İnşaat sektörü mayısta sıçrama yaşadı

İnşaat sektörünün iştahı ilk çeyrekteki zayıflamanın ardından geçen ay önemli bir sıçrama kaydetti. Mevcut inşaat işleri mayıs ayında, nisana göre 10 puan arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatları ve yeni iş iştahında gözlenen zayıflamanın ardından, mevsimselliğin de etkisiyle mayısta mevcut inşaat işlerinde sıçrama yaşandığını açıkladı.

Türkiye İMSAD tarafından yayınlanan "Sektör Raporu Mayıs 2017"ye göre; yılın ilk çeyreğinde alınan yapı ruhsatları 2017'nin ilk üç ayında önceki yıl aynı döneme göre bina sayısı olarak yüzde 15, yüzölçümü olarak yüzde 17.2, değer olarak yüzde 3.6 ve daire sayısı olarak da yüzde 11.6 azaldı.

Yapı ruhsatı verilen binaların ocak-mart toplamında yüzölçümü 45 milyon metrekare olurken; bunun 25.4 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı ve 9.6 milyon metrekaresi ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

Rapora göre, ilk çeyrekte yapı izinleri ise metrekare olarak yüzde 22 artarak 39.3 milyon metrekareye yükseldi.

Desteklerin olumlu etkisi görüldü

Rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi ise mayıs ayında, nisana göre 10 puan arttı. Böylece mayıs ayındaki mevcut işler seviyesi geçen yılın mayıs ayındaki mevcut işler seviyesinin de 7.2 puan üzerine çıktı. Raporda, "Mevsimsellik ile birlikte hızlı bir toparlanma yaşanan inşaat sektöründe, verilen desteklerin de olumlu etkisi görüldü" denildi.

Mart ayında hızlanan konut satışları artışının nisan ayında da devam ettiğinin vurgulandığı raporda, nisan ayında konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artarak, 114 bin 446 adet olduğu belirtildi. Konut sektöründe uygulanan kampanyalar ve sağlanan desteklerin satışlara katkısının ve desteğinin nisan ayında devam ettiği, özellikle konut kredi faiz oranlarının düşük kalmasının da satışları desteklediği belirtilerek, bu çerçevede konut satışlarındaki performansın bir süre daha sürmesinin beklendiği vurgulandı.

Raporda, mevcut konutlardaki iyileştirme veya yenileme gereksiniminin de, inşaat ve inşaat malzemesi sanayisi için önemli bir potansiyel oluşturduğu belirtildi.

Senet kullanımı arttı, peşinat oranı azaldı

2017'nin ilk dört ayında markalı projelerden konut satın alanların peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarının da incelendiği rapor, konut alımında senet kullanım oranının yüzde 50'ye yaklaştığını ortaya koydu.

Rapora göre, Nisan'da peşinat kullanım oranı yüzde 18'e gerilerken; banka kredisi kullanım oranı yüzde 35'e, senet kullanım oranının ise yüzde 47'ye yükseldi.

Rapora göre peşinat payındaki gerileme hane halklarının tasarruflarının azaldığı ve borçlanma ihtiyacının arttığını gösterirken; düşük kredi faizleri de borçlanma eğilimini tetikledi.

Senetlerin payının yüzde 50'ye yaklaşmasının daha önemli bir gelişme olduğu vurgulanan raporda, senet payının artmasının markalı üreticilerin satışlarını kendilerinin finanse ederek ödenmeme riskini üstlendiklerini gösterdiği belirtildi.