Marka Grup, biyogaz tesisini 2017’de devreye alacak

İşletmede oluşan hayvansal atıklar ve grup şirketlerinden çıkan tüm organik maddeler biyogaz tesisinde değerlendirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

SİVAS - Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımları arasında biyogaz tesisinin de yer aldığını belirten Marka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halis Kaplan, biyogaz tesisini 2017 yılında devreye alacakları bilgisini verdi. İşletmede oluşan hayvansal atıkları ve grup şirketlerinden çıkan tüm organik maddeleri biyogaz tesisinde değerlendireceklerini bildiren Kaplan, "Bu atıkları hem elektrik hem de ısı enerjisine dönüştüreceğiz. Sistemden çıkacak organik gübre ile kendi bünyemizdeki arazilere ve bölgedeki verimsiz arazilere dağıtarak, toprağı zenginleştirmeyi hedefliyoruz. 2017 yılında ise 1 MW olan kapasitemizi artırarak yeni dönemde enerji sektöründeki yatırımları artırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tarım ve hayvancılıktan marketler zincirine uzanan bir yelpazede faaliyet gösterirken, 2013 yılında enerji sektörüne yatırım yapma kararı aldıklarını kaydeden Halis Kaplan, yaptıkları yatırımlarla bu yıl 650 kWh kapasiteye sahip güneş enerji santralini devreye aldıklarını ifade etti. Kaplan, orta vadede kurulu enerji kapasitesini beş kat artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Marka Enerji’nin güneş enerji santrali (GES) ile grup tesislerinin 500 kWh saat elektrik enerjisinin tamamını karşıladığını kaydeden Kaplan, "ÇEDAŞ ile yapılan anlaşma sonrasında çevreye de elektrik vermeye başladık. Enerji üretiminde güneş enerji santrali ile yıllık 724 bin kWh saat enerji üretiyoruz. Bu enerji üretimi ile 223 konutun günlük enerji tüketimini karşılıyoruz" diye konuştu.

650 kWh kapasiteye sahip güneş enerji santrallerini bu yıl içinde faaliyete geçirdiklerini vurgulayan Kaplan, "Yeni dönemlerde enerji sektöründeki yatırımlarımızı artırmayı hedefl iyoruz. Ayrıca rüzgar ve hidroelektrik santralleri için fizibilite çalışmalarımız da devam ediyor. 2015 yılı enerji üretiminde hedefl erimizin üzerinde bir üretim yaptık. 1 megavatlık kapasitemizi artırmaya odaklandık" açıklamasını yaptı.

"Atıklardan elektrik ve ısı enerjisi elde edeceğiz"

Grubun besi çiftliğinde bin 140 kWh kapasiteli güneş enerji santralini kurduklarını vurgulayan Halis Kaplan, yenilenebilir enerji sektöründeki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini kaydetti. Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımları arasında yer alan biyogaz tesisini faaliyete almaya hazırlandıklarını bildiren Kaplan, "Tesisi 2017 yılında faaliyete alacağız. İşletmemizde oluşan hayvansal atıkları ve grup şirketlerinden çıkan tüm organik maddeleri biogaz tesisinde değerlendirerek, hem elektrik hem de ısı enerjisine dönüştüreceğiz" dedi. Kaplan, ayrıca sistemden çıkacak organik gübre ile kendi bünyelerindeki arazilere ve bölgedeki verimsiz arazilere dağıtarak, toprağı zenginleştirmeyi hedefl ediklerini ifade ederek, 2017 yılında ise 1 MW ile kapasitelerini artırarak yeni dönemlerde enerji sektöründe stratejik yatırımlar yapmayı planladıklarını söyledi.