Konutta dolar kaynaklı zam yüzde 20’yi zorlayacak

Doların TL karşısında geldiği seviye, konut fiyatlarına da yansıyor. DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya, enflasyon ile birlikte konut fiyatlarına yüzde 18 zam gelmesini beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ

İSTANBUL - Doların son bir yıldaki TL karşısında geldiği seviye konut fiyatlarına zam olarak yansıyacak. DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, konut fiyatlarına enfl asyon hariç yüzde 10, enflasyon ile birlikte yüzde 18 civarında zam olacağını söyledi. Dumankaya, takvim olarak ise seçim sonrasını göstererek 2016’da dahil edildiğinde zammın adım adım geleceğini belirtti. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da dolardaki artışın bir diğer etkisinin de yabancı alımlarını artırması olduğunu söyledi ve ekledi: “Ertelenen alımlar hızlandı. Yabancı alımları yüzde 50 arttı.” 

Konut satışı 1.2 milyonu geçer 

Dolardaki değer artışı, inşaat sektöründe maliyetleri önemli oranda artırdı. Başta demir olmak üzere birçok kalemde maliyetler katlandı. Ali Dumankaya, maliyet baskısının her zaman hissedildiğini anlattı. Özellikle dışa bağımlı ürünlerde bu artışın daha fazla yaşandığını dile getiren Dumankaya, “Maliyetlerde emtia bazlı artışlar oluyor. Hammadde yurtdışına bağımlı olan ürünlerde özellikle. Sektörümüzde yerli imalat ağırlığı çok yüksek. Bundan dolayı aşırı bir yükselme olmuyor. Sınırlı seviyelerde kalır diye düşünüyorum maliyet artışlarının” dedi. Ali Dumankaya, maliyetlerdeki artışın konut fiyatlarına etkisi hakkında ise şunları söyledi:

“Şu an rekabet var ve fiyatlar kısa vadede artmaz. Asıl artış seçim sonrası başlar ve 2016’da daha fazla hissedilir. Enflasyon hariç yüzde 10’lar seviyesinde olmasını bekliyorum fiyat artış oranının. Toplamda 17-18’i bulur.” İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve aynı zamanda Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olan Nazmi Durbakayım da, önümüzdeki süreçte döviz hareketleri konut satışlarına direkt ve dolaylı etki yapacağını belirtti.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Dövizin dolaylı etkisi, konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacaktır. Her ne kadar konut üretimindeki malzemelerin yüzde 90’ından fazlası yerli malı olsa da, ithal edilen enerjiye bağlı olarak konutta kullanılan her hammaddenin fiyatlarında bir artış olacaktır ve bu zincirleme reaksiyon olarak konut fiyatlarına yansıyacaktır. Bu yansımaya bağlı olarak konut fiyatlarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 il 10 arasında artış göstereceğini düşünüyorum” diye konuştu. Şu an için konut satışları tüm bu olumsuzluklara rağmen iyi gidiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) rakamlarına göre şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 oranında artarak 95 bin 21 oldu. Bu rakamın 54 bin 359’u ikinci el konut satışlarından gerçekleşti. İkinci el konut satışları artışı ise yüzde 22.1 olarak gerçekleşti. Ocak- Şubat 2015 döneminde ise toplam konut satışı 181 bin 188 olarak gerçekleşti. Dumankaya, bu anlamda satışların da iyi gittiğini belirtti. Kendi projelerinde de bunun yansımasını gördüklerini anlatan Dumankaya, mart ayında da aynı oranda artışın gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Yıl genelinde ise Ali Dumankaya, geçen seneye göre yüzde 15’e varan oranda artış ile toplam konut satışın 1 milyon 250 bin civarında gerçekleşmesini beklediklerini anlattı.

Yabancı satışları 5 milyar dolara çıkar 

Dolardaki artışın bir diğer etkisi ise yabancı satışlara yansıması. Zira dolardaki artış dolar/TL ile satışın gerçekleştiği sektörde yabancının elini artışı oranında güçlendirdi. Ali Dumankaya, bu konuda “Dolar yüzde 20 değer kazanınca TL bazında yabancı için konut fiyatı yüzde 20 ucuzlamış oluyor. Etkisini görüyoruz. Şu an özellikle Körfez ülkelerinden önemli oranda talep var. 5’erli 10’arlı blok alım yapıyorlar. Yabancıya geçtiğimiz yıl 3.5 milyar dolarlım satış gerçekleştirilmişti, bu yıl bu rakamın 5 milyar dolar seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz. Geliştirme için de yabancı ilgisi var. Projede ortaklık yapmak için yine Körfez, Azerbaycan ve diğer Türki Cumhuriyetlerden teklif geliyor” dedi. Nazmi Durbakayım ise mütekabiliyet yasasına bağlı olarak yabancıya gerçekleştirilen her konut satışı döviz üzerinden olacağına dilkkat çekerek, bunun ertelenen alımları hızlandırdığını dile getirdi. Durbakayım, “Bunun etkisini yılın ilk 2 ayında hissettik. Yabancı satışları yüzde 50 civarında arttı. Bu artış hem yabancının daha uygun fiyatla konut almasının hem de yapılacak yeni projelerde yabancıya özel projelerin geliştirilmesinin katkısı olacağını söylemek mümkün” dedi. Yabancılara yapılan konut satışı şubatta bin 389 olarak gerçekleşti. Bunda da ilk sırayı 466 konut ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 356 konut satışı ile Antalya izledi.

"Dönüşüm alanlarında fiyatlar etkilenmez"

Çimento, demir gibi ana hammadde fiyatlarındaki artışın dövize paralel oranda veya daha fazla artmasının kendilerini zorladığını anlatan Nazmi Durbakayım, “Artışlar yeni projelerin metrekare fiyatlarına yansıyacaktır. Fakat Fikirtepe gibi kentsel dönüşümün göz bebeği olan yerlerdeki konut satışı bundan etkilenmez diye düşünüyoruz. Çünkü birkaç yıldır gerçekleşen projelerin çoğu yeni merkezlerde yükselirken, Fikirtepe İstanbul’un en eski merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu nedenle merkezi yerlerdeki kentsel dönüşümlerin fiyat artışlarından etkilenmesini beklemiyoruz” şeklinde konuştu.