Suriyelilerin iş gücüne katılması yasallaşsın

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, "Irak ve Suriyelilerden iş gücü piyasasına katılmayla ilgili yoğun talep var,yasal alt yapı buna uygun hale getirilsin istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Eylül ayı olağan meclis toplantısında konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ,  ülke olarak çok kârlı bir yıl olmadığı gibi çok da geriye gidilmediğini belirtti. Kayseri’nin  iş gücü potansiyelinin makul seviyede olduğunu ifade eden Boydak , ildeki özellikle Irak ve Suriyeli’lerden iş gücü piyasasına katılımla ilgili yoğun talep aldıklarını ,bu konuda  yasal alt yapının uygun hale gelmesi isteklerini yineledi.

Boydak, “Artık sonbahar geldi ,yıl sonuna yaklaşıyoruz. Ülke olarak çok kârlı olduğumuz bir sene olmadı açıkçası. Ama en azından geriye gitmediğimiz de bir yıl oldu. Ülkemizin mevcut vaziyette makro ekonomik dengelerinin yerinde olduğunu tabi az da olsa kırılganlığın mevcut olduğunu göryoruz. Özellikle bütçe uygulamalarında  alınan tedbirlerle ,en azından kısa vadede bizim yolumuza uygun bir şekilde devam edeceğimiz görülmekte” dedi.

Seçimlerden istikrarlı bir sonucun çıkmasının önemli olduğuna değinen Boydak, “Hem iç piyasalar hem dış piyasalar 1 Kasım seçimlerine odaklanmış durumda. İstikrarlı bir sonucun çıkması tabiiki memleketimizin faydasına olacaktır. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte terörün tekrardan maalesef yoğun bir gündem işgal etmesi hepimizi üzüyor. Bundan sonraki süreçte alınan tedbirlerle vatandaşımızın güvenliğinin sağlanması da çok önemli. Bu süreçte hükümet zor bir görev yapmakta. Gelecek dönem Türkiye açısından kritik bir dönem. Etrafımızdaki ülkeleri yakından takip ediyoruz. Baktığımızda Türkiye’nin demokratik standartlarıyla, kazanımlarıyla, sanayisiyle, ticaretiyle bölgede yıldızlaşan bir ülke olduğunu görmemek mümkün değil” şeklinde belirtti.

Kayseri olarak gidişatın gayet yerinde olduğunu ,Kayseri’nin iş gücü potansiyelinde makul seviyede olduğunu ifade eden Boydak , ildeki yaklaşık 40 bin Suriyeli ve Iraklı insanın iş gücüne katılımı ile iilgili taleplerini yineledi.Boydak, “Yabancı uyruklu, özelikle Suriye ve Irak Bölgesi’nden Kayseri’de ikamet eden insanlarımızın iş gücü piyasasına katılmayla ilgili ciddi talepleri oluyor. Ancak bunlarla ilgili yasal alt yapı olmadığı için açıkçası korkuyoruz. Çünkü bir kayıt olması lazım. Bizler çalışanlarımızın sosyal güvencelerini yapmadan iş başı yaptırmıyoruz. Bunun çok büyük vebal olduğunu da sanayicilerimiz görmekteler. Bu konuda çeşitli vesilelerle Valiliğimizin ,Bakanlıklarımızın kanaatleri oldu ama yeterli sonuç alamadık. En azından hükümetimizin bu konuda geçici tedbir alma durumu varsa bir genel kanaat oluşturulması, sanayicilerimize yön verilmesi  doğru olabilir. Buradan ucuz iş gücü v.s. diye anlaşılmasın. Anlaşılan o ki bu insanların bölgemizde ikameti kısa vadeli değil. Bundan dolayı tedbir almakta fayda var. Türkiye’nin bu insanlara kucak açması ,2 milyonun üzerinde insanın ülkemizde barınıyor olması bizim yüz akımız” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir