Konut sektörünün gözdeleri Kayabaşı ve Sancaktepe bölgeleri

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Maya, "Avrupa yakasında yerleşim alanı olarak gelişecek bölgelerin başında Kayabaşı geliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul'un gayrimenkul sektöründe yeni merkezler edindiğini belirterek, Avrupa yakasında Kayabaşı'nın, Anadolu yakasında ise Sancaktepe'nin gelişecek bölgeler olarak öne çıktığını söyledi.

Gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri değerlendiren Maya, 2013'ün ilk aylarına yavaş başlayan gayrimenkul sektörünün hızla canlandığını belirterek, bunda mütekabiliyet yasası, afet riskli alanların dönüştürülmesi kanunu, yurt dışı piyasalarından gelen olumlu değişiklikler ve konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün etkili olduğunu söyledi.Maya, İstanbul geneli için 2013'ün başından itibaren lansmanı yapılan yeni projelerin Güneşli, Kartal, Seyrantepe, Kağıthane, Sancaktepe, Eyüp, Bayrampaşa ve Kadıköy'de yoğunlaştığını vurgulayarak, yerleşim alanı olarak gelişecek bölgelerin başında Kayabaşı'nın geldiğini kaydetti.Halihazırda inşaat yatırımlarının ve konut gelişiminin başladığı bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Yenişehir Projesi"ni hayata geçireceğini anlatan Maya, "Kemerburgaz-Kayabaşı-Başakşehir bölgesini içine alacak şekilde planlan bu bölge içinde yaklaşık 1 milyon 500 bin kişinin yaşaması amaçlanıyor. Planlanan Yenişehir Projesi'nde çekirdeğin 'Kayabaşı' olacağı öngörülüyor. Diğer taraftan bu gelişimi destekleyecek en önemli üst ölçekli yatırım hiç kuşkusuz 3. havaalanıdır. Belirlenen bu yeni yaşam alanının 3. havaalanını da kapsayacağı ve etkileşim bölgesi içinde olacağı yine bakanlık tarafından belirtildi" diye konuştu.Anadolu yakasında ise öne çıkacak bölgelerin yine üst ölçekli ulaşım ve altyapı projeleriyle bağlantılı olarak gelişeceğini belirten Maya, özellikle Sancaktepe'nin 3. Köprü bağlantı yolu ve planlanan hastane projesiyle bu gelişime aday olabilecek bölgelerden biri haline gelme potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

[PAGE]

Çekmeköy ve Ümraniye'nin popülaritesinin artması Sancaktepe'ye yaradı"

Maya, 2009'da Samandıra, Yenidoğan ve Sarıgazi semtlerinin birleşmesi ile Sancaktepe'nin bugünkü halini aldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:"Sınırları dahilinden Şile ve TEM Otoyolu geçen ilçe, 3. Köprü ile bağlantılı olacak Kuzey Marmara Otoyolu güzergahında kalıyor. Son yıllarda, Sancaktepe, gerek ulaşım gerek Çekmeköy-Ümraniye ilçelerine yakınlığıyla İstanbul'un çeperlerindeki gelişme odaklarından biri haline geldi. Büyük ve markalı konut projelerinin bulunduğu Çekmeköy ve Ümraniye'nin popülaritesinin artmasıyla söz konusu ilçelerdeki arsa fiyatları arttı. Bu da arzın yakın merkezlere kaymasına neden oldu ve Sancaktepe'nin gelişimine katkı sağladı."Maya, 2012'de temeli atılan Sancaktepe metro istasyonunun 2015'te tamamlanacağını hatırlatarak, "Bölgenin İstanbul Kuzey ormanlarına ve doğası korunmuş bölgelere yakın olması, TEM ve Şile Otoyolu arasında konumlu bir bölge olması dolayısıyla önümüzdeki yıllarda konut sektöründeki arz-talepte ve konut fiyatlarında artış olabileceği öngörülmektedir" dedi.

