Arsa maliyetlerinde artış dairelerden 20 metrekare azalttı
Artan arsa maliyetleri nedeniyle dairelerin küçüldüğünü söyleyen Mehpare Evrenol, KDV artışının da projelerde metrekareleri etkileyeceğini söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Leyla İLHAN
İSTANBUL - Mimarlar Workshop Ltd. Şti.'nde kentsel tasarım, mimari ve iç mimari proje yöneticisi olarak çalışan Yüksek Mimar Mehpare Evrenol, son 10 yılda Türkiye'de konutların 20 metrekare küçüldüğünü söyledi. Fransa'da yapılan dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM'de Avrupa Gayrimenkul Ödül töreninden SAF GYO için yaptığı Akasya Acıbadem projesiyle iki ödülle dönen Everol, arazi fiyatlarının artması nedeniyle projelerin küçüldüğünü belirterek, "10 yıl önce yaptığımız projelerin ortalama metrekareleri ile bugün yapılan projelerin ortalama metrekareleri arasında en az 20 metrekare fark var. Geçen dönemde birçok semtte daha lüksde olsa küçük metrekarelere gidildi. Sadece 1+1'ler değil, 2+1, 3+1'ler olmak üzere tüm daire tipleri küçüldü. Çünkü arsa ve inşaat maliyetleri nedeniyle binaların ulaşılır olması için daireler küçültülüyor" dedi. Everol, KDV artışının da projelerde metrekarelerin küçülmesi olarak piyasaya yansıyacağını ifade etti.
Tarihi silüet bozuluyor
Giderek artan göç ve arazi sıkıntısı nedeniyle İstanbulunun yüksek binalara alışmak zorunda kalacağını dile getiren Evrenol, ancak bu binaların şehrin silüetini etkileyecek bölgelerin dışında yapılması gerektiğini söyledi. "Ancak bunlar boğaza dikiliyor. Halbuki İstanbul'un kıymetli bir silüeti var. Tarihi yarım adanın bütün belleklerde yumuşak kubbeleri ve sivri minareleriyle şehri domine eden bir silüete sahip" diyen Mehpare Evrenol, "Bu nedenle tarihi yarım ada, Şişli, Beyoğlu, Kadıköy ve İstanbul'un boğaza doğru olan İstanbul'un bütün kimliğini tanımlayan bu bölgelerde yükselmemek gerekiyor. Bu sülietle hiçbir şeyin yarıştırılmaması lazım. Bu bakımdan Çamlıca dahil bu bölgeye yapılacak bir kule ya da cami buna zarar verecek. Ne yapacaksa gidip biraz uzaklara yapmalıyız" açıklamasını yaptı.
Fikirtepe korkutuyor
Türkiye'de yapılacak kentsel dönüşüm için önce bölgelerin düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Evrenol, bu kapsamda kendisini en çok korkutan bölgenin ise Fikirtepe olduğunu söyledi. "Fikirtepe sadece mal sahiplerine sahip oldukları konut karşılığında bir takım konutları vermek üzere yapılan ve konut yığınlarından oluşan bir çalışma" diyen Evrenol, "Bir yerin semt olması için bir meydan, meydana açılan ticari ve sosyal ünitelerin olması gerekir. Ancak böyle şehrin bir parçası olur" dedi.
14 bin metrekare meydanı olan proje yaptı
2000 yılına daha çok okul, ofis, restorasyon projeleri yaptıklarını bu tarihten sonra ise büyük konut yerleşimlerine döndüklerini aktaran Mehpare Evrenol, projelerinde özellikle meydana önem verdiklerini kaydetti. Ankara'da Sinpaş için yaptıkları Altınoran Projesi'nde meydan alanının 14 bin metrekare olduğunu anlatan Evrenol, "Mitinglerin yapılabileceği büyüklükte bir meydan. Ankaralılara açık olacak" dedi. Evrenol, Sinpaş'ın Bursa Modern Projesi ve Bosphorus City projesinde de büyük meydanlar tasarladıklarını söyledi.
Su konseptinin maliyeti yeşil alan kadar
Projelerinde kullandıkları su konsepti konusuna değinen Mehpare Evrenol, su konseptinin bakım maliyetinin sanıldığı gibi yüksek olmadığını belirterek, "İmalat ve bakım maliyeti de yeşil alan yani peyzajdan daha pahalı değil. Yeşil alanı suladığınızda ortaya çıkan buharlaşma ile su alanından çıkan buharlaşmayı kıyasladığınızda ise sulama alanında daha yüksek. Bu sular doğal biyolojik arıtma ile temizleniyor" dedi.