Erzincan'da 21,5 ton altın üretimi

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninde, 2010 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda 21,5 ton altın üretimi gerçekleştirildiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZİNCAN  - Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninde 2010 yılından beri yürütülen çalışmalarda 21,5 ton altın üretimi gerçekleştirildiği bildirildi. 

İl merkezine 120 kilometre uzaklıktaki ilçeye bağlı Çöpler köyünde bulunan altın madeni basın mensuplarına gezdirildi. Anagold Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Melik Zafer Yıldız, madendeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Yıldız, maden sahasında 2010 yılının aralık ayında üretime başlandığını anımsatarak, iş günü kayıpsız geçen bir yıllık başarıya sahip olduklarını, bunun dünya madencilik sektöründe yüksek bir oran olduğunu, kazasız bir yıl geçirdiklerini söyledi. 

Türkiye'deki altın üretiminin yıllık ortalama 33 ton, tüketimin ise 170 ton olduğunu bildiren Yıldız, "Türkiye aslında altına bağımlı bir ülke, dışarıdan ithal eden bir ülke durumunda. Bulunmuş olduğunuz saha ithalatı azaltıcı bir etkiye de sahip, yıllık ortalama 6,2 ile 6,5 ton aralığında altın üretimi yapmaktayız. Bu da Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor" dedi. 

Melik Zafer Yıldız, burasının, Avrupa'da sayılı maden sahalarından olduğunu, binin üzerinde çalışanlarının bulunduğunu, yerel istihdama önem verdiklerini dile getirdi. 

Şirketlerinin ilk arama faaliyetinin başladığı 2004 yılından itibaren geçen 10 yıllık zaman içinde Türkiye ekonomisine makro düzeyde 750 milyon dolarlık bir katkı sağladığını söyleyen Yıldız, üretime geçilen 2010 Aralık'tan bu yana 540 milyon dolarlık ekonomik değer yaratıldığını, bunun 128 milyon dolarının doğrudan devlete vergi olarak ödendiğini açıkladı. 

Yıldız şunları kaydetti: 

"Bizim toptan üretimimiz 21,5 ton civarındadır, hedeflenen 30 tonun üzerinde olacaktır. Madencilikte şöyle bir şey vardır, bir şeyi hedef koyarsınız ama yaptığınız çalışmalarla bu hedefi geliştirme şansınız olur. Biz de bu anlamda bölgemizde, yakın coğrafyada arama faaliyetlerine devam ediyoruz. Oralardan da gelecek olumlu sonuçlar olursa, çok erken bunları söylemek için ama bu oranlar biraz daha yukarı çekilecektir. Yine kapasite artışıyla ilgili detaylı çalışmalarımız mevcut ." 

Bu konularda ilginizi çekebilir