1+0 daire ve bodrum kat tarihe karıştı
Yürürlüğe giren yeni yönetmelikle 1+0 daireler ortadan kalktı. En küçük daire büyüklüğü 28.5 metrekare olabilecek. Yeni düzenleme 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek.
LEYLA İLHAN
İSTANBUL - Gayrimenkul sektörünün 1.5 yıldır beklediği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Birçok yenilik getiren yönetmelikle 1+0 daireler ortadan kalktı. En küçük daire büyüklüğü 28.5 metrekare olacak. Bodrum kat dairelere ‘gün ışığı alma’ koşulu getirildi. Bu koşulla birlikte projelerin yüzde 90’ında bulunan bodrum kat dairelerinin artık olmayacağı belirtildi. ‘Emsal dışı alan’ konusu da netleştirildi. Artık bir projenin yüzde 30’u emsal dışı bırakılabilecek. Genel anlamda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren yönetmelikteki bu maddenin kentsel dönüşüm projelerinde sıkıntı doğurabileceği belirtiliyor. Yönetmelikle konusunda çalışma yapan sektör örgütleri KONUTDER, İNDER ve GYODER açıklama yapacak. Üyelerin yasayla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu alması bekleniyor.
Yönetmeliği değerlendiren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Hüseyin Oflaz, 1+0’ların kalkmasını doğru bir karar olarak nitelendirdi. Ofl az, “1+0’lar toplumun sosyal yapısını bozuyor. Bu yapıları ev olarak değerlendirmemek lazım. Otel odası havasında daireler yapılıyor. 18-20 metrekarede bir yaşam kurma ihtimali düşük. Bu yasak mevcut küçük dairelerde değer artışı getirmez. Artık bodrum katlarında da oturum olmayacak. Sel ve taşkınlarda güvenli değil. Afetlerden korunma amaçlı. Doğru bir karar” dedi.
Yüzde 30 sınırı kentsel dönüşümü etkileyebilir
Toplam inşaat alanının yüzde 30’unun emsal dışı bırakılması kararının da yeni olduğunu aktaran Ofl az, “Henüz işlemleri tamamlanmamış mevcut projelerin de yeni yönetmeliğe tabi olması sıkıntı çıkarabilir. Sıkıntı yaşayabilecek müteahhitler olabilir. Geçiş süresine ihtiyaç var. Ayrıca kat yüksekliklerini düşürmek adına taban alanlarının yüzde 40 olan dünya standartlarından yüzde 60'a yayılması kıt kaynak toprağın ve peyzaj alanlarının azaltılması açısından negatif bir durum” diye konuştu.
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, emsal dışı kalma oranın yüzde 30 olarak belirlenmesinin kentsel dönüşümü etkileyebileceğini söyledi. Babacan, “Bu oran yüzde 40-50’leri bulabiliyordu. Bu da kentsel dönüşümü hızlandırıyordu. Şimdi yüzde 30 gibi bir standarda bağlanması suistimali önlediği için artı durum oluşturuyor. Bir taraftan da kentsel dönüşüme sekte vurur mu diye düşündürüyor. Zamanla göreceğiz” diye konuştu. Babacan, her belediyeye yorum hakkı tanınmasının da faydalı olduğunu vurguladı.
Ruhsat alamayanlara 3 ay süre
İşlemleri başlamış ancak ruhsat aşamasına gelmemiş projelerin eski yönetmeliğe göre yapılması için 1 Ekim'e kadar süre tanındı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Daire, arsa sahiplerine, inşaat sektörüne üç aylık uyum süresi tanındı. Hem kentsel dönüşüme başlamış olanlar hem de normal inşaatlar hazırlıklarını tamamlayıp, inşaat ruhsatlarını eski yönetmelik hükümlerine göre alabilecek. Böylece yapılmış olan daire büyüklükleri bozulmayacak ama keşke uyum süresi altı ay olsaydı" dedi.
Yeni yönetmelik neler getiriyor?
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, 1 Ekim’de ugulamaya girecek yeni yönetmeliğin getirdiği değişiklikleri şöyle özetledi:
1. Stüdyo daireler ortadan kalkıyor. En küçük daire minimum 28.5 metrekare ve oturma, artı yatak odalı, 1+1 şeklinde yapılacak.
2. Taban alan kuralı değişti. % 40 sınırı % 60'a çıkarıldı. Bina arsada daha geniş taban alana oturabilecek. Ancak 9 kat yapılması gereken 900 m2 inşaat, şimdi 6 kat yapılabilecek.
3. Yeni binalarda daha çok otopark yapılabilecek. 4. Konutlarda kat yüksekliği 3.60, ofislerde
4 metreye çıkarıldı.
5. Belediyeler dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek.
6. Teraslar bahçe olarak kullanılabilecek, terasa havuz yapılabilecek.
7. Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek ve yapı ruhsatından önce verilebilecek.
8. Bodrum katlar dışında emsal harici alanların toplamı, inşaat hakkının yüzde 30’unu geçemeyecek.
9. Balkonların 2 metre genişliği geçmeyen kısımları emsal harici sayılacak.
10. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek. Böylece önden 3 kat, arkadan 8 kat bina yapılamayacak.
11. Yol boyu ticaret olan konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verildi.
12. Çatılara yapılan baz istasyonları, estetik görünümlü olacak. Maliklerin onayı alınacak. Bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmayacak.
13. Bodrum kata yapılan konutlara ait depoların % 10'u ve işyerlerine ait depoların % 50'si emsal harici olacak.