[PAGE]

Kağıthane, Ayazağa ve Seyrantepe gayrimenkulcülerin dikkatini çekiyor"

Maya, Kağıthane, Ayazağa ve Seyrantepe bölgesinin merkez olmasını sağlayacak en önemli noktaların başında hem ofis hem de konut projelerinin eş güdümlü olarak ve organize bir şekilde başlaması olduğuna dikkati çekerek, "Cendere Caddesi'nde dolaştığınızda gördüğünüz atmosfer tam bir şantiye şehir havası ki bir de buna Kağıthane Belediyesi'nin Cendere Vadisi projesi eklendiğinde merkez durumu daha da perçinleşecektir" dedi.Bölgenin gerek ulaşım bağlantı yollarına yakın konumu gerekse kent merkezi içinde yer alıyor olması nedeniyle son dönemde tüm gayrimenkul geliştiricilerin dikkatini çektiğini vurgulayan Maya, son dönemde bölgedeki en önemli gelişmelerden birinin de planlanan metro güzergahı olduğunu kaydetti.

[PAGE]

"Kartal merkez olma yolunda hızla ilerliyor"

Makbule Yönel Maya, Kartal'ın yapılmakta olan projelere merkez olma yolunda hızla ilerlediğini dile getirerek, şunları kaydetti:"Kartal'ın en önemli avantajı planlanan üst ölçekli yatırımların tamamlanmış olması. Adalet sarayı projesi ve metro açılışları ile bölge önemli bir çekim noktası haline gelmeye başladı. Yapılmakta olan projeler de sadece konut ya da ofis gibi tek bir kullanım fonksiyonu halinde olmayıp hem yaşama hem de çalışma alanı olarak gece-gündüz nüfusunun dengeli olabileceği bir yerleşim alanı olma potansiyeline sahip. Kartal'ın eski sanayi alanlarından oluşan önemli bir kısmı için de mülkiyet yapısının temiz ve büyük parsellerden oluşması yeni ve esnek kullanımlar geliştirmeye müsait bir proje ortamı sağlıyor. İlçenin denize kıyısı olması ve manzarası avantaj olarak değerlendiriliyor."

[PAGE]

Avrupa yakasında Zeytinburnu-Topkapı aksı öne çıkıyor"

Avrupa yakasında bir diğer önemli potansiyele sahip bölgenin ise Zeytinburnu-Topkapı aksı olduğunu vurgulayan Maya, deprem açısından riskli yapıların en fazla bulunduğu bölgelerden biri olan Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm projeleri anlamında bazı girişimlerin sonuçlanmaya başladığını söyledi.Maya, bölgedeki eski fabrika alanlarının konut projeleri olarak değerlendirilmeye başladığına dikkati çekerek, sahilden E-5 aksına doğru çıkıldıkça ve E-5'in kuzey tarafında önemli sanayi alanları ve büyük araziler bulunduğunu ifade etti. Makbule Yönel Maya, bu alanların halihazırdaki imar durumu değişiklikleri dikkate alındığında hem merkezi durumları hem de parsel ile mülkiyet yapıları nedeniyle farklı ticari ve karma kullanımlı projelerle değerlendirilebileceğini söyledi.

[PAGE]

Kentsel dönüşüm bölgeleri

Maya, kent içinde öne çıkacak bölgeleri belirlerken en önemli etkileşim yaratacak unsurun kentsel dönüşüm projeleri olacağını belirterek, şöyle konuştu:"Halihazırda bazı bölgelerde başlamış ve başlamakta olan bu gelişim hangi bölgenin süreç olarak daha önde olacağına bağlı olarak değişebilir. Özellikle İstanbul'un merkezi noktalarında gizli kalmış bu farklı bölgelerde önce neresi gerekli adımları tamamlayarak dönüşüme başlarsa gelişim biraz o tarafa kayabilir. Şu ana kadar riskli alan olarak ilan edilen bölgeler, Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Sultangazi, Sarıyer ve Küçükçekmece oldu. Kamu tarafından riskli alan ilan edilmeden sivil girişimlerle bazı bölgelerde de bu şekilde bazı yapı adaları ve sitelerin dönüşümlerini de yakın zamanda görmeye başlayacağız."