Android ekonomisi 2021’e kadar finans ve sigorta sektörünü geçecek
Google’ın yaptırdığı araştırmaya göre Türkiye’de mobil internet ekonomisi 103 milyar liraya ulaştı. Bu büyüklüğün yüzde 54’ünü Android ekosisteminin oluşturduğunu ortaya koyan araştırma, 2021 yılına kadar ise bu ekosistemin büyüklüğünün finans ve sigorta sektörünü geçeceğini öngörüyor.
HÜSEYİN GÖKÇE
Google Türkiye’nin, OC&C Strategy Consultans’a yaptırdığı Android’in Türkiye Ekonomisinde Yeri araştırması sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre Türkiye’de mobil internet ekonomisi 2016 yılında 103 milyar lira ile Türkiye GSYH’sının yüzde 4’üne karşılık gelen bir büyüklüğe ulaştı. Bu ekonominin yüzde 54’ünü oluşturan Android ekosisteminin milli gelir içindeki payı ise yüzde 2.1 olarak hesaplandı. 2021 yılına kadar ise bu ekosistemin büyüklüğünün finans ve sigorta sektörünü geçmesi öngörülüyor. Yapılan hesaplamalara göre 2023 yılına gelindiğinde ise Android ekosisteminin büyüklüğü iki kat artarak, 15.8 milyar dolardan 46 milyar dolara yükselecek.
Şirketlere yönetim danışmanlığı hizmeti sunan OC&C Strategy Consultans tarafından Google Türkiye için yapılan araştırmanın sonuçları, Google Türkiye CEO’su Bülent Hiçsönmez ve OC&C İstanbul Yardımcı Ortağı Elif Koç tarafından açıklandı.
Rapora göre 2016 yılı itibarıyla mobil aboneler içinde akıllı telefon sahipliği oranı yüzde 68’e ulaşırken, 2013-2016 yılları arasında mobil trafiği her yıl ortama yüzde 92 artarak, 102 milyon GB’a ulaştı. Rapora konu olan Android ekosistemi, tüketiciler, telekom operatörleri, cihaz üreticileri, perakendeciler ve uygulama geliştiricilerin, Android sistemini kullanarak oluşturdukları ekonomiyi içeriyor.
Yerli ‘cebi’ destekliyor
Raporun değerlendirme bölümünde ise Andoid sisteminin, Türkiye’deki yerel cihaz üreticilerinin faaliyetlerinin de büyümesine fayda sağladığı kaydedildi. Bu kapsamda, Vestel ve General Mobile’ın Türkiye’de yaptıkları üretimin giderek arttığı vurgulanırken, sistemin şirketler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümüne de katkı sağlandığında dikkat çekiliyor. Akıllı telefon satışında 2013 yılında yüzde 5 olan yerli üreticilerin payı 2016’da yüzde 10’a yükselirken, 2023’te bu oranın yüzde 40’a çıkacağı tahmin ediliyor. 2016 yılında Türkiye’de satılan akıllı telefonların yüzde 86’sını Android işlemciler, yüzde 10’unu IOS işlemciler kalan yüzde 4’ünü ise Windows dahil diğer işlemciler oluşturuyor.
Katlanarak büyüyor
Türkiye genelinde 2016 yılında mobil internet ekonomisi 103 milyar liralık değer yaratırken, GSYH içindeki payı yüzde 4’e ulaştı. Bunun yüzde 53’üne karşılık gelen 54 milyar lirası ise Android sisteminden kaynaklanıyor. Rapordaki değerlendirmeye göre, Android ekonomisinin büyüklüğü Türkiye’deki herhangi bir geleneksel sektör büyüklüğüne ulaştı. 2016 itibarıyla Türkiye ekonomisinde; finans ve sigorta sektörü yüzde 3.1, tarım yüzde 5.8, inşaat yüzde 8.4 büyüklüğe sahip. Android ekonomisinin payı ise yüzde 2.1 civarında. Android ekonomisinin 2021 yılına kadar GSYH’nın yüzde 3.5’ine ulaşarak, aynı yıl finans ve sigorta sektörünü geçmesi öngörülüyor. Dolar bazında yapılan değerlendirmeye göre ise 2016 yılında 15.8 milyar dolar olan Android ekonomisi, 2023 yılında yaklaşık iki kat büyüyerek 46 milyar dolara çıkacak. Aynı süreçte mobil internet ekonomisi içindeki payını da arttırması beklenen Android, 2023 itibarıyla yüzde 67’lik pay alacak.