‘Konya, Kayseri, Aksaray ve Ankara yerli otomotiv için kümeleşsin'

Hacılar Genç İş Adamları Derneği üyeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘nin çağrısı ile buluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘nin (TOBB) yüzde 100 yerli otomobil çağrısına Kayseri iş dünyasından da yanıt geldi. Hacılar Genç İş Adamları Derneği (HAGİAD) üyelerinin yerli otomobil konusunda yaptığı toplantıda Kayseri'nin endüstriyel geçmişi ile yerli otomobil konusunda öne çıkması gerektiği belirtilerek, Konya, Kayseri, Aksaray ve Ankara ile yerli otomobil konusunda küameleşmenin yararlı olacağı ifade edildi.

HAGİAD Başkanı Mustafa Nebi Doğan, Kayseri'de yüzde 100 yerli otomobil üretimi için harekete geçtiklerini belirterek, "Kayseri'deki tüm STK'larımızla bir farkındalık oluşturup bir kıvılcım başlatmalıyız. Bu aslında milli bir irade. Kayseri'nin endüstriyel geçmişine baktığımızda alt yapısı var. Sektörün içinde Kayseri de yer alabilir" diye aktardı.

Turkuaz Seramik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, Kayseri'nin yanı başında bu alanda yıllardır tecrübesi olan Aksaray kentinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Hemen yanımızda ise Konya var. Konya'nın da ciddi bir sanayisi var. Konya, Kayseri, Aksaray üçlüsüne Ankara'yı da alarak bu alanda bir kümelenmeye dahil olabiliriz" dedi.

Özdemir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Özdemir ise, Türkiye'de Kayserili işini bilir mantığı olduğunu ifade ederek, "Bizim limanımız yok, demiryolu bağlantımız yok, otobanımız yok. Kayseri hep kendi gücüyle kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kayseri olarak sanayici olarak çektiğimiz sıkıntı bölgesel teşviklerdir. Devlet desteği olursa Kayseri olarak neden biz yapmayalım. Güney Kore'de insanlar yüzde 80 kendi markalarını kullanıyorlar. Milli üretime teşvik ediliyor " diye konuştu.

Hasçelik Grup İhracat Yöneticisi Serdar Özkaya, . Kayseri'de Aspilsan'ın batarya teknolojisi üzerine çalıştığını vurgulayarak, "Servis ağını da avantaja dönüştürülebiliriz. İllaki servis ağı kurulmaktansa taşeron servis ağı da olabilir. Biz Kayseri olarak bunun türevlerine kafa yorarsak Kayseri bu işi ucundan kolaylıkla tutabilir" dedi.

Tuğrul Kardeşler AŞ.Makina Mühendisi Fatih Tuğrul, yerli otomobil konusunda ihracat boyutu düşünülerek hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor. 2030 ve 2040'lar da bizim yaptığımız arabalar kullanılabilir. Otomobil üretmek gerekli hale geldi. Yerli otomobil üretirken atmamız gereken adımlar neler olacak? Kayseri olarak biz bu işin neresinde olabiliriz? Emek verirsek bunu yapabiliriz"şeklinde konuştu.

Teknoparkta şirketleşip Toyota'ya koltuk verelim

Turkuaz Seramik AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü-Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı- Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kürşad Özkaya ise Kayseri'de mobilya sektörünün ağırlıkta olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Otomobilin içinde mobilyası var, koltuğu var otomobilin gögüs kısmı var. Kayseri olarak sünger, kumaş ve yay üretiyoruz . Realist şekilde olaya yaklaşırsak otomobili bu şehirde üretmek için hızlı bir yapılanmaya yapmalıyız. Hedef koymalıyız. 3-5 firma bir araya gelerek Teknopark ‘ta bir şirket kurmalıyız. Şunu demeliyiz; bizim hedefimiz ilk önce Toyota'ya koltuk vermek. Geçen sene büyük holdinglerden bir tanesi Airbus'a koltuk vermeye başladı. Ciddi anlamda katma değerli üretim yapıyorlar. Kumaş ve sünger üretimlerinde önemli katma değerler var. Baristik kumaş üretilmiyor şu an Türkiye'de. Biz bunlara doğru hedef çizersek yarın üretilecek olan otomobilin bir çok aksamını Kayseri'den tedarik edebiliriz.