Mersin Serbest Bölgesi 2 bin yeni istihdam kazanacak
Yaklaşık 8 bin kişinin istihdam edildiği Mersin Serbest Bölgesi, yıllar sonra çevre düzeni planlarına giren genişleme alanı ile 2 bin yeni istihdam ve yıllık 1 milyar dolar ek ticaret hacmi hedefliyor.
MELTEM AHATOĞLU
MERSİN - Mersin Serbest Bölgesi'nin yüzde 100 doluluk oranına ulaşması nedeniyle, bölgeye gelmek isteyen yatırımcıları geri çevirmek zorunda kalan ve yıllardır 'genişleme alanı' tahsis edilmesini bekleyen Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ'nin (MESBAŞ) girişimleri sonuç verdi. Bölgenin doğusundaki 334 dönümlük alanın Büyükşehir Belediye Meclisi'nce 1/100.000'lik çevre düzeni planına 'genişleme bölgesi' olarak işaretlenmesinin kabul edilmesinin ardından tahsis için gün sayan MESBAŞ, Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırma çalışmalarının bu yıl içinde başlayacağını öngörüyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi Başkanı ve Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ Genel Müdürü Edvar Mum, bölge sınırlarının genişletilmesi halinde mevcut kapasitenin ve ticaret hacminin artacağına dikkat çekti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülen, '3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının' yasalaşmasını beklediklerini anlatan Mum, tasarıda yer alan 'Serbest bölgelerin ihtiyacı olan alanların Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırılması maddesi' uyarınca, Mersin Serbest Bölgesi'nde bundan sonra 'acele kamulaştırma ve yatırımcıya yer tahsisi' sürecinin işlemesini beklediklerini vurguladı.
Bu yılın ilk yarısında genişleme alanında hareketlilik başlayacağını ifade eden Mum, "İlk beklentimiz Serbest Bölgeler Kanunu'nun bir an önce çıkmasıdır. Çünkü Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, genişleme alanının çevre düzeni planına işaretlenmesine onay vermesinden sonra Bakanlar Kurulu'ndan gelecek karara odaklandık. Kurul acele kamulaştırmaya başladıktan sonra yatırımcıya yer tahsisi yapılabilecek. 2017 yılının ilk yarısında ilk fazının tamamlanacağını öngördüğümüz Genişleme alanı, 6 ay içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşacaktır" diye konuştu. Yatırım taleplerinin hayata geçebilmesi ve teknolojik yatırımların yapılmasına imkan tanınması amacıyla Serbest Bölge'nin doğusundaki 334 dönümlük alanın hayati önem taşıdığını kaydeden Edvar Mum, "Mersin Serbest Bölgesi sınırlarının genişletilmesi halinde mevcut kapasitenin yanı sıra, 2 bin kişilik ilâve istihdam ve yıllık 1 milyar dolar ilâve ticaret hacmi gerçekleştirilmesi söz konusu olacaktır" dedi.
'TOPLAM TİCARET HACMİ 56,3 MİLYAR DOLAR'
MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum Mersin Serbest Bölgesi'nin son 5 yıl içinde yıllık 3 – 3,5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştığını belirterek, "Mersin Serbest Bölgesi'nin kuruluşundan 2016 yılı Kasım sonuna kadar gerçekleştirilen ticaret hacmi toplamı 56,3 milyar dolar oldu" diye konuştu.158 ülke ile 682 malın ticaretinin yapıldığı Mersin Serbest Bölgesi'nin, ticaret hacmi sıralaması bakımından, Türkiye'de faaliyet gösteren 18 serbest bölge içerisinde, Ege Serbest Bölgesi'ni takiben 2'nci sırada yer aldığını kaydeden Edvar Mum sözlerini şöyle sürdürdü; "2016 yılı Kasım sonu itibarıyla Mersin Serbest Bölgesi'nde 324 yerli, 140 yabancı olmak üzere 464 ruhsatlı firma işlem yapmaktadır. Bölgede yapılan üretim, ticaret ve diğer işlemler çerçevesinde 7 bin 821 kişiye doğrudan istihdam sağlanmış olup dolaylı istihdam ile bu rakam 9 bin kişiye, ekonomik etkileşim olarak 30 bin kişiye ulaşmaktadır. Bölge, tek başına sağladığı istihdam kapasitesi açısından gerek Mersin İli ve gerekse ülkemiz için önemli bir merkez durumundadır."