Kentsel dönüşüm tuğlacıya umut oldu

Türkiye tuğla üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan Turgutlu'da, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
MANİSA - Türkiye genlinde ilk aşamada 35 ilde başlatılan kentsel dönüşüm projeleri, kapasitelerini kullanamamaktan şikayetçi olan tuğla ve kiremit üreticilerini umutlandırdı.
Türkiye'deki tuğla üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki tuğla ve kiremit fabrikaları, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte teknoloji ve kapasite artırım yatırımlarına başladı.
Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği Başkanı Gökhan Görçiz, önceki yıllarda 88 fabrikayla Türkiye'deki tuğla üretiminin büyük bölümünü karşılayan Turgutlu'nun, halen 37 fabrikayla yıllık 250 bin konutluk tuğla üretimi yaptığını söyledi.
Türkiye'de inşa edilen konutların yaklaşık yüzde 25'inde Turgutlu tuğla ve kiremidinun kullanıldığını ifade eden Görçiz, fabrikaların son dönemde kapasitelerini tam olarak kullanamadığını, bu durumun istihdam rakamlarının da düşük seyretmesine neden olduğunu belirtti.
Ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin, tüm inşaat sektörüyle birlikte kendi sektörlerine de canlılık getireceğine dikkati çeken Görçiz, şöyle konuştu:
"Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkımlar başladı. İnşaat faaliyetlerinin başlamasıyla 2013'ün ikinci çeyreğinden itibaren sektörümüzde önemli bir hareketlilik bekliyoruz. Fabrikalarımız buna hazırlık yapmaya başladı. Bazı fabrikalar teknoloji yenileme ve kapasite artırma yatırımlarını yapıyor. Bir çok tesis de gelecek talebe yanıt vermek üzere stoğa üretim yapıyor. Kentsel dönüşümün getirdiği hareketlilikle 250 bin konut olan kapasitemizin 350-400 bine çıkacağını düşünüyoruz."
Görçiz, halen yaklaşık 2 bin kişinin çalıştığı fabrikalarda üretim artışıyla birlikte istihdamın 3 bin 500 kişiye çıkabileceğini inandıklarını da bildirdi.
 
Fabrikalarda üç vardiya hazırlığı
 
Tuğla fabrikası sahibi Yavuz Semizler ise kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle oluşacak talebe karşılık verebilmek için hazırlık çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Semizler, gerek ekipman gerekse üretim sahası olarak genişleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Fabrikalarımızda üç vardiya sistemine geçebiliriz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda devletimizin koyacağı standartlar ve isteyeceği kalite çok önemli. Turgutlu'nun bu projeden çok büyük beklentileri var. Bunu biz de bir fırsat olarak görüyoruz. İnşallah sektörümüz ve Turgutlumuz için hayırlı olur" dedi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir