Enerjide büyük satın alma

Kerim ÜLKER

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bir dönem Antalya’da vergi rekortmenleri listesine giren iş adamı Cem Sak’ın şirketi CS Global’e ait 2 enerji firması el değiştiriyor. Aynı zamanda Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkan Vekili olan Sak’a ait Ado Enerji ve Mursal Enerji’nin tamamı satılıyor.

Resmi kurumlara yapılan başvuruda Ado Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Mursal Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş ’nin paylarının yüzde 100’ünün Kangal Elektrik Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. ile İş Portföy Yönetimi A.Ş. Altyapı Girişim Sermayesi Yatırım Fonu tarafından devralınması için görüşmeler başladı. Bilindiği gibi İş Portföy, İş Bankası Grubu içinde yer alırken, Kangal Elektrik ise Güriş'in ortak olduğu bir şirket.

Cem Sak’ın şirketi Ado Enerji, hidrolik, Rüzgar ve Güneş enerjisine dayalı kaynaklardan elektrik üretimi yapıyor. İlk santraline 2007 yılında, 30.4 MW kurulu gücüne sahip İntepe Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) Demirer Grubu ile ortak olarak başlayan şirket daha sonra bu tesisi 55,7 MW kapasiteye yükseltmişti.

Tokat’ta baraj inşa ediyor

2016 yılı Temmuz ayında da Tokat’taki 14,7 MW kurulu güce sahip Akyurt RES, Sivas’taki 14,7 MW kurulu güce sahip Konakpınar RES’i devreye alan şirket, hidroelektrikte ise Antalya’da büyüme gösterdi. Antalya’da 2008 yılında Alakır Barajı ve TOCAK-1 HES projesini hayata geçiren şirket, ardından 2009’da Alakır HES, 2011 yılında da Kozdere HES projelerini devreye aldı. Şirketin Antalya’da Alakır-1 HES ve Alakır-2 HES devam eden projeleri.

Ado Enerji’nin Tokat ili sınırları içerisinde ise ortaklı olarak Omala Barajı ve HES grubu inşaatı da devam ediyor. Şirketin güneş enerjisinde de her biri 1,1 MW’lık kurulu güce sahip Ado ve Yurtçim projeleri devreye alındı.

Satışa konu olan ikinci şirket olan Mursal Enerji ise Sivas’taki 12,6 MW’lık Karaçayır RES’i işletiyor. Bu santral ise 2016’da devreye alındı.

Adoçim’in kurucusu

Çimento sektöründeki yatırımlarıyla bilinen CS Global şirketi, Adoçim’in kurucusu. 2006 yılında Sultanköy/Marmara’da kurulan öğütme ve paketleme tesislerini, 2007 yılında Tokat Artova’ da ve 2008 yılında Muş’ ta Yurt Çimento entegre çimento tesislerini gruba katan firma, 2008 yılında, Adoçim hissesini uluslararası çimento üreticisi olan Yunanistan merkezli Titan Cement Company’ye devretti. Şirketin madencilik ve tarımda da yatırımları bulunuyor.