1.4 trilyon dolar büyüdüler ama gözleri hâlâ yukarıda!

ABD’de Nasdaq teknoloji endeksi bu yıl 68 kez kapanış rekoru kırarken sektörün devleri piyasa değerlerini neredeyse Rusya’nın ekonomisi kadar artırdı. Analistler teknoloji hisselerinde yükseliş trendinin süreceğini öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Bu yıl hisse senedi piyasalarının şampiyonu açık arayla teknoloji şirketleri oldu. Dünya genelinde teknoloji hisseleri ile diğer sektörlerin getirisi arasındaki fark internet patlamasının yaşandığı dönemden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ABD’de Nasdaq teknoloji endeksi bu yıl 68 kez kapanış rekoru kırarken sektörün devleri piyasa değerlerine yüz milyarlarca dolar eklediler. Teknoloji hisselerinde yükseliş süreceğini öngören analistlere göre yatırımcının alışveriş listesinde mutlaka olması gereken 3 şirket Apple, Amazon ve Alibaba.

Dünya borsaları 2017’de ateşli bir yıl geçirdi. Hemen bütün endeksler küresel ekonomiye dair iyimserlik ve iyi gelen şirket bilançolarının yardımıyla yükseldi. Borsalardaki çıkışın arkasındaki itici güçlerden biri de teknoloji hisselerinde rekorlar sürüyor. Nasdaq endeksi teknoloji firmalarından Apple’ın hisselerinin yüzde 1 ve e-ticaret devi Amazon’un hisselerinin yüzde 1.4 yükselmesinin desteği ile yüzde 0.07 değer kazandı ve 6.867,36 puana çıkarak rekor seviyeden kapandı.

FANG olarak adlandıran teknoloji devleri Facebook, Amazon, Netfl ix ve Google’ın ana şirketi Alphabet’in hisseleri bu yıl sırasıyla yüzde 58, yüzde 52, yüzde 58 ve 32 değer kazandı.

Teknoloji rallisinin bütün dünyaya yayılmasıyla Çinli internet şirketlerindeki büyüme Amerikan devleri bile geride bıraktı. Çinli Sina yılbaşından bu yana yüzde 84 prim yaparken, Tencent, Alibaba’nın hisseleri iki katından fazla arttı. Tencent yüzde 127 büyürken, Alibaba’nın hisseleri yüzde 117 yükseldi. Baidu da yüzde 50 artış gösterdi. Sina hariç 8 şirketin piyasa değeri 2017’de 1.4 trilyon dolar artış gösterdi. Yani sadece sekiz şirketin piyasa değeri Rusya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasına denk gelen bir büyüme gösterdi.

Yükseliş sürecek

Bazı teknik analistler ve stratejistler teknoloji hisselerindeki çıkışın süreceğini düşünüyor. Evercore ISI’nin teknik analiz bölüm başkanı Rich Ross, söz konusu grubun teknik olarak iyi bir pozisyonda olduğunu ve uzun vadeli grafiklerin bu hisselerde yükselişe işaret ettiğini söylüyor.

Chantico Global’in CEO’su Gina Sanchez de bu hisselerde son aylarda yaşanan yükselişin önemli nedenlerinden birinin Çin’de internet kullanıcısı sayısındaki hızlı artış olduğunu kaydediyor. “Bu çıkış bir noktada kendini tüketecek ancak henüz oraya gelmedik” diyen Sanchez, teknoloji hisselerindeki yükselişin önünüde daha çok yol olduğunu belirtiyor. Bu şirketlerin çok büyük olduğunu vurgulayan Sanchez ancak halen büyük pazarlarda tam penatrasyon sağlamadıklarına dikkat çekiyor ve bunun gelecek yükseliş hikayelerini desteklediğini ifade ediyor.

Yatırımcının alışveriş listesinde olması gereken şirketler

Analistler, teknoloji hisseleri rekor seviyelere çıkmasına rağmen halen alım fırsatını sunduğunu düşünüyor. Evercore ISI’nin teknik analiz bölüm başkanı Rich Ross, Wall Street’in bazı favori hisselerinin yükselişlerini sürdüreceğini söylüyor. 

APPLE: Şu an Apple hisselerinin daha önceki rallilerine paralel şekilde ilerlediğini belirten Ross, uzun vadeli seyrine bakıldığında, 2012’de Apple hisselerinde yüzde 40’lık sert bir gerileme yaşandıktan sonra 140’lık bir çıkış görüldüğünü hatırlatıyor. Şu an benzer bir trend içinde olan Apple hisselerinde çıkışın önemli bir kısmının geride kalmış olabileceğini belirten Ross, “Şu ana kadar neredeyse yüzde 90’lık bir yükselişten bahsediyoruz. Buradan sonra yüzde 50 daha yükselme payı olabilir” diyor. 

AMAZON: “Bu şirketin hisseleri giderek yükseliyor, gerilediği zaman bile yüksek seviyelerde kalıyor” diyen Ross’a göre bu yükeleşin süreceği anlamına geliyor. Bu yıl yüzde 52 yükselen Amazon hisselerinin 1.250-1.300 dolara çıkacağı tahmininde bulunuyor. 

ALİBABA: Ross son olarak Çin’li teknoloji devi Alibaba’ya dikkat çekiyor. Ross’a göre grafikler bu yıl meydana gelen yüzde 117 çıkışın süreceğine işaret ediyor. Alibaba’nın birkaç yıllık destek seviyesini geçtiğini belirten Ross, şirketin halka açılmasının üzerinden çok uzun zaman geçmediği için direnç seviyesini anlamanın zor olabileceğini ve güçlü seviyeden alınabileceğini ifade ediyor.