Sincan ve Mamak'a 20 bin konut

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yerel yönetimlerle işbirliği halinde gecekonduların yoğun olduğu özellikle Sincan ve Mamak'ta yaklaşık 20 bin konut inşa edecek. 

TOKİ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Mamak ve Sincan’da yerel yönetimlerle işbirliğiyle, kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirecek. TOKİ, Mamak’ta 11 bin 790, Sincan’da ise 11 bin konut inşa edecek. TOKİ, çarpık yapılaşma ve gecekonduların yoğun olduğu Mamak’ta uyguladığı kentsel dönüşümle bölgeyi modern bir görünüme kavuşturuyor. Mamak Belediyesi ile yapılan işbirliğiyle Anayurt ve Gülseren Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 5 bin 471 konut, bin 500 kişilik cami, anaokulu, ilkokul ve lise yapılması planlandı. Birinci ve ikinci etapta 2 bin 30 adet konutun inşası için ihale çalışmaları da tamamlandı. Mamak Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi Mahallelerinde de kentsel dönüşümle 5 bin 847 konut yapılacak. Proje alanında cami, anaokulu, ilkokul ve Türk Kızılay Derneği hizmet binası gibi donatılar yer alacak. 

Yatıkmusluk Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında ise 732 konut hak sahiplerine teslim edilirken 472 konut, ilköğretim okulu ve cami ihalesi 26 Haziran 2012’de gerçekleştirilerek inşasına başlandı. 

TOKİ'den Sincan'a 11 bin konut

TOKİ ile Sincan Belediyesi arasında imzalan protokol çerçevesinde Saraycık ve Ulubatlı Hasan Mahallelerine ihtiyaç duyulan tüm sosyal donatı tesisleri ile birlikte 11 bin konut inşa edilecek. Proje kapsamında Saraycık Mahallesi’nde 4 bin 800 konut, Ulubatlı Hasan Mahallesi’nde ise 6 bin 200 konut ve 160 işyeri yapılacak. 

Çinçin'in çehresi değişti

TOKİ, Altındağ Belediyesi ile uyguladığı kentsel dönüşümle, halk arasında “Çinçin” olarak bilinen Gültepe, Doğantepe ve Aktaş Mahallelerinin çehresi değişti. Proje kapsamında Altındağ’da 2 bin 608 konut inşa edildi. Doğantepe’de 292, Aktaş’ta 868 konut ile cami, Gültepe’de bin 448 konut, okul ve sağlık tesisi yapıldı. Proje kapsamında belediye tarafından Çinçin’de bölgenin ihtiyaçlarına hizmet edecek bin 500 kişilik kültür merkezi kompleksive parkın inşası devam ediyor. 

Başpınar Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Bölgede yer alan gecekonduların yıkımı ve alanın temizleme işlemleri tamamlandı. 474 konutun ihalesi yapılarak çalışmalara başlandı. Gültepe’de 894 konut ve 32 derslikli ilköğretim okulu inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı devam ediyor. Aktaş Mahallesi’nde inşa edilecek 356 konutun ihalesi 30 Mayıs 2013’te yapıldı. 

Ankara'nın uluslararsı giriş kapısına modern görünüm

Başkent Ankara’nın uluslararası giriş kapısını oluşturan ve eskiden gecekondu bölgesi görünümlü alan da uygulanan “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi”nde yeni aşamaya geçildi. 5104 sayılı Kanun ile özel bir hüviyete haiz projenin ilk etabında 8 bin 152 konutu inşa edilerek 8 bin 57 hak sahibi için 20-24 Ocak 2012 tarihleri arasında kura çekimi yapıldı. Kura yöntemine dönük açılan davaların Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ lehine sonuçlanmasının ardından, davalardan dolayı yaklaşık bir yıllık gecikme ile konutlar hak sahiplerine teslim ediliyor. Proje kapsamında Osmanlı Selçuklu mimarisinde 925 konutun inşası devam ediyor. Ayrıca bin 764 konutun ihalesi tamamlanarak inşaat çalışmalarına başlandı. 

Yenimahalle de dönüşüyor

TOKİ’nin, Yenimahalle Belediyesi ile birlikte 2007 yılında başlattığı Demetevler projesinde 740 konut, ilköğretim okulu, 8 ek derslik, karakol ve sağlık ocağı yapıldı. 2008 yılında başlatılan Pamuklar Mahallesi projesinde 422 konut, Macunköy Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında da 408 konut inşa edildi. Hak sahiplerine konutları teslim edilerek gecekondu alanları kente kazandırıldı. Macunköy 2. etapta ise 275 konutun inşası devam ediyor.