Eski elbiseyi internette satmak moda oldu

İnternetin yeni trendi ikinci el kıyafet pazarı inanılmaz bir ivme kazanıyor. Türkiye’de onlineda bulunan ikinci el kıyafetlerin değeri 400 milyon TL’ye ulaşırken; bu alanda büyüme patlaması birbiri ardına yeni girişimleri piyasaya çıkarıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Türkiye’de online’da bulunan ikinci el kıyafetlerin değeri 400 milyon TL’ye ulaşırken; bu alanda büyüme patlaması birbiri ardına yeni girişimleri piyasaya çıkarıyor.

Dijitalleşme ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık adını çok duyduğumuz şeylerden biri de paylaşım ekonomisi. İnternetin ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla hayatımızın içinde olan bu ekonominin bir başka tarafı da ikinci el satılan eşyalar. Artık ikinci el eşya satmak çok daha kolaylaştı ve ikinci el endüstrisi inanılmaz bir ivme kazanıyor. Online ikinci el, tüketicilerin yüksek ilgisi, yatırımcılar ve perakenciler ile bir hayat tarzına dönüşüyor. Özellikle ikinci el eşya pazarında faaliyet gösteren online mecraların sayıları giderek artıyor. Bunlardan en göze çarpanları ise sadece giyim ve aksesuar dikeyine odaklanmış online mecralar. Sitelere ya da uygulamalara üye olarak isterseniz alışveriş yaparak tasarruf edebilir, isterseniz de kendi kıyafetlerini satarak kendinize ek bütçe yaratabilirsiniz. Tüketiciler, dolaplarının bir kısmını dönüştürerek değerlendiriyor. Bu da sektörün hızla büyümesine katkıda bulunuyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde, ikinci el satış pazarındaki büyümenin, bütün e-ticaret ve perakende sektörünü geçmesi bekleniyor.

2025’te yüzde 130 büyüyecek

Sektör temsilcileri, 2025’te ikinci el satış pazarında toplam yüzde 300 büyüme öngörülüyor. Online kıyafette ise ikinci el satışın yüzde 130 büyürken, kıyafet e-ticaretinin yüzde 30 büyümesi bekleniyor. Bugün Türkiye’de online mecralarda bulunan ikinci el kıyafetlerin değerinin 400 milyon TL’ye yaklaştığı söyleniyor. Bu konuda 3 yerli girişim ön plana çıkıyor. Bu girişimler, kullanıcıların dolaplarındaki giyilmeyen kıyafetlerini satarak yenilerine yer açarken, para kazanabilecekleri ikinci el moda mağazaları ile kıyafetten çantaya, çantadan ayakkabıya, lüks markalardan butiklere her türlü ihtiyacınızı bulmanız mümkün. Replika ve hasarlı ürün satışını engellemek için de önlemler alınıyor.

Bu trend 5 yıl devam edecek

Bunlardan biri olan Dolap.com’un Kurucusu Cenk Çivici, ikinci el kıyafet pazarının her yıl 3-4 kat büyüyeceğini ve bu trendin en az 5 yıl devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin her konuda olduğu gibi bu konuda da büyük potansiyeli olduğunu ifade etti. Giderek büyüyen bir pazar olduğunu kaydeden Çivici, “Hızlı moda akımı büyürken sürekli alınan ürünler dolapları dolduruyor. 3-4 yıl sonra ana akım olacağını düşünüyorum. Özellikle genç kitle 2. el giyinmeye çok pozitif bakıyor. Dolap üyeleri marka bir ürüne yüzde 80 indirimle sahip olabiliyor, para harcamadan sık sık değiştirerek farklı giyinebiliyor” dedi. Çivici, ikinci elin eski püskü anlamına gelmediğini vurgulayarak, birçok ürünün dolaplarda bekleyen giyilmemiş ürünler olduğunu belirtti. Dolap üyelerinin satıştan sonra almaya da başladığını ve bir kez bu alışveriş bağlantısı kurulduktan sonra devam ettiğini belirten Çivici, “İlk el satışı engellemeyen destekleyen bir model Dolap modeli. Satış yapan üyeler şu an kazançlarını Trendyol’da yüzde 20 indirimli hediye çeklerine çevirerek harcayabiliyor” diye konuştu.

En fazla satış lüks markalarda

Dolap.com en kısa tanımıyla 2. el moda için kurulmuş bir pazaryeri. Hergün 9 bine yakın ürün yükleniyor. Her ay yüzde 30 artış trendi var. 500 bin üyeye ulaştı. Hergün 3 bini aşan üye sayımız var. Tohum seviyesinde yatırım aldı. En fazla satış lüks markalarda. Bunlar, Louis Vuitton, Chanel, Michael Kors, Gucci. Bu markalardaki ürünlerin yüzde 20’si ilk birkaç hafta içinde satılıyor. Lüks markalar dışında hazır giyimde Zara, Mango, H&M ve Yargıcı başı çekiyor. Spor markalarında ise Nike ve Adidas en çok satılan markalar. En çok alışveriş yapan, 25-45 yaş grubundaki kadınlar. Satış yapanların yüzde 25’i, kazandıkları parayla Dolap’ta alışveriş yapmaya devam ediyