Yurt yatırımları, 5 yıldızlı otellerle yarışıyor

Türkiye’de yapılan öğrenci yurdu yatırımları, 5 yıldızlı yeni otel yatırımları ile yarışır hale geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de hızla artan yurt açığı ve geçen yıl başlayan turizm krizi yatırımların rotasını değiştirdi. Çok sayıda yatırımcı lüks otel yatırımlarını şehir merkezlerinde yoğun talep gören yurt yatırımlarına çevirdi.

Turizmdatabank’ın hazırladığı "Turizm Yatırımlarında Yeni Trendler Araştırması"na göre, turizm teşvikleri kapsamından yararlanan öğrenci yurdu yatırımları, toplam bütçe açısından 5 yıldızlı otelleri yakaladı. Türkiye’de var olan öğrenci yurdu yatak kapasitesi açığına paralel olarak 2010’dan beri ciddi biçimde artan yurt yatırımları, turizme verilen yatırım teşviklerinden de yararlanıyor.

Otel projeleri, öğrenci yurduna dönüyor

Yurt yatırımlarına olan ilgi, turizmin sıkıntıda olduğu son 3 yılda, bazı otel projelerinin de yurt yatırımlarına dönüşmesine neden oluyor. Özellikle Anadolu’da üniversitelerde devreye giren yeni birimler ve binalar yurt ihtiyacını artırırken, bazı otel projeleri de yurda dönüşüyor.

Yurt yatak arzı, otel arz artışın geçti

Diğer yandan yeni öğrenci yurdu yatırımları ile her yıl neredeyse Türkiye otel yatağı artışı kadar yurt yatağı arzı da şişiyor. Bulgulara göre son 3 yılda yurt yatakları ortalama her yıl 70 bin dolayında artarken, Türkiye’de belgeli yeni otel yatağı arzı ise 30-40 bin aralığında gelişebildi.