Fikirtepeliler'in emsal artırımı talebine ret

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'de vatandaşların emsal yükseltilmesi yönündeki talebi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince reddedildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'de vatandaşların emsal yükseltilmesi yönündeki talebi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı toplantısı üçüncü birleşimi, Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı. Meclis toplantısında, Fikirtepeliler'in ek emsal taleplerinin bulunduğu 155 itiraz dilekçesinin yer aldığı raporlar görüşüldü.

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe'de vatandaşların, yolların da emsale dahil edilerek ek emsal talebi, yapılan oylamada reddedildi.

Meclis'te bu raporların görüşülmesi sırasında CHP ve AK Partili grup üyeleri arasında tartışma çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergun Turan, CHP'li üyelerin raporlara neden "ret" oyu verdiklerini anlamadığını söyledi. Turan, şunları kaydetti:

"Siyaset insanı bazen bu hallere sokuyor. Kadıköy Fikirtepe planını Meclis'ten oy birliğiyle geçirdik. Oy birliğiyle geçen kararda Fikirtepe'de 4.14'ü bulan emsal kararı oluştu. Konu çok da tartışıldı. Bu oran ciddi manada tartışma konusu oldu. 4.14 emsal verildi. Ne istiyor vatandaşımız? Yol alanlarının 'KAKS' (imar artırımı) hesabına dahil olmasını istiyor. Bu ne hukuken ne de teknik olarak mümkündür. Kusura bakmasın kimse, bu sınır artık son sınırdır, bundan sonra yapacağımız bir şey yoktur."

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu üyesi Mehmet Yıldız ise  "(Neden CHP raporları reddediyor?) demenin bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Fikirtepe olayını siz getirdiniz ve karar verdiniz, sonra o hakları geri alıyorsunuz. Orada insanlar, o imar durumuna göre ada bazında örgütlendi ve anlaştılar. Şimdi de bu haklar geri alınıyor diye düşünüyoruz. O nedenle raporlara 'ret' verdik" diye konuştu.