Sur Yapı, üç koldan dönüşüm atağında

İstanbul’da üç bölgede dönüşüm yapmak için kolları sıvayan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, kentsel dönüşümde her bölge için farklı modeller gerektiğini belirterek, “Tek bir formül her yere uymaz. Her bölge için doğru modeli bulmalıyız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yavuz-karaman-008.png

Gayrimenkul sektörünün en önemli firmalarından biri olan Sur Yapı kentsel dönüşüm projelerine yoğunlaşmaya başladı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yaklaşık 3 yıl önce deprem odaklı dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte kentsel dönüşüm birimi kurduklarını ve bu alana yönelmeye başladıklarını belirterek, gelinen noktada kamu kurumları, belediyeler, hak sahipleri ve firmaların konuya hakim olmaya başladığını söyledi. 

Altan Elmas, kentsel dönüşümlerde mutlaka yerel yönetimlerin devrede olması gerektiğine dikkat çekerek, “Kamu bir şekilde dönüşümlere destek vermek zorunda. Yoksa bu iş kolay kolay olmaz. Belediyeler müteahhit ile hak sahibi arasında tampon olabilir” diye konuştu. Kentsel dönüşüm projelerinde farklı modeller geliştirmek gerektiğini dile getiren Elmas, şunları söyledi: “Tek bir formül her yere uymaz. Her bölge için doğru modeli bulmalıyız. Hak sahibi ve müteahhitler doğru diyaloğu kurabilmeli. Diğer yandan hak sahiplerinin çok dikkatli olması gerek. Sektörde işini bilen iyi firmalar var. Piyasayı bozan riskli firmalara rağbet etmemeleri gerekir.” 
Kentsel dönüşüm sürecinde beklenti yönetiminin önemli olduğunu ve bu noktada beklentileri doğru yönetmek gerektiğini ifade eden Elmas, “Büyük beklentiler sürecin neticeye ulaşmasında sıkıntılar yaratıyor. Sahada sonuca ulaşmak kolay olmuyor. Sürecin uzaması özellikle yatırımcılar için ek maliyetler yaratıyor” dedi. 

Altan Elmas, inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve kentsel dönüşümünde bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, sektörde kazandıkları deneyimi buraya aktaracaklarını söyledi. Kentsel dönüşümler birlikte klasik gayrimenkul pazarının di- Sur Yapı, üç koldan dönüşüm atağında namiklerinin de değiştiğine işaret eden Elmas, “Normal inşaat yapmak ile kentsel dönüşüm arasında büyük fark var. Kentsel dönüşümde uzun bir süreci doğru bir şekilde yönetmek gerekiyor” diye konuştu. 

İki yakada proje hamlesi 

Altan Elmas, kentsel dönüşümde karar kıldıktan sonra ilk odaklandıkları bölgenin Gaziosmanpaşa olduğunu belirterek, bölgede GOPAŞ ile birlikte 3 yıldır çalıştıklarını, 100 kişiyi eskiyen binalardan tahliye ettiklerini söyledi. Bu kapsamda her ay kira ödemelerini aralıksız yaptıklarının altını çizen Elmas, “Uzun bir süredir oradayız ama hala inşaata kazma vuramadık. Çalışmalarda belli bir noktaya geldik ve 7-8 ay içinde projeye başlamayı planlıyoruz” dedi. 

Altan Elmas, kentsel dönüşümün İstanbul’un birçok bölgesi için zorunluluk olduğunu belirterek, bu kapsamda odaklandıkları bir başka bölgenin Ataşehir’e bağlı Yenisahra’daki Barbaros Mahallesi olduğunu ifade etti. Altan Elmas, bölgedeki hak sahipleriyle görüştüklerini ve çalışmaların iyi gittiğini dile getirerek, bölgede Sampaş firmasıyla çalıştıklarını kaydetti. 

Altan Elmas, bir başka dönüşümü ise İstanbul’un en güzel yerlerinden biri olan Beykoz’da yapacaklarını anlatarak, 2B sorununun çözüldüğü bölgede dönüşümün de önünün açıldığını söyledi. Beykoz’da hak sahiplerinin 3/1’iyle anlaştıklarını vurgulayan Elmas, “Burası Boğaz gören bir yer. 70 dönümlük alanda 300 hak sahibi var. Burada daha hızlı ilerleyebiliyoruz. 3-5 ay içinde yüzde 70 oranında anlaşma yapabiliriz. Çünkü burada yaşayanlar yıllardır bu sorunun çözülmesini bekliyor” dedi. 

Markalı konuta devam 

Altan Elmas, bir yandan kentsel dönüşüme odaklanırken diğer yandan da markalı konut üretmeye devam edeceklerini söyledi. Kentin çeperlerinin genellikle yüzde 1 KDV’ye tabi olması nedeniyle uygun fiyatlı konut üretebildiklerini anlatan Elmas, bu kapsamda Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Sultangazi, Başakşehir ve Esenyurt gibi yerlerin cazibesini koruduğunu vurguladı. Sur Yapı olarak kentin çeperlerinde metrekare fiyatı 3-4 bin TL olan konutları üretmeye devam ettiklerini ifade eden Elmas, “Geçtiğimiz aylarda Sultanbeyli’deki İlkbahar projemizi satışa çıkardık. Burada KDV yüzde 1. KDV burada yüzde 18 olsaydı yapamazdık” dedi. 

Altan Elmas, Avrupa Yakası'nda da arayışlarının sürdüğünü belirterek, “Ama kat karşılığı oranları epey yükseldi. Biz metrekaresi 3 bin 500- 4 bin TL bandında konut satmak istiyoruz. Çünkü ihtiyaç bu aralıkta. Güneşli’de 5 bin 500 TL bandına çıktık ama orası şehrin merkezinde yer alıyor” görüşünü aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir