İGDAŞ'ın halka arzı onaylandı
İBB Meclisi'nde İGDAŞ hisselerinin halka arz yöntemiyle satışı onaylandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'inde, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin (İGDAŞ) İBB'deki hisselerinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi hakkındaki teklif oy çokluğuyla kabul edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapılan meclis toplantısında, İGDAŞ hisselerinin özelleştirilmesi hakkındaki hukuk komisyonu ile plan ve bütçe komisyonu ortak raporu oya sunuldu.
Oylama sırasında AK Partili meclis üyeleriyle CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. Raporla ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Doğan Subaşı, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi ve halka arz yönteminin seçilmesiyle ilgili teklifle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Özelleştirme konusunda 2009'da karar alındığını kaydeden Subaşı, kurumsal hizmet niteliği taşıyan ve stratejik önemi bulunan kurumlarda özelleştirmelerin toplumsal açıdan sakıncalar doğurduğunun gözlemlendiğini anlattı.
'Özelleştirmeyle kaynak ihtiyacı karşılanacak'
İGDAŞ'ın özelleştirilmesine sıcak bakmadıklarını belirten Subaşı, şunları kaydetti:
"İBB'nin önemli yatırımları olacak, bu yatırımlar için kaynak ihtiyacı var ve İGDAŞ'ın özelleştirilmesiyle bu kaynak ihtiyacının karşılanacağı iddiası ortaya sürülüyor. Fakat nasıl gelir elde edilecek bu konuda tahmini bir bilgi yok. Bu gelirin ne kadarı İstanbul Büyükşehir Belediyesinin olacak bunu da henüz bilmiyoruz. İBB'nin yatırımlarının ne kadarını karşılayacak İGDAŞ'tan gelecek gelir bunların yanıtı yok. Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirin önemli bir kısmı özelleştirme harcamalarına gidecek. Ayrıca şirketin Hazine garantili borçları da ödenecek, kalan kısım İBB'ye verilecek. Dolayısıyla bu konuda net rakamlar yok. Biz İGDAŞ'ın özelleştirilmesine değecek rakamların ortaya çıkmayacağını düşünüyoruz. İstanbul halkının güvenli ve kesintisiz doğalgaz kullanmasını istiyoruz."
'Siyasi görüşümüz İstanbul'da verimli hizmet'
AK Partili Hukuk Komisyonu Üyesi Sibğetullah Şahin de 2009'dan 2015'e kadar 4 farklı meclis kararıyla İGDAŞ'ın özelleştirilmesi yönünde kararlar verildiğini ifade ederek, "İnsanların siyasi görüşleri ve tercihleri var. Bizim siyasi anlayışımızda bugün için İstanbul'a daha verimli hizmet verebilmek için, İGDAŞ'ın özelleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün itibarıyla özelleştirmeye karşı olabilirsiniz ama İzmir, Ankara ve büyükşehirlerin tamamında 67 gaz lisanslı şirket var. Bunlardan sadece İGDAŞ'ın kamu mülkiyetinde olduğunu söylüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre, İGDAŞ'ta İBB'ye ait hisselerin yüzde 51'e kadar olan kısmının satış yöntemiyle özelleştirilmesi, satışın halka arz yöntemiyle gerçekleştirilmesi onaylandı.