Beyoğlu, 1 trilyon dolarlık firmaların radarına girdi

Nakheel, Morgan Stanley gibi dev şirketler MIPIM 2017’ye katıldı. Beyoğlu’nun vitrin projeleri Galataport, Haliçport yabancı yatırımcı için roadshowa başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Dünyanın en önemli gayrimenkul organizasyonlarından olan MIPIM 2017, 90 ülkenin katılımıyla kapılarını açtı. Fuarda Türkiye’den 100 proje tanıtıldı. Toplam 1800 metrekarelik alanda tanıtım yapan 223 firmayı temsilen 520 profesyonel katılımcı gelirken, Beyoğlu Yatırımcılar Grubu (BIG) 35 yatırımcı ve 47 proje ile fuara damgasını vurdu. Türkiye’nin en büyük projeleri arasında gösterilen Beyoğlu’nun vitrin projeleri Galataport, Haliçport, Taksim 360, Okmeydanı, Piyalepaşa İstanbul ve Örnektepe, 1 trilyon dolarlık portföyü olan yabancı yatırımcı için roadshowa başladı.

MIPIM fuarı sırasında görüşmelerde bulunulan yabancı şirketler arasında Nakheel, Tishman Speyer, Dubai Properties Group LLC, Invesco Real Estate, Hines France, Accorhotels, Aegide Domitys, Aew Europe, Noaho, Y&S Added Value Trading Limited, Carlyle Real Estate Advisors France, Bouygues Construction, Morgan Stanley, Accumulata Immobilien AG, L’IMMOBILIERE ROMANDE IMROSA, Woehr +Bauer GMBH, Credit Suisse, Deka Immobilien GMBH, UBS Fund Management yer alıyor.

Beyoğlu’ndan 47 proje yer aldı

Cannes’da düzenlenen MIPIM 2017’ye ilişkin değerlendirme yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “İşimiz Beyoğlu, gücümüz Yatırımcılarımız diyerek bu sene MIPIM’e Beyoğlu Yatırımcılar Grubu (BIG) ile katılma kararı aldık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız olumsuzluklar üzerine ‘Zaman birlik beraberlik zamanıdır, kenetlenme zamanıdır’ dedik ve bu sene MIPIM’de Beyoğlu’nun yeni yüzüne kavuşmasında çok büyük emekleri olan kıymetli yatırımcılarımızla geldik. Büyük bir gururla söyleyebilirim ki 1 trilyon dolar değerindeki yabancı fonlar projelerimizle yakından ilgileniyor” dedi. Beyoğlu’nun yatırım için biçilmiş kaftan olduğunu belirten Demircan, “Yabancı yatırımcıların önüne toplam büyüklüğü 20 milyar dolar olan 47 ayrı proje portföyünü koymak istiyoruz. Bu 47 projenin 6 tanesi tamamen Türkiye’nin prestij projelerinden oluşuyor ve 10 milyar dolar büyüklüğü var. Yabancıların öncelikle doğrudan gayrimenkul portföyüne yatırım yapmalarını arzuluyoruz. Ayrıca son dönemde Türkiye’de geliştirilen gayrimenkul sertifikası işi var. Orta vadede buraya da yabancıların yatırım yapacağını düşünüyoruz” dedi.

100 yatırımcı İstanbul Çadırı’nda Türklerle buluşacak

Fuarda İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) iki yıldır MIPIM’de kurduğu 685 metrekarelik İstanbul çadırı bu yıl dev bir B2B ikili görüşme alanı olarak konumlandırıldı. “İki Kıta Tek Şehir” sloganı ile ziyaretçi çeken gayrimenkul çadırında, MIPIM’e katılan 23 bin profesyonel ziyaretçiyle İstanbul’dan fuarı ziyaret eden 500’den fazla profesyonel masaya oturacak.

İTO, fuarın ikinci gününde, 100 büyük yatırımcıyı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılacağı tanışma toplantısında Türk yatırımcılarla bir araya getirecek. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, 685 metrekare büyüklüğündeki İstanbul Çadırı’nın her noktasını uluslararası yatırımcılar ile Türk girişimcilerin buluşma yeri olarak planlandıklarını belirterek, “Uluslararası alım yapan en büyük 100 MIPIM katılımcısı ile temasa geçtik. Yöneticilerini Türk firmalarıyla görüşme yapmaları için İstanbul Çadırı’ndaki B2B alanına davet ettik. Bu suretle işadamlarımızın birçok önemli kontrata da imza atmalarını bekliyoruz” dedi. Fuarda İTO ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında ‘Ülke ve Pilot Bölgede Mekansal Strateji Planlarının Hazırlanmasına İlişkin İşbirliği Protokolü’ imzalandı.