'Ambalaj'da hedef 20 milyar dolar

Ambalaj sektörü sene sonunda ‘pazar büyüklüğünde’ 20 milyar doları hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Barış SEDEF

İSTANBUL - Geçen sene ambalaj sektöründe yakalana ivme bu yılda devam etti. Ambalaj ihracatı geçen yıl kilogram bazında 1.9 milyon ton olarak gerçekleşirken kilogram bazında yakalanan performansa bağlı olarak 3.8 milyar dolarlık da ihracat geliri elde edildi. Sektör temsilcileri katma değerli ürünlerle kilogram başına ihracat değerinde artışı hedefliyor. Geçen yıl 18 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip olan sektör sene sonunda 20 milyar doları hedefleyerek yüzde 10’luk büyümeyi planlıyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, geçen yıl pazar büyüklüğünün 18 milyar dolar olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu yıl ise sene sonunda 20 milyar doları yakalayacağımızı öngörüyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye ambalaj sektörünün her geçen gün daha da güçlendiğini kaydeden Sarıbekir, “Hem ürün kalitesi hem de teknoloji açısından sektör olarak Avrupa ile yarışır duruma geldik” dedi. Türkiye ambalaj sektörünün toplam ithalatının bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 6, değer olarak ise yüzde 8 azaldığına dikkat çeken Sarıbekir, “İhraç ettiğimiz ambalaj türlerinde ilk sırayı yüzde 65’lik payla plastik ambalajlar alırken onu yüzde 24’lük payla kağıt/karton ambalajlar takip etti. Üçüncü sıradaki metal ambalajlar ise ihracattan yüzde 9 pay aldı” şeklinde konuştu. Sarıbekir, Türkiye ambalaj sektörünün dünyada 13’üncü Avrupa’da ise 6’ncı sırada yer aldığını kaydetti. 2018 yılında sektör ihracatının değer olarak 4 milyar doların üzerinde olacağını öngördüklerini belirten Sarıbekir, “Almanya ve Irak, Türkiye ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkelerde ilk iki sırada yer alıyor. Almanya’ya 48 bin 185 ton, Irak’a ise 107 bin 514 ton ihracat yaptık. Son dönemde yaşanan olayların da kısa sürede çözüme kavuşacağına ve işbirliğimizin daha da güçlenerek ilerleyeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.  

Oluklu mukavvada ilk defa dijital baskı gerçekleştirildi

Katma değerli ürünlere ilişkin sektörde Ar-Ge neticesinde ciddi sonuç alan firmalar var. Çukurova Kağıt ve Ambalaj Grubu Kalite Güvence ve Ar-Ge Koordinatörü Ahu Yağcı, “Önümüzdeki yıl ciddi bir büyüme öngörüyoruz. Ar-Ge ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İlk defa oluklu mukavvada dijital baskıyı biz gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra farklı alanlarda da yatırımlarımız devam ediyor” şeklinde konuştu. Türkiye’de ilk defa patates nişastasından çöp torbası yaptıklarını anlatan Cook Sedat Tahir A.Ş Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü Gökhan Tiritoğlu, “Nişasta üretimi için yetiştirilen patateslerin, sertifikalı tam çözünebilir polimer ile harmanlanarak üretilen çöp torbaları, doğada yüzde 100 çözünebiliyor. Polietilen ve plastikleştirici barındırmayan torbalar, normal çöp torbası gibi ve doğada çözünür olduğu için atıklarda rahatlıkla kullanılabiliyor” şeklinde konuştu. Ürünün kendi kategorisinde yer alan birçok ürüne göre daha dayanıklı olduğuna dikkat çeken Tiritoğlu, “Nişastanın içerisindeki yapısal bütünlüğü Amilopektin sağlamakta. Patates nişastasının içerisindeki amilopektin oranı, mısır veya buğday nişastasına göre daha yüksek olduğundan kuvvetli ve sağlam torba üretilmesine de imkan sağlıyor” dedi.

Gerçekleşen büyümede birçok firma nasibini aldı

Bu yıl yüzde 70’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini kaydeden Novapac Satınalma Müdürü Sinem Burcu Seçkin, 4 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini bildirdi. Faaliyetlerinin ağırlıklı olarak tek kullanımlık plastik alanında gerçekleştirdiklerini ifade eden Seçkin, “32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkeler arasında Almanya yoğun çalıştığımız pazarlar içerisinde. Şuana kadar siyasi süreçlerle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Daha önce İsrail ile bir takım sorunlar yaşamıştık. Ancak bu sorunlar bizim sektörel olarak ihracatımıza yansımadı” dedi. Benoplast Satış ve Pazarlama Koordinatörü Özcan Yılmaz ise kuruluşlarından beri ihracatlarında her yıl yüzde 15 ile 20 arasında büyüme kaydettiklerini bildirdi. 47 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Yılmaz, “Ürünlerimizi müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda geliştirdik. İç pazarda ise seçim sandık kasalarını, et ve balık kurumu ile Ptt’nin kasalarını biz yaptık. Türkiye’de birçok noktada satış depolarımız var. Yalova ve İstanbul’da faaliyetlerimiz devam ediyoruz. Yeni fabrika yatırımlarımızda kısa sürede tamamlayacağız” dedi. Özerden Plastik Satış Müdürü Sedat Berber ise firma olarak yüzde 45 dolayında bir büyüme gerçekleştirdiklerini bu büyümenin istihdam anlamında tabana yayıldığını söyledi.

SpectaVIS, ürünün Türkiye ve Avrupa’daki tek üreticisi

Etiket, karton ve etiket işçiliği ile ilgili maliyetleri ortadan kaldıran SpectaVIS ürünlerinin Türkiye ve Avrupa'daki ilk ve tek üreticisi konumda olduklarını kaydeden Orego Ambalaj Satış ve Pazarlama Uzmanı Emre İlk, “İstanbul, Hadımköy'de 20 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu üretim tesislerinde iç ve dış pazarlara üretim yapıyoruz. Yüzde 45 ihracat yüzde 55 iç piyasada faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi. Döviz artışlarının fiyat politikaları üzerinde etkili olduğuna işaret eden İlk, “Çin, fiyat noktasında diğer ülkelere göre daha cazip, bu durum sektörde rekabet edilmesini zorlaştırıyor. Kapasite artışı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Geçen seneye göre yüzde 40 dolayında bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Elite Group Yönetim Direktörü Koray Yemişçi, “Ürün gamımızı artırarak hem iç hem de dış pazarda söz sahibi olmak istiyoruz“ dedi. Yakalanan büyümeye bağlı olarak çalışan sayılarında yüzde 20 civarında bir artış sağladıklarına dikkat çeken Yemişçi, “İhracatta ise yakın çevredeki ülkelere faaliyetimiz var. Avrupa da ağırlıklı olarak İspanya, İtalya ve Almanya’ya ihracat yapıyoruz.  Almanya ile yaşanan siyasi süreçlerin tarafımıza olumsuz bir yansıması olmadı” diye konuştu.