Konut fiyatlarındaki artış enflasyonun üstüne çıktı

Bir taraftan seçimin ve yaz aylarının öncesinde belirsiz bir dönem geçiren diğer taraftan ise kentsel dönüşüm çalışmalarının gaz verdiği gayrimenkul sektöründe konut fiyatlarındaki yükseliş sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yavuz-karaman-013.png

EVA Gayrimenkul Değerleme, her ay gayrimenkul sektörünün masaya yatırıldığı Periskop Analiz'in mayıs ayı raporunu açıkladı. EVA Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Merkez Bankası’nın mart verilerine göre konut fiyatlarının enflasyonun üstünde artış gösterdiğini ifade ederek, şubat ayı endeksinde bir önceki aya göre yüzde 2,08 artış yaşandığını ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,56 artışın gerçekleştiğini kaydetti. Yazıcı, endeks değerlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul'da yüzde 28,76, Ankara'da yüzde 11,41, İzmir'de yüzde 14,64 oranlarında artış görüldüğünü belirtti. 

Borsa İstanbul'da işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıklarının performansının izlendiği BIST Gayrimenkul Yatırım Ortakları endeksinin geçtiğimiz son bir aylık dönemde yüzde 6 oranında değer kaybettiğini ifade eden Yazıcı, geçen yılın haziran ayından bu yana ise endeksin yüzde 7 değer kazandığını dile getirdi. 

Krediler yıl sonunda canlanacak

Rapora göre nisan ayı itibariyle son bir yıllık süreçte konut kredisi kümülatif değişimi yüzde 19 artış gösterdi. Cansel Turgut Yazıcı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 20 büyüyen konut kredilerinin bu yıl yüzde 19 oranında büyüdüğünü, buna bağlı olarak kredi miktarının 2015'in 3'üncü çeyreğinde durağanlaşacağını, yeniden hareketlenmenin ise ancak yıl sonunda görüleceğini tahmin ettiklerini söyledi. 

Kullanıcı için konut kredisinde maliyetlere bakıldığında mayıs ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık yüzde 0,89 ile yüzde 1,29 arasında değişim gösterdiği kaydeden Yazıcı, bankalar arasında farklılık olmakla birlikte 100 bin TL kredi için aylık ödemelerin 10 yıllık vadede 1.359 TL, 5 yıllık vadede 2.158 TL civarında seyrettiğini vurguladı. 

Takipteki kredilerdeki değişim analiz edildiğinde 2015 nisan ayında konut kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının yüzde 0,48 düzeyinde olduğuna değinen Yazıcı, bu oranın 2014 martında yüzde 0.55 seviyesinde olduğunu söyledi. Yazıcı, takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün ise kredi miktarıyla aynı hızda büyüdüğünü ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir