Bakan Dönmez: Kombi ve radyatör fiyatlarını ucuzlatın

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, kapısına kadar gaz ulaştığı halde bunu kullanmayan 3 milyona yakın abonenin doğalgaz kullanıcısı haline getirilmesi için kombi ve radyatör üreticilerinden "topyekün fiyat indirimi" istedi. (Mehmet Kara)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (DOSİ- DER) 25'inci kuruluş yıl dönümü toplantısında bir konuşma yaptı.

Doğalgaz sektörüne son 16 yılda dağıtım sektörüne yapılan 24 milyar TL'den fazla altyapı yatırım yapıldığını ifade eden Bakan Dönmez, "İç tesisat piyasasında 100 milyar liralık bir piyasa büyüklüğü sağlandı. Doğrudan dolaylı istihdam 100 bin kişi civarında. Bu süreçte ülkemiz ortalama yüzde 5 büyürken doğalgaz sektörü yüzde 10 büyüdü" dedi.

Yerli ve yabancı girişimcileri, büyüyen ve gelişen doğalgaz piyasasına yatırım yapmaya davet eden Enerji Bakanı Fatih Dönmez şunları söyledi: "Türkiye rekabet odaklı dışa açık ekonomisi, hammadde ve ara girdilere kolay girdi sağlayan gelişmiş lojistik altyapısı, iyi yetişmiş insan gücü ve her sektörde büyüyen pazarlarıyla işlerini büyütmek ve Türkiye üzerinden dünyaya açılmak isteyen firmalara sayısız fırsat sunuyor. Türkiye bölgesinde siyasi olarak en istikrarlı, ekonomik olarak en güçlü, nüfus olarak da geniş etkiye sahip, yatırımcılar için her zaman öngörülebilir bir pazar olmaya devam edecek."

Nüfusun yüzde 62'si gaz tüketicisi

2002 yılında iki elin parmaklarını geçmeyen doğalgaz kullanan il sayısının an itibariyle 80'e ulaştığını anlatan Bakan Fatih Dönmez, "Nasip olursa yılbaşı itibariyle Hakkari'ye de götüreceğiz, 81 ilin tamamına bu çağdaş yakıtı ulaştırmış olacağız" dedi. Bugün itibariyle yaklaşık 15 milyon doğalgaz aboneliği ile nüfusun yüzde 62'sinin doğalgaz kullandığını kaydeden Bakan Dönmez, "Vatandaşa gaz ulaştırma açısından Avrupa'nın ne önemli ülkelerinden biri haline gelmiş durumdayız. Şebekenin erişim oranı itibariyle yüzde 72'leri yakalamış durumdayız" dedi.

Maliyetleri düşürme zorunluluğu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'de kapısına ulaştırıldığı halde doğalgaz kullanmayan bir kesim bulunduğunu vurguladı. Bu kesimi de doğalgaz kullanır hale getirmek istediklerini belirten Dönmez, "Bunun için, kalite ve hizmetten hiçbir şekilde ödün vermemek şartıyla doğalgaz iç tesisat maliyetlerini düşürecek yöntemler bulmak zorundayız. 3 milyon potansiyel aboneyi kullanıcı haline getirebilmek için bunu yapmak durumundayız" diye konuştu.

Bakan kombide indirim istedi

Doğalgaz alanında sadece sektördeki aktörlerle değil, vatandaşlarla da temas halinde olduklarını vurgulayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Şu anda doğalgaz abonelik bedelinin çok üzerinde bir tesisat dönüşüm maliyeti var. Bu da gaza geçişe mani oluyor. DOSİDER'in enflasyonla topyekün mücadele başlığı altında başta gaz yakıcılar olmak üzere, ısıtıcılar ve radyatörlerde bir indirim kampanyası başlatarak, geride kalan 3 milyon aboneye doğalgaza geçme imkan vermesinde fayda var" dedi.

Cihazlarda yerlileşme çağrısı

DOSİDER üyelerine "Kaliteniz tartışılmaz" diyen Enerji Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık kombide Avrupa'nın üretim üssü haline gelmiş durumdayız. Neredeyse yarısını ihraç ediyoruz. Panel radyatörde de neredeyse yarısı ihraç ediliyor. Ben etkin bir çalışmayla maliyetlerin de azaltılacağı kanaatindeyim. Özellikle yoğuşmalı kombiye geçerken ithal girdilerin maliyet artışıyla fiyatlarda yükseliş oldu. Ama süratle bu yerlileşme tarafına önem vererek etkin bir maliyet mücadelesi yapabiliriz diye düşünüyorum. Bu da geride kalan 3 milyon vatandaşın gaza geçişini hızlandıracaktır."

Türkiye'nin istemediği projelerin şansı yok

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin kendi arz güvenliğinin yanında TANAP ve TürkAkım ile Avrupa'nın gaz güvenliğine de katkı sunan kilit bir konuma geldiğini söyledi. Güneydoğu Avrupa, Kafk asya ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin içinde bulunmadığı hiçbir enerji projesinin hayata geçirilemediğinin görüldüğünü ifade eden Bakan Dönmez, "Nabucco'da bunu gördük. Ancak bunu yok sayan, jeopolitiği yok sayan girişimler halen devam ediyor. Bu bölgede Türkiye'nin istemediği hiçbir enerji projesi hayata geçemez" diye konuştu.

İkinci sondaj gemisi ocak sonunda geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, günlük talepte tarihi rekorlar kırılmasına rağmen doğalgazda bir arz sıkıntısı yaşanmadığını söyledi. Boru gazı, LNG ve yeraltı gaz depolarıyla günlük 303 milyon metreküp olmak üzere ihtiyacın yüzde 20 fazlası düzeyinde bir doğalgaz arz imkanı bulunduğunu kaydeden Dönmez "Yeraltı depolama kapasitesinde 3.5 miyar metreküp seviyesine ulaşmış durumdayız. LNG tesisleriyle de arz kapasitemiz güçleniyor. Ne bu kış, ne bundan sonraki kışlarda doğalgaz sıkıntısıyla karşılaşmayacağız" dedi. Doğalgazın yüzde 98- 99'unun ithal edildiğini hatırlatan Dönmez şöyle dedi: "Sınırlarımızda ve denizlerimizde kaynaklarımızı ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Oruç Reis Karadeniz'de Barbaros Akdeniz'de sismik araştırma yaparken Fatih ile de derin denizlerimizde sondaj çalışmaları yapıyoruz. Şimdi ikinci bir sondaj gemisi daha aldık. Bugün yola çıkacak, ocak sonu itibariyle Akdeniz'de olacak. Onunla da hem Akdeniz hem de Karadeniz'de sondaj çalışmalarına devam edeceğiz."

DOSİDER'den 30 liseye eğitim seti

DOSİDER Başkanı Ömer Cihat Vardan, derneğin 25. yılı toplantısında, 25 liseye eğitim seti tedarik edeceklerini açıkladı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise Türkiye'de doğalgazın tarihinin DOSİDER'den en az 5 yıl daha eski olduğunu belirterek Vardan'dan eğitim seti hediye edilecek okul sayısının arttırılmasını istedi. Bakan Dönmez, "87 ve 88 yılında ilk doğalgaz kullanılmaya başlandı. Bir 5 yıl daha var. Bu sayıyı 30'a tamamlayalım. Değişik illerde başka okulların da eğitim seti açığı var. DOSİDER'in bu ricayı kırmayacağını düşünüyorum" dedi.