Floransa'nın takipçisi Edirne 10 milyon turist ağırlamaya talip

Floransa'nın ardından dünyanın metrekareye en çok tarihi eser düşen kenti olan Edirne, turist sayısını 10 milyona çıkarmayı hedefliyor. Kent, krizden önceki rakamlara göre 11 milyonu aşkın turist ağırlayan Antalya'yı da yakalamayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMETHANİFİ GÜLEL - ENDER YAZICI

EDİRNE - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin metrekareye düşen tarihi eser sayısı ile Türkiye sıralamasında birinci, dünya sıralamasında ise her yıl 16 milyon turist çeken Floransa'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, tarih-kültür alanında yeni projeler ve farklı destinasyonlar ile turist sayısını 3 milyondan 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Recep Gürkan, Edirne'nin Arda, Tunca ve Meriç nehirlerini içinde barındıran, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapısı konumunda bir kent olduğunu vurgulayarak, "Edirne'yi tarihi, kültürel ve sanatsal alanda geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirdik. Mimar Koca Sinan'ın dünyada ve Türkiye'de bulunan 98 eserini Edirne'de buluşturmak için Miniapark projesi ile ilgili çalışmalara başladık. Tarih alanında bir diğer proje ise ‘Trak Medeniyetinden Edirne ve Nessebar' projesi. Bu proje ile Trakya'nın kurucusu Traklar'ı anlatacağız. Edirne'de bir Trak köyü kuracağız ve bu medeniyeti anlatan bir belgesel çekeceğiz. Belgesel çekiminin ardından kurduğumuz köyü biraz daha genişleterek Edirne turizmine kazandıracağız. Bu projeyle Edirne'nin yurtiçi ve dışından çok sayıda misafir ağırlayacağımıza inanıyorum" dedi.

Tarihi Kaleiçi semtinde hayata geçirdikleri ‘Edirne'nin evlerini geleceğe taşıyoruz' projesi ile 4 tarihi binayı geleceğe taşımak için Edirne Valiliği ile birlikte çalışmalara devam ettiklerini aktaran Gürkan, 25 yıllığına belediyeye tahsis edilen Hafıza Konağı'nın ‘Kent Belleği Müzesi' olmasına karar verdiklerini ve hayata geçirecekleri bu projelerle yeni bir destinasyon merkezini ortaya koyacaklarını ifade etti. Edirne'nin kültürün, sanatın, huzurun, barışın ve sevginin başkenti olduğunu ifade eden Gürkan, doğaya, çevreye, tarihe, kültüre, kadına ve engellilere yönelik projeleriyle; çözüm odaklı sosyal belediyecilik anlayışıyla ‘Daha çağdaş, daha zengin bir Edirne' parolasıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Edirne Askeri Hastanesi'ni kentimize kazandırdık

Bölgenin dünya çapında bilinirliğini artırılmasına katkı sağlayacak yeni bir projeye daha imza attıklarını bildiren Recep Gürkan, "Belediyemiz ve İl Özel İdaresi ortaklığıyla, Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan Kırkpınar Alanı Rekreasyon Projesi 4 milyon 750 bin TL hibe almaya hak kazandı. Projesi tamamlandı ve çok kısa sürede ihaleye çıkacak. Böylece Edirne çok önemli bir destinasyon merkezine kavuşacak. Projemiz 3 yıl içerisinde tamamlanacak. Bu projede; padişahlar bahçesi, havuz, olimpik yüzme havuzu, suni gölet, küçük bir liman, saltanat kayıkları, su gösterisi, koşu ve bisiklet yolları, açık fuar alanları, açık spor alanları gibi sosyal donatılar yer alacak. Bunun yanında Çanakale'den sonra ikinci büyük şehitlik olan Edirne Askeri Hastane'yi kentimize kazandırdık. Edirne'nin ulusal ve uluslararası anlamda cazibesini artıracak olan bu projelerle marka şehir olacağız" şeklinde konuştu.

Floransa'ya yılda 16 milyon turist geliyor

İtalyan Rönesansı'nın doğduğu kent Floransa yılda 16 milyon turist ağırlıyor. Leonardo da Vinci ve Michelangelo gibi dev sanatçıları yetiştiren kent, David heykeli ve Neptün Çeşmesi'ne de ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda bahçe, saray ve tarihi kilisenin yer aldığı kent dünyaca ünlü moda ikonu Gucci'nin de merkezi… Osmanlı İmparatorluğu'nun eski başkenti Edirne kültürel ve tarihi altyapısıyla kendini Floransa ile aynı potansiyel içinde değerlendiriyor.

655 yıllık organizasyon devam ediyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve ülkemizde 655 yıldır kesintisiz devam eden tek organizasyon olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'ne Edirne Belediyesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını aktaran Recep Gürkan, "Dünyanın en büyük geleneklerinden biri olan Kırkpınar'ın ulusal ve uluslararası basında daha fazla yer bulmasını sağlamak, yağlı güreşleri sevdirmek, Edirne'yi bu vesile ile tanıtmak ve hafızalara yerleştirmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurguladı. Geçen yıl 654'üncü kez düzenlenen organizasyonda 1923 pehlivanın mücadele ettiğini ve bu yıl bu sayının 2 bini bulmasını beklediklerini ifade eden Gürkan, etkinliğe yönelik her geçen gün artan ilginin gelecek günler için kendilerini umutlandırdığını söyledi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'nda bu yıl köklü değişikliklere gittiklerini bildiren Gürkan, "Sarayiçi'nin altyapısı nedeniyle deformasyona uğramış alanı özel çayırla yeniden yeşillendirdik ve bu yıl 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde görselli ön plana çıkmış güreşler izlenebilecek" dedi.

Modern katı atık tesislerinde elektrik üretilecek

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentte yaklaşık 60 yıllık vahşi depolamaya son verecek olan bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Edirne Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri inşaatının yüzde 90'ını tamamlandı. Bu tesis ile Edirne, Lalapaşa, Havsa, Süloğlu ilçeleri ve köyleriyle birlikte doğa dostu ekolojik bir tesise sahip olacak ve Türkiye'de ilk defa bir tesisten köyler de yararlanacak. İl Özel İdaresi birlik sınırları içerisinde 96 köyün çöpü bu tesiste toplanacak. 3 yıl sonra üretilecek olan elektrikle, Edirne ekonomisine katkı sağlayacağız" bilgisini verdi. Altyapı sorunlarına da değinen Recep Gürkan, altyapının eski, yetersiz olduğunu ve içme suyu projelerini tamamlandığını bildirdi. Kent için bu projelerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürkan, "Kısa süre içerisinde Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Projesi'nin yapımına başlayacağız. Bir diğer büyük proje olan Atık Su Arıtma Tesisi Projesi de tamamlandı. 10 Ocak 2016'da Edirne'de bir ilki gerçekleştirerek, altyapı çalışmalarıyla ilgili referandum düzenledik. Altyapı sorunlarını çözecek olan 4 projeyi de halkımıza sunarak Edirne'de yaşayan 7'den 70'e herkese danıştık" şeklinde konuştu.