'Güneş’in ömrünü uzattı
Buluşlarıyla tanınan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, patent haklarıfirmasına ait olan tekstil esaslı hava ve su ısıtıcı kolektörlerle, PV panelleri kombine ederek ürettiği yeni PV-T kolektörle hempanel ömrünü iki katına çıkardı.
Arzu ALP
İZMİR - KOSGEB desteğiyle kurduğu TEKS-TAR Güneş Enerjileri Limited Şirketi'nde buluşlarına devam eden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, geliştirdiği PV panellerin soğutulması ile bunların yavaş yavaş kavrulmasını önleyerek faydalı kullanım ömürlerini iki katına çıkarmanın yanında, verimlerini de yüzde 20-40 arasında artırmayı başardı. Tarakçıoğlu, Hibrit (PV-T) Kolektör/Paneller için patent başvurusu da yaptı.
Solarpol Tekstil Esaslı Su Isıtıcı Esnek Kolektörler ile bunların PV panellerle kombinasyonu şeklindeki Solarpol Hibrit (PV-T) Kolektör/Panellerin basit ve ucuz olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, piyasada bulunan sulu hibrit (PV-T) kolektör/panellerin arka yüzeyine yerleştirilmiş borular içerisinden geçirilen suyla soğutulduğunu, solarpol hibrit (PV-T) kolektör/panellerde ise, panellerin soğutulmasının suyun PV panellerin ön yüzünden serbest şekilde akıtılarak sağlandığını söyledi. Bu geçiş sırasında panelleri soğutan suyun ılıklaştığını ve ılıyan suyun da yoluna siyah Teks-Tar keçesi içerisinde devam ederken daha fazla ısındığını anlatan Tarakçıoğlu, "Su soğutmalı PV-T panel/kolektörlerimizin boyları 200 ile 340 cm, enleri de 60 ile 100 cm arasında değişiyor. Kolektör boyutlarına ve kullanım amacına bağlı olarak panellerin kurulu güçleri de 60 Wp ile 400 Wp arasında farklılaşıyor" dedi.
Hem elektrik, hem sıcak su elde edilebiliyor
Panellerin amaca göre seçilmesi gerektiğine işaret eden Tarakçıoğlu, amaç sıcak su elde etmekse, kolektörün üçte birinin panel için, üçte ikisinin de esnek su ısıtıcı kolektör için değerlendirildiği tipte bir PV-T kolektör/panelin tercih edilmesi gerektiğini, bu taktirde en fazla 60-100 Wp gücünde paneller kullanılabildiğini kaydetti. Tarakçıoğlu, hem elektrik, hem de sıcak su elde edilmesi önemliyse, kolektörün yarısına panel, yarısına da esnek su ısıtıcı kolektörün yerleştirildiğini ve en fazla 120-160 Wp gücünde paneller kullanılabildiğini anlattı. Asıl amaç fotovoltaik panellerin verimini artırıp, ömürlerini uzatmaksa, bu taktirde hibrit kolektörün en az üçte ikisine panellerin yerleştirildiğini ve böylece panellerin gücünün 200 Wp'nin üstüne çıktığını dile getiren Tarakçıoğlu, 340 santimetre boyunda bir hibrit kolektöre 400 Wp gücünde paneller bile yerleştirilebilildiğini vurguladı.
Panellerden 70 derecenin üstünde su elde edilebiliyor
Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, tek başına PV-T'lerle 45 dereceden daha sıcak su almanın mümkün olduğunu, bunun için suyu tekstil esaslı kolektörlerden geçirerek 70 derecenin üstündeki sıcaklıklarda su elde edilebileceğini kaydetti. Türkiye'nin büyük bir kısmında yazın haftalarca, hatta aylarca yağmur yağmadığı için panellerin, kolektörlerin tozlandığını, bunun da verimi düşürdüğünü dile getiren Tarakçıoğlu, PV-T panellerinin üzerinden devamlı su aktığından, tozlanma probleminin ortadan kalktığını, böylece verimin arttığını söyledi.
Yeni panelle bir taşla 5 kuş vuruluyor
Tarakçıoğlu, ülkemizde PV panellerin sulama pompaları ve motorlarının çalıştırılmasında da kullanıldığını, normal PV panel yerine PV-T kollektör/panel kullanıldığında soğutma suyu olarak, yeraltından çıkarılan 15-17 derece sıcaklıktaki artezyen suyu kullanılacağından, panellerin sıcaklığı 30 derecenin altına bile düşürülebildiğini, böylece bu soğutma sayesinde panellerin verim artışının yüzde 30'u geçtiğini söyledi. Ayrıca, 15-17 derece sıcaklıktaki soğuk su doğrudan güneş altında kızmış bitkilere verildiğinde şok etkisi yaptığını, oysa panelleri soğutmada kullanılan ve bu arada sıcaklığı 20 dereceyi geçen suyla sulama yapıldığında şok etkisinin azaldığını kaydetti.
Tarakçıoğlu, yazın seraları soğutmak için en düşük maliyetli yöntemin, artezyen suyuyla soğutma olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Tekstil esaslı PV-T kolektör/paneller kullanılarak, bir taşla 5 kuş vurulmuş olur: Bir, PV panellerin faydalı kullanım ömrü 2 katına çıkar, iki, PV panellerin verimi yüzde 20-40 artar, üç, sera hiç bir ek enerji kullanımına gerek kalmadan soğutulabilir, dört, artezyen suyuyla şok etkisi tehlikesi olmadan gündüz de sulama yapılabilir, beş, aynı sistem kışın da seraların ısıtılmasında kullanılabilir."