Kayseri Serbest Bölgesi'nde büyümenin dinamiği yabancılar

Kayseri Serbest Bölgesi’ne yabancı ilgisi giderek artıyor. Bölgede yatırım yapan yabancı firma sayısı 7’ye, yabancı ortaklı firmaların sayısı ise 10’a çıktı. Bölgede 4 bin kişiye yaklaşan istihdam da 2016’da açılacak yeni işletmelerle 5 bin kişiye çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahmut SABAH

KAYSERİ - Kayseri Serbest Bölgesi işletici firması KAYSER AŞ’nin Müdürü Mehmet Özkantar, gerek Mersin ve İskenderun limanlarına, gerekse Ortadoğu pazarlarına yakınlığı nedeniyle serbest bölgeye ilginin arttığını belirterek, “Uluslararası karayolu önümüzden geçiyor. Erkilet Havaalanı’na 15, Boğazköprü Lojistik Köyü’ne 1, Mersin Limanı’na 320 km mesafedeyiz. Son yıllarda cazibe merkezi haline gelen bölgemiz yabancı yatırımcılarla büyüyor” dedi.

Bölgedeki firmaların dünya markası olma yolunda çaba harcadıklarını kaydeden Özkantar, ”Bölgemizde üretimde dünya teknolojileri ile yarışacak işletmeler kuruluyor. Son 2 yılda bölgedeki yabancı firma sayısı 7’ye, yabancı ortaklı firma sayısı ise 10’a çıktı. Daha önce bölgede Alman, Fransız ve Belçikalı girişimciler vardı. Sonra Hollanda, Danimarka, Malezya, Suriye ve ABD’den gelenler oldu. Birbiri ardına faaliyete geçen bu firmalar dünya markası olma yolunda gayret sarfediyor. Gelecek başka yabancılar da var” diye konuştu.

Bölgedeki faal firma sayısının 96 olduğunu aktaran Özkantar, “Bunların 69 ‘u üretim, 33’ü alım-satım, 20’si işyeri kiralama, 2’si depolama, 2’si montaj-demontaj, 2’si bakım onarım, 2’si işletici alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu firmalar bugüne kadar 134 faaliyet ruhsatı aldı. Firmalara göre ruhsat dağılımı ise 79 yerli, 7 yabancı, 10 yerli/ yabancı şeklinde gerçekleşti. yatırımcılara başta arsa temini olmak üzere altyapı ve ulaşım hizmetlerinde kolaylık sağlandı” dedi.

Altyapı sorunu yok, arsa ucuz

Özkantar, bölgenin konum alanının yaklaşık 7 milyon metrekare olduğunu belirterek, “Bugüne kadar gerek üretim, gerekse ticari işletme ruhsatı alan firmalara 1 milyon 681 bin 607 metrekare alanın tahsisi yapıldı. Firmaların bu arsalar üzerinde kurduğu üstyapı, tesis dahil 817 bin 683 metrekareye ulaştı. Gerek işletici, gerekse kullanıcı firmalar tarafından, 285 milyon 343 bin liralık yatırım yapıldı. Bu işletmelerde 3 bin 884 kişi istihdam ediliyor. 2016’da açılacak yeni işletmelerle bu sayı 5 bine çıkacak. Diğer serbest bölgelerde arsa fiyatları yüksek. Söylendiğine göre oralarda 30 dolara, 40 dolara arsa satılıyor. Bizde ise metrekare fiyatı 8 ile 14 dolar arasında işlem görüyor. Bu avantajlar ister yerli ister yabancı olsun, yatırımcıya cazip geliyor. Bölgemiz tüm altyapı sorunlarından arındırıldı. İşletmelerimizde çalışanların sayısı bu yıl yüzde 30 oranında artarak 4 bine yaklaştı. Ağırlık olarak dış pazarlar için mal üreten bu tesisler önümüzdeki dönemde daha da artacak ve çalışanların sayısı 5 bine çıkacak” diye konuştu.

Bölge ihracatında kıpırdanma var

Özkantar, bölgede ihracatın bu yıl 270 milyon, dış ticaret hacminin ise 730 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. Geçen yıl dış ticaret hacmi verilerinde beklenenin gerisinde kalınmasını ise dünya pazarlarındaki olumsuz gelişmelere bağlayarak şöyle dedi: “Bölgemizde son yıllarda ortalama 700 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşen ticaret hacmi, dünya pazarlarındaki ekonomik durgunluk ve Ortadoğu’daki gelişmelerden etkilenerek 2014 yılında beklentinin altında gerçekleşti. İhracatta kıpırdanma var. Örneğin 2011 yılında 178 milyon dolar olan doğrudan ihracat, 2012 yılında 200 milyona çıktı. 2013’de 279 milyon, 2014’de ise 310 milyon dolara yükseldi. Doğrudan ihracatın bu yıl 270 milyon, dış ticaret hacminin ise 730 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz."

Bölgede karma üretim hakim

Bölgede Türk- Alman ortaklı MS otomotiv oto yedek parçası üretiyor. Türk-Fransız ortaklı bir diğer oto yedek parça üreticisi Kayseri Segapo. Bölgenin öteki yabancı ortaklı firmaları ise İsrail ortaklı Boyhes (kablo), Alman ortaklı RSI (Demiryolu sistemleri), Romanya ortaklı Fora Banyo (Plastik), Suriye ortaklı İnspramed (Medikal), Belçika ortaklı Euro Profil (Metal-Plastik), Alman ortaklı Sefes Turizm (Metal eşya), Hollanda ortaklı BRN Yatak (Metal) ve Cezayir ortaklı Mobimet (Metal). Bölgenin yabancıları ise Thivend - Fransız (otomotiv), TUĞ - Alman (tekstil), Muka - Hollanda (metal eşya), Alsalam - Suriye (beyaz eşya), Özkar Manu - Azarbeycan (metal eşya), Duramine - Malezya (plastik) ve Mjn Linens - Suriye (tekstil).

 

Bu konularda ilginizi çekebilir