Kayseri kırsalından göçü ‘banliyö treni‘ önleyecek

Yeşilhisar-İncesu-Kayseri ve Kayseri -Sarıoğlan arasındaki toplam 130 km’lik güzergahta hizmet verecek banliyö hattı kent merkezindeki raylı sisteme entegre edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHMUT SABAH 

KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, TCDD tarafından Yeşilhisar ile Sarıoğlan ilçeleri arasında banliyö treni seferlerine açılacak demiryolu hattının, ek bir proje ile kent merkezindeki raylı sisteme (tramvay) entegre olacağını duyurdu. Çelik, projenin Kayseri için büyük önem taşıdığını belirterek, “Kısa zamanda hayata geçirilecek şekilde planlanan bu proje ile kırsaldan merkeze göçün önüne geçmeyi amaçlıyoruz” dedi. Kayseri’de el atılmayı bekleyen demiryolu projelerinin hız kazanması için Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı ile görüştüğünü, ardından da TCDD üst düzey yetkilileri ile Kayseri’de bir araya geldiğini anlatan Çelik, “Önce sayın bakanla bir görüşme yaptık. Ardından TCDD Genel Müdür Yardımcıları İsmail Murtazaoğlu, Emin Tekbaş ve TCDD’nin diğer üst düzey yetkilileri ile bir araya gelerek uygulanmayı bekleyen projeleri tek tek masaya yatırdık. Görüşmelerin ana temasını şehir içinde kalan ve kuzeye taşınmayı bekleyen demiryolu hattı, açılış için gün sayan Boğazköprü Jojistik Köyü ve Yeşilhisar - Sarıoğlan banliyö tren hattı ile bir süre önce ihalesi yapılan Kayseri Hızlı Tren Projeleri oluşturdu” açıklamasını yaptı. 

Çelik, Yeşilhisar-İncesu-Kayseri ve Kayseri -Sarıoğlan arasındaki toplam 130 km’lik güzergahta hizmet verecek banliyö hattı için başlatılan proje çalışmalarının uygulama aşamasına geldiğini belirterek, “Bu proje sayesinde Kayseri kırsalının ufku açılacak. Kayseri son 20 yılda ciddi anlamda göç aldı. Komşu illerin yanı sıra kendi kırsalından da sürekli göç alıyor. Yani ilçelerdeki nüfus merkeze kayıyor. Biz belediye olarak göçü durdurmak, hatta tersine çevirmek için kırsalda kalkınma hamlesi başlattık. İlçelere çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bir yandan alt ve üst yapıda sorunları çözüyor, bir yandan da pek çok sosyal donatıyı hayata geçiriyoruz. Ayrıca ulaşımı daha hızlı ve konforlu hale getirmek için projeler geliştiriyoruz” diye konuştu. 

Yeşilhisar-Kayseri -Sarıoğlan banliyö hattının da bu projelerin başında geldiğini kaydeden Çelik, “TCDD’nin hayata geçireceği banliyö tren projesinin daha verimli olması için biz belediye olarak ek bir proje ile söz konusu hattı kent raylı sistemine entegre etme kararı aldık. Tren yolunu kentin doğusunda ve Kaykop yakınlarında, bin 200 metrelik yeni bir hat döşeyerek kent içi raylı sistemiyle buluşturacağız. Yani Sarıoğlan banliyö hattı raylı sistemle birleşecek. Kentin batısında ise raylı sistemin OSB’deki son durağından başlayarak Kayseri Serbest Bölgesi önünden geçecek şekilde Boğazköprü İstasyonu’na 4.8 kilometrelik demiryolu hattı döşeyeceğiz. Böylelikle de Yeşilhisar ile İncesu istikametinden gelen banliyö trenlerinin raylı sistemle entegrasyonu sağlanacak” ifadelerini kullandı. 

YHT’de Kayseri kavşak noktası oluyor
Çelik, TCDD Yolları Genel Müdürlüğü’nün söz konusu projeler üzerinde çalıştığını ve yatırımların 2016 yılı başından itibaren peyder pey hayata geçirilmesi için çaba harcandığını belirterek, “Bir başka görüşme konumuz ise tüm Kayseri halkının dört gözle beklediği yüksek hızlı trendi (YHT). Bu projede de iyi bir yere gelindi. Bizim asıl isteğimiz, Kayseri-İstanbul hattı standartlarında YHT ile ilgili proje çalışmasıydı. Memnunuz, zira Kayseri hattı da İstanbul hattı gibi saatte 250 km hıza göre planlanıyor. Güzergah belirlenmiş ve proje çalışmalarına başlanmış. Kayseri-Ankara hattı ile aynı anda Kayseri-Nevşehir-Konya üzerinden Antalya’ya bağlanacak olan YHT’nin de, proje ihalesi çalışmaları başlamış. Yine bu hat üzerinden, Ulukışla yoluyla Adana ve Mersin’e gidecek YHT ile, Kırıkkale üzerinden Samsun’a gidecek YHT hattının da proje çalışmalarına başlanmış durumda. Yani Kayseri, YHT’nin ana kavşak noktası oluyor. Hem kuzey-güney hattının hem de doğu-batı hattının kesişme noktasındayız. Bu durum önümüzdeki yıllarda kentin ticari ve endüstriyel anlamda önemini bir kat daha artıracak” diye konuştu.

BANLİYÖ HATTI OSB’LERE ULAŞIMI RAHATLATACAK
TCDD Genel Müdürlüğü ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan anlaşma uyarınca, şehrin batısındaki Yeşilhisar ile doğusundaki Sarıoğlan ilçeleri arasında banliyö tren seferleri düzenlenecek. İki ilçe arasındaki 130 kilometrelik mevcut demiryolu hattı üzerinden yapılacak seferlerden, Yeşilhisar güzergahındaki yerleşim birimlerinin yanı sıra Kayseri ve İncesu OSB’leri de yararlanacak. Başkan Mustafa Çelik, Kayseri Kuzey Demiryolu hattında çalışmaların bittiğini, hattın yeni gar binasının yapılmasından sonra ulaşıma açılacağını belirtti. Çelik, özetle şu ifadeleri kullandı: “Kentin ulaşım sorununu rahatlatmak için, Kayseri-Adana ve Kayseri- Sivas yönlerinde ulaşımı sağlayan mevcut demiryolunda banliyö seferleri koyacağız. Kayseri-Adana güzergahında, Yeşilhisar’dan başlayacak banliyö hattı İncesu OSB ile İncesu ilçesinin içinden geçiyor. Hat, Boğazköprü kesiminde Kayseri OSB’ye 4.8 km’lik ‘kılcık hat’ la bağlanacak ve raylı sistemle entegre olacak. Şehrin doğu girişinde de Sarıoğlan banliyö hattı raylı sisteme entegre oluyor. Böylece, demiryoluyla toplu ulaşım hizmetinden gerek kent merkezinden iki ayrı yöndeki gidiş gelişlerde, gerekse ilçelerle OSB’lerden şehir merkezine gidiş gelişlerde o yörelerin halkı ile işletmelerde çalışan işçiler yararlanmış olacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir