TOKİ, Sulukule'nin tarihi binalarını restore edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sulukule bölgesindeki 24 tescilli taşınmaz kültür varlığını restore ederek, kültür mirasına kazandıracak.
Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği projelerle modern yaşam alanları üreten TOKİ, kentsel dönüşümün yanı sıra restorasyon projeleriyle de tescilli taşınmaz kültür varlıklarını restore edip, sivil mimari örneklerinin yok olmasının önüne geçiyor.
İdare, İstanbul'da Fatih Belediyesi işbirliğiyle uyguladığı kentsel dönüşüm projesiyle Sulukule'yi çarpık yapılaşmadan kurtardı. TOKİ, yine Fatih Belediyesi işbirliğiyle Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde yer alan sivil mimari örneği 24 binayı restore ederek, asli görünümüne kavuşturacak.
 
Sözleşme 7 Şubat'ta imzalandı
 
Özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için kredi imkanı sunan TOKİ, bunların restorasyonu için proje ihalesine de çıkıyor. Sulukule'de sivil mimari örneği 24 binanın röleve, restorasyon ve restitüsyonu için hazırlanan projenin ihalesi yapılarak, sözleşmesi 7 Şubat'ta imzalandı. Proje tamamlandığında restore edilen binalar ilk günkü görünümlerine kavuşacağı gibi bölge de yıkılmaya yüz tutmuş, çarpık binalardan temizlenecek.
 
TOKİ'den 466 projeye kredi desteği
 
TOKİ, tarihin izlerini taşıyan, kentleri geçmişin hatıralarıyla dolduran ancak bakıma ve onarıma muhtaç taşınmaz kültür varlıklarını ihmal etmiyor. İdare, 2005 yılından itibaren tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonuna katkı sağlamak için kredi uygulaması başlattı. TOKİ, bu kapsamda 466 projeye yaklaşık 39 milyon lira kredi açtı. Bu projelerden 291'i tamamlandı.
 
Kent dokusu ön planda
 
İdare, restorasyon kredisi sunarken, kent dokusunu korumaya yönelik, yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik veriyor.
Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak tescilli taşınmaz kültür varlıklarının, mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulunduruluyor.
Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor.
 
Beypazarı ve Safranbolu evlerine kredi
 
Ankara Beypazarı ve Karabük Safranbolu'daki tarihi evler, Ankara Vilayet Konağı, Adıyaman Samsat Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi, Elazığ Çarşı Mahallesi eski hükümet konağı, Gaziantep Şahinbey Bayaz Han Kültür Merkezi, İstanbul Üsküdar mahkeme binası ve İstanbul Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü hizmet binası TOKİ'nin sağladığı restorasyon kredisiyle yeniden hayat bulan, tarihi değerler arasında yer alıyor.