Pilot bölge seçilen Talas Belediyesi'nin projeleri Türkiye'ye örnek oluyor

BELBİS projelerinde Elazığ, Ardahan ve Kırşehir gibi il belediyelerinde pilot bölge olduğu, tek ilçe belediyesi olarak da Talas Belediyesinin pilot bölge seçildiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Talas Belediyesi'nin pilot bölge olduğu  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Bulut Kent Bilgi  Sistemi  ve Türkiye Belediyeler  Birliğinin (TBB) Belediye Yönetim Bilgi Sistemi  (BELSİS) projeleri  Kayseri'deki  ilçe belediyelere anlatıldı.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyelerin yazılımlarının millileştirilmesiyle tasarrufu için başlattığı ve ilk olarak pilot ilçe seçilen Talas'ta, Bulut Kent Bilgi Sistemi ve  Yönetim Bilgi Sistemi (BELBİS) projelerinde son aşamaya gelindiğini belirtti.

Projenin Elazığ, Ardahan ve Kırşehir gibi il belediyelerinde pilot bölge olduğunu tek ilçe belediyesi olarak da Talas Belediyesinin pilot bölge seçildiğini söyleyen Palancıoğlu,"Yaklaşık bir yıl önce başlayan projelerde  çalışmalarımızda artık son aşamalara geldik.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile özellikle ortofoto harita üretimi ve yazılım geliştirmeyle birlikte bulut  kent bilgi sistemleriyle ilgili uygulamalar geliştirdik.Talas, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem de Türkiye Belediyeler Birliği tarafından pilot bölge olarak çalışan bir belediye oldu" dedi.

Bu iki projeyi birleştiren bir çalışma yaptıklarını vurgulayan  Palancıoğlu, "Bu çalışmalar akıllı kente doğru bir altlık teşkil edecek. Ülke kaynaklarını en iyi şekilde kullanma açısından bu çalışmalar çok önemli olacak"dedi. Palancıoğlu, "Bizim iki verimiz var biri sözel diğeri sayısal veri. Bir parselin ada, pafta numarası, yüzölçümü, kaç metrekare olduğu gibi veriler Türkiye Belediyeler Birliğinin geliştirdiği sistem BELBİS’e girildiğinde o ada, parselin kime ait olduğunu, vergisinin ödenip ödenmediğini görebiliyoruz"dedi.Talas ilçesindeki bütün binaları sınıflandırarak kontrollerinin gerçekleştirildiğini belirten Palancıoğlu, “Geçmişe dönük araştırmayla emlak vergilerinin ödenmesini kontrol ettik. Bu sayede tahakkuk yüzde 70 oranda arttı. Tahsilâtta ise en az yüzde 50 artış oldu. Belediyemizde son iki yıl içinde yazılım ve emlak taramayla birlikte vergi gelirindeki artış 9 milyon TL oldu. Talas Belediyesinin bütçesini  50-60 milyon TL civarında olduğunu düşünürsek yüzde 17-18 oranında  bir artış olduğunu görebiliriz bu da iyi bir oran" diye söyledi.

Palancıoğlu konuşmalarına şöyle devam etti; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı Bulut Kent Bilgi Sistemiyle biraz daha zaman alacak olan parsellerin sözel ve sayısal sonuçlarının grafik verilerini göstermesini sağladık. Yani ada parsel girildiğinde yeri, uydu görüntüsü ve grafik verilerinin tamamını gösteriyor. Bakanlığın ve Türkiye Belediyeler Birliğinin iyi işbirliğiyle iki sisteme biz adapte olma imkanı yakaladık. Bir tuşla emlak vergisini sorgulayabilirken, aynı zamanda da Bulut Kent Bilgi Sistemiyle de o gayrimenkulün bütün grafik verilerini görebiliyoruz. Dolayısıyla verginin arazideki hangi parsele ait olduğunu grafik olarak görerek çıktısını alma imkanına sahip olabiliyoruz. Belediyeler bu sistemlere geçmesiyle büyük oranda maddi olarak kazanç elde edecekler" diye belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir