi minimize edilerek, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilecek. Akıllı sensor sistemleri ile oluşabilecek kazalar ortadan kaldırılabilecek. Tehlike içeren alanlarda insan gücü en aza indirilerek kazalardan bir kez daha kaçınma şansı elde edilecek. Nesnelerin interneti ile bakım ve onarım faaliyetleri de otomatik olarak gerçekleştirilip, insan etkisi en aza indirilebilecek. Artık iş güvenliği uzmanlığı da Endüstri 4.0'la entegre olacak” dedi.

Moderatörlüğünü Ayfer Çırak’ın yaptığı panele, Tofaş’tan İş Güvenliği Ekip Lideri Taner Çetintaş, Rollmech’ten Kurumsal Gelişim Müdürü Gökben Erişmiş, Türk Traktör’den Kıdemli İSG Mühendisi Arda Öncü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İBYS Şube Sorumlusu Kemal Özat katıldı. Sanayide görev yapan konuşmacılar dijitalleşmenin iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda kendilerine getirdiği kolaylıkları örneklerle aktardılar. Dijitaleşmeyle birlikte iş kazalarına karşı çözümlerin kolaylaştığını ve veri toplanıp işlenmesinin de alınan tedbirler açısından kendilerine büyük imkanlar getirdiğini kaydeden konuşmacılar, örneklerle yaşadıkları gelişmeyi aktardılar.

Bakanlık yetkilisi Kemal Özat ise, İBYS sisteminden elde edilecek verilerin, iş kazalarının önlenmesinin yanı sıra meslek hastalıklarına karşı da önlem alınmasını sağlayacağını kaydetti. Özat, verilerin kendilerine ulaşmasının ardından sektörel ve bölgesel riskleri de belirleme şansları olacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir