Avrupa’nın yumurta krizi, Ortadoğu’ya ihracatta umut oldu

Türk ihracatçılar Avrupa’da oluşacak talebin Ukrayna tarafından karşılanacağını, böylece Ortadoğu pazarında rekabet ettikleri Ukrayna’nın bu pazardan çekilmesiyle oluşacak boşluğu Türkiye’nin dolduracağını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARAFAT

Hollanda’da başlayan ve diğer Avrupa ülkelerine de etki eden yumurta krizi, Türk yumurta ihracatçılarının Ortadoğu pazarı umutlarını yeşertti. Türk ihracatçılar Avrupa’da oluşacak talebin Ukrayna tarafından karşılanacağını, böylece Ortadoğu pazarında rekabet ettikleri Ukrayna’nın bu pazardan çekilmesiyle oluşacak boşluğu Türkiye’nin dolduracağını düşünüyor.

Avrupa Komisyonu zehirli yumurtaların Avrupa ülkelerinin ardından Hong Kong ve İsviçre’deki çiftliklerde de görüldüğünü açıkladı. Tavuk çiftliklerinde haşerelere karşı kullanılan ‘Fipronil’ isimli ilacın yumurtalara karışması nedeniyle sorun yaşanırken, yumurtaların üretildiği çiftliklerin faaliyetleri durduruldu, yumurtalar da rafl ardan kaldırılarak imha edildi.

Avrupa pazarında yaşanan krizin ardından oluşan talebin Ortadoğu pazarında Türkiye’nin ciddi bir rakibi olan Ukrayna tarafından doldurulacağı, böylece yumurta ihracatında Türkiye’nin Ortadoğu’da elinin güçleneceği beklentisi doğdu. Matlı Gıda Grubu ve Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, AB ülkelerinde yaşanan sıkıntının Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı yumurta ihracatında artış sağlayabileceğini söyledi. Matlı; Türkiye’den ağırlıklı olarak Irak, Katar, Suriye, Afganistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere yumurta ihracatı yapıldığını, sadece Matlı Gıda grubu bünyesindeki Burdan Yumurta ile geçen hafta 247, bu hafta ise 299 TIR’lık ihracat yaptıklarını aktardı.

“Ukrayna Irak pazarında rekabetten çekilebilir”

Damızlık yumurtadan, yumurtalık ve etlik civcive, yarkadan konsantre yem ve beyaz et üretimine kadar tavukçuluğun pek çok alanında faaliyet gösteren HasTavuk’un Genel Müdürü Şahin Aydemir de Türkiye’nin tavukçuluk sektöründe dünyanın ilerisinde bir teknolojiye sahip olduğuna dikkat çekti.

Aydemir; “Sektörün 1 milyar doların üzerinde ihracat potansiyeli var. Avrupa’da yaşanan yumurta krizinin ardından Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya ve Almanya’nın bir kısmında marketlerdeki yumurtalar dahi toplatıldı. Bu noktada Avrupa’da oluşacak boşluğu Ukrayna dolduracaktır. Biz de Ukrayna ile özellikle Irak pazarında ciddi rekabet halindeyiz. Şu dönemde Ukrayna Avrupa’nın ihtiyacını karşılayacağı için Irak ve hatta Ortadoğu da bizim için yükselen bir pazar haline gelecektir” değerlendirmesini yaptı.

Hastavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, Banvit’in yaşadığı ifade edilen sorunla ilgili olarak sahadaki üreticilerden bir geri bildirim almadıklarını kaydetti.