Cami malzemeleri ihracatı 200 milyon dolara dayandı

Türkiye'de cami sayısının 100 bine dayandığını söyleyen Hüs&Er Fuarcılık kurucularından Erdem Karaca, kentsel dönüşüm kapsamında bu camilerin yüzde 10’unun yeniden yapılacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Türkiye’de her yıl 2 bin caminin temeli atılıyor ve bu camilerin maliyeti ortalama 1 milyon TL’den başlayıp, 200 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Bu da 2000’li yılların başına göre cami ve ekipmanları sektörünün 10 kata yakın artışla 10 milyar TL gibi bir büyüklüğe yükselmesini sağladı. Cami Yapı Ekipmanları Fuarı, kubbecilerden halıcılara, havalandırmacılardan aydınlatmacılara 70’e yakın firmayı bir araya getirdi. 20-23 Şubat tarihleri arasında gerçekleştiren fuarın mimarlarından Hüs&Er Fuarcılık kurucularından Erdem Karaca, 10 yıl öncesine göre açılan cami sayısının 10 kata yakın arttığını, bu artışın etkisi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yasa hazırlığında olduğunu söyledi. Yasa kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde kullanılan malzemelere standart getirecek. Standart bundan sonra yapılacak camiler için geçerli olacak.

Belge zorunluluğu getirilecek

Türkiye’de 2002’de 75 bin 941 olan cami sayısı 10 yıl içinde 10 bine yakın artarak 84 bin 684 adete yükseldi. En fazla cami bulunan il İstanbul. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan verilere göre İstanbul’da 3 bin 190 cami bulunuyor. Onu 3 bin 87 cami ile Konya, 2 bin 875 cami ile Ankara, 2 bin 639 cami ile Samsun ve 2 bin 577 cami ile de Kastamonu takip ediyor. Erdem Karaca, son birkaç yıldır cami yapımının oldukça maliyetli hale geldiğini belirterek 200 milyon TL’ye mal olacak olan Çamlıca Camii örneğini verdi. Karaca, yeni yasa için şunları söyledi: “Yakında Diyanet İşleri’nin sunumu ile denetim yasası çıkacak. Çalışmalar yürütülüyor. Kapsamı denetimsiz camileri denetlemek. Hangi birimin denetleyeceği muallaktaydı. Yapı denetimi olacak. Çalışmalar neticesinde malzemeler ile ilgili bazı sınırlamalar getirilecek. Bazı belgeler şart koşulacak.”

10 bin cami yeniden yapılacak

Yeni cami inşasının yanı sıra kentsel dönüşüm kapsamında da birçok caminin yıkılıp yeniden yapılacağı bilgisini veren Erdem Karaca, 100 bine yakın caminin yüzde 10’unun bu kapsama alınacağını dile getirdi. Karaca’nın verdiği bilgilere göre ihracat da önemli rakamlara ulaştı. Özellikle mimari ile ilgili çok fazla çalışma yapıldığını söyleyen Karaca, 200 milyon dolar civarında ihracat yapıldığını belirtti. Sektörde şu an kayıtlı firma sayısı 200. İşçilik yapan firmalar ile birlikte bu sayı 800’e kadar çıkabiliyor. Bu ticaretin en yoğun olduğu iller ise Konya, Ankara, İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş, Bingöl ve Batı Karadeniz illeri olarak sıralanıyor. Bu anlamda Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın sektör için büyük bir önem arz ettiğini dile getiren Erdem Karaca, 10 bin civarında ziyaretçinin gezdiği fuara Almanya ve Hollanda’dan da büyük ilgi olduğunu söyledi.

Karaca’nın verdiği bilgilere göre, Türk cami ekipmanları şirketlerine, AB, Türki Cumhuriyetler ve Arap ülkelerinden büyük ilgi var. Halıcılar günü birlik özel uçaklar ile ölçü alıp geri dönüyor. Bunun son örneği Serko Halı. Suudi Arabistan’ın Mekke Şehri’nde bulunan Kral Abdulaziz Camisi’nin halılarını yapan şirket yetkilileri, özel uçaklar ile ölçü ve halıların yerleştirme işlemi için taşınmış.

Bu konularda ilginizi çekebilir