En ucuz doğalgaz bizde

Avrupa'nın en pahalı doğalgazını Bosna-Hersek kullanıyor. En ucuz gaz ise Türkiye ve Romanya'da.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 İSTANBUL - Avrupa'nın doğusunda birbirine komşu ülkeler, doğalgaz kullanım fiyatında birbirinden uzaklaşıyor. Bu ülkelerin doğalgaz fiyatları arasındaki fark dikkat çekiyor.  

 
Enerji Günlüğü'nün Avrupa Birliği İstatistik Kurumu'ndan (Eurostat) derlediği verilere göre, Batı Balkanlar'da doğalgazı en pahalı Bosna Hersek kullanıyor. Bosna Hersek doğalgazı, en yakın komşuları Hırvatistan ve Sırbistan'dan yaklaşık yüzde 40 daha pahalıya tüketiyor.
 
Bölgede doğalgazın en ucuz olduğu ülkeler Romanya ve Türkiye. Romanya'da doğalgazın metreküp fiyatı 0,28 Euro iken, Türkiye'de Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) 0,36 Euro, Bulgaristan'da 0,49 Euro, Slovenya'da ise bu fiyatların çok üzerinde 0,79 Euro.  
 
Doğalgazın metreküp fiyatının Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki ortalaması 0,64 Euro. AB ülkeleri arasında doğalgazın metreküp fiyatının en pahalı olduğu ülke 1,17 Euro ile İsveç. ABD'de Mayıs 2012 verilerinde, yapılan son zamla birlikte doğalgazın metreküp fiyatının 1,9 dolardan 2,28 dolara yükseldiği görülüyor. 
 
Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un Temmuz ayı verilerine göre de doğalgazın metreküp fiyatında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,39 düşüş yaşandı. Bu doğrultuda dünya genelinde gaz fiyatları düşerken, Bosna Hersek'te doğalgazın metreküp fiyatı değişmedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir