Panasonic, 'yapay fotosentez' geliştirdi

Sistem, fazla karbondioksitin enerji kaynağı olarak tekrar kullanılmasını sağlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
İSTANBUL - Panasonic, fazla karbondioksitin bir enerji kaynağı olarak tekrar kullanılması için yeni bir sistem geliştirdi. Basit bir yapısı olan bu verimli sistem, bir nitrür yarıiletkenin foto-elektrot olarak uygulanmasıyla gerçekleştiriliyor. Böylece karbondioksit, yapay bir fotosentez sistemi ile organik maddelere çevrilebiliyor.
 
Panasonic, güneş ışığıyla aydınlatma yaparak, dünyanın en yüksek verim seviyesi (*1) olan yüzde 0,2 ile karbondioksiti (CO2) organik maddelere çeviren bir yapay fotosentez sistemi geliştirdi. Alınan bu verim seviyesi, biyoyakıt enerjisi için kullanılan gerçek bitkilerle kıyaslanabilecek düzeyde. Sistemin püf noktası, sistemi basit ve verimli kılan bir nitrür yarıiletkenin uygulanması. Bu gelişme, çöp yakma kazanlarından, elektrik santrallerinden ya da endüstriyel faaliyetlerden çıkan karbondioksit fazlasının tutulup dönüştürülmesini sağlayan bir sistemin hayata geçirilebilmesinin temelini oluşturacak. 
 
Yapay fotosentez sisteminin, yüksek verimlilikte CO2 dönüşümüne imkan veren basit bir yapısı var. Nitrür yarıiletkenlerin potansiyel olarak, enerji tasarrufu için 
yüksek verimli optik ve güç cihazlarında uygulanabilir olduklarına dikkat çekiliyor. 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir