GYO hisseleri potansiyeliyle dikkat çekiyor

Düşük faiz ve sektörel düzenlemeler GYO'ları destekliyor. Analistlere göre, Torunlar, İş ve Emlak GYO öne çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası açıklamaları sonrası yeni bir faiz indirimi beklenen piyasalarda, faiz seviyelerine duyarlı hisse senetleri öne çıkmaya başlarken; düşük faiz ortamının yanı sıra, konutta KDV düzenlemesi, yabancıya gayrimenkul satışı ve kentsel dönüşüm gibi yasal düzenlemeler gayrimenkul hisselerine yönelik beklentiyi artırdı.

Reuters'ın analiz haberine göre; GYO hisseleri arasında agresif büyüme planı ile Torunlar GYO, yüksek kira verimliliği ile de İş GYO öne çıkarken; ikincil halka arz baskısına rağmen Emlak GYO hisseleri de, şirketin mevcut arazi portföyü, para girişi beklentisi ve yeni proje desteğiyle yukarı potansiyel sunuyor.

Analistlerin beklentilerine göre, İş GYO'da yüzde 35, Torunlar GYO yüzde 27,Emlak GYO yüzde 24'e varan yukarı potansiyel bulunuyor.

BIST Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi'nde 25 GYO yer alıyor.

[PAGE]

 

Tera Menkul Analisti Hasan Demir, düşük faiz ortamı başta olmak üzere, mevcut konjonktürün gayrimenkul sektörüne yönelik beklentileri artırdığını belirterek, "Merkez Bankası'nın beyanları, enflasyon raporundaki açıklamalar faiz indiriminin devam edeceği beklentisiyle gayrimenkul gibi faize duyarlı hisseleri öne çıkarıyor. Konut fiyatları da güçlü seyrediyor" dedi ve ekledi:

"Ayrıca gayrimenkul sektöründe, KDV düzenlemesine bağlı olarak talebin öne çekildiğini görüyoruz. Yabancılara satış ile ilgili düzenleme de, satışlara pozitif yansımakta."

Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alımlarında mütekabiliyet esasını kaldıran düzenlemenin 2012'de hayata geçmesiyle, yabancıların Türkiye'de taşınmaz mal edinmesinin önü açılmıştı. Bir başka düzenlemeyle de, Türkiye'den taşınmaz satın alan yabancılara verilen oturma izni de 3 aydan 1 yıla yükseltildi.

Demir, "GYO'lar arasında Torunlar GYO çok pozitif görünüyor. AVM gelirlerini konut projeleriyle birleştirmesi iyi bir model. Hem kira geliri var, hem de konut ve ofis projelerine giriyor. Ürün çeşitliliği riski azaltıyor. Ayrıca Mallof İstanbul projesindeki teslimatlar sonrasında iyi temettü verme durumu da var" dedi ve ekledi:

"Torunlar şu anda net aktif değerine göre yüzde 24 iskontolu. Aynı şekilde dikkat çeken hisselerden İş GYO'nun da net aktif değerine göre iskontosu çok. Bu iki hisse GYO'lar arasında daha fazla dikkat çekiyor."

[PAGE]

 

İş GYO'nun kira verimliliği hisseyi cazip kılıyor

İş GYO'nun iskontolu işlem görmesinin yanı sıra, kira geliri verimliliğinin de hisseyi çok cazip kıldığını belirten bir başka analist ise, "Mevcut değerlemeye göre, İş GYO'nun yüzde 11 oranındaki kira verimliliği, faizlerin yüzde 5 seviyesinde seyrettiği ortamda çok cazip getiri sunuyor. Şirketin net aktif değerine göre yüzde 45 iskontolu işlem görmesi de, hissede yukarı potansiyel yaratıyor" dedi.

İş GYO'nun 2012'de 104 milyon lira olan kira gelirlerinin, devam eden projelerinin tamamlanmasıyla 2016'da 207 milyon liraya ulaşması bekleniyor.

Aynı analist, Torunlar GYO'nun ise agresif büyüme nedeniyle beğenildiğini belirterek, "Torunlar GYO, agresif büyüme planıyla öne çıkıyor. Diğer taraftan düzenli kira gelirleriyle de defansif duruyor. Bu açıdan karışık bir portföyü olması olumlu algılanıyor. Sürekli yeni ihalelere giriyor olması beklentiyi artırıyor" diye konuştu.

[PAGE]

 

Galataport ihalesi Torunlar için yeni katalizör olabilir

Bir başka analist ise, Torunlar GYO hisseleri için önümüzdeki dönemde Galataport ihalesinin bir katalizör görevi görebileceğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Torunlar son dönemde çok yüksek performans gösterdi ve daha sınırlı potansiyeli kaldı. Ancak şirketin teklif verdiği Galataport ihalesi, Torunlar için yeni bir katalizör olabilir. Bunun yanı sıra, şirketin Paşabahçe arazisinde yapacağı yeni proje de, hisseye yönelik beklentilere katkı sağlıyor."

Yabancıya satışa ilişkin düzenlemeleri satış performansına yansıtan şirketlerden birinin Torunlar GYO olduğunu belirten Ekspres Invest Analisti Kurthan Atmaca da, "Yabancıya satışa ilişkin düzenlemelerin, hemen hemen hepsinin satışlarında yüzde 5-10 olumlu etkisi olur, olmaya da başladı zaten. Ama Torunlar ve Emlak Konut yabancıya satışta daha da öne çıkıyor. Torunlar'ın Ali Sami Yen ve Mall of Istanbul projesinde yabancılardan iyi talep bekleniyor" diye konuştu.

Atmaca ayrıca, GYO'lar arasında ikincil halka arz nedeniyle oluşabilecek baskıya rağmen Emlak GYO hisselerini önerdiklerini söyledi.

Atmaca, "Düşük faiz ortamından en çok etkilenecek hisse Emlak GYO. 3.havalimanına yakın yerde arazi alımları da dikkat çekiyor. Ayrıca ikincil halka arzdan sene içinde para girişi olacak. Tüm bu unsurlar büyüme beklentisi getiriyor. Bu nedenle hisseye 'al' veriyoruz" diye konuştu.

[PAGE]

Ekspres Invest'in Emlak GYO için hedef fiyatı 3.8 lirada bulunurken, söz konusu seviye hissenin dünkü kapanış fiyatına göre yüzde 24 yukarı potansiyele işaret ediyor. Sinpaş için 1.90 TL'lik hedef fiyat yüzde 25; İş GYO için 1.95 TL'lik hedef fiyat yüzde 15; Torunlar için 4.65 TL'lik hedef yüzde 7 potansiyele işaret ediyor.

İş Yatırım'ın ise en çok tavsiye edilen hissesi senetleri listesinde, Torunlar GYO ve İş GYO yer alırken; İş GYO 2.3 TL hedef fiyatıyla yüzde 35,Torunlar GYO da 5.56 TL hedef fiyatıyla yüzde 27 yukarı potansiyele işaret ediyor.

Oyak Yatırım'ın en çok tavsiye edilen hisse senetleri listesinde ise Torunlar GYO 4.5 TL'lik hedef fiyat ile yer alıyor.