İzmit ikinci Efes olma yolunda

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun 4 büyük kentinden biri olarak Nikomedia'da kurulan İzmit'te, 2001 yılından bu yana yapılan kazılarda 138 eser gün yüzüne çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Roma İmparatorluğu'nun 4 büyük kentinden biri gösterilen Nikomedia'da kurulan İzmit, 2001 yılından bu yana yapılan ve 138 eserin çıkarıldığı kazılar ile ikinci Efes olmaya aday.

Özellikle Çukurbağ Mahallesi'nde yoğunlaştırılan kazılarda çıkarılan birçok tarihi eser kayıt altına alındı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmit'in tarihte "Nikomedia" diye adlandırılan tarihi bir şehir olduğunu belirtti.

Bir dönem Büyük İskender'in de bölgede bulunduğunu ifade eden Zamburkan, bölgede Nikomedia döneminde yapılan saraylar, tören alanları, çitler, tiyatrolar olduğunu kaydetti.

Zamburkan, bölgenin tarihte ticaret şehri olarak anıldığını dile getirerek, "Daha sonra depremlerden sonra arkeolojik eserler zarar görmüş. İzmit'te tarihte 7 kez deprem olmuş. Bu nedenle arkeolojik eserler toprak altında kalmış. Bugün yaptığımız çalışmalarla Roma dönemine ait Nikomedia kalıntılarını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. 2001 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarda şu anda müzemize kazandırdığımız işlemeli, rölyefli 138 eser teşhire sunulmuştur." diye konuştu.

"Turistler artık kültür turizmine yöneliyor"

Diğer eserlerin de Çukurbağ Mahallesi'nde bulunduğunu anlatan Zamburkan, bölgedeki tarihi kalıntıların ortaya çıkması için kazı alanını genişletmeyi düşündüklerini bildirdi.

Zamburkan, "Amacımız Kocaeli'nin sanayi kenti olmasının yanında aynı zamanda kültür ve turizm şehri olduğunu kanıtlamaktır." diye konuştu. 

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip Kocaeli'nin sağlık, doğa, deniz, kültür ve tarih turizmine elverişli olduğunu ifade eden Zamburkan, şunları kaydetti:

"Sanayinin yanında çevreyi kollayan turizmin de gelişmesini istiyoruz. Dünyada kültür turizmi hızla gelişmekte, turistlerin artık kültür turizmine yöneldikleri ve en çok döviz bırakan turist profilinin kültür turizmi olduğunu görüyoruz. Kocaeli olarak Osmanlı ve cumhuriyet dönemi sarayları ve köşkleri restore edilmektedir. Bunun yanında da yer altındaki kalıntıları ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Bu yıl da 2 parsel kamulaştırdık, orada da kazı yapacağız. Üçtepeler mevkisinde Roma döneminden kalma kral mezarları bulunmaktadır. Bu yılki planlamada 5 ve 6 numaralı kral mezarlarında kurtarma kazıları yapılacak."

"Nereyi kazsanız mutlaka tarihi eser çıkıyor"

Zamburkan, Çukurbağ Mahallesi'ndeki alanı genişleterek ören yeri yapmak istediklerini dile getirerek, Kocaeli'de ikinci bir Efes'i oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

Bölgenin arkeolojik açıdan çok zengin olduğunu, kazılan yerden mutlaka tarihi eser çıktığını aktaran Zamburkan, "Bu büyük bir alan, birçok yerleşim merkezi var. Bunun kamulaştırması ciddi maliyet. Bakanlık olarak imkanlar ölçüsünde vatandaşları incitmeden bizim için gerekli bölgeleri kamulaştırıyoruz. Tarihte dünyanın 4 büyük kentinden biri Nikomedia olarak gösteriliyor, yapacağımız kazılar sonucunda gün yüzüne çıkacak kalıntılar da ele alındığında belki Efes'ten daha büyük bir tarihi kalıntı ortaya çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Kentin İstanbul'a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunduğunu anımsatan Zamburkan, yapılacak tanıtım çalışmalarıyla kültür turizminin kentte artacağını kaydetti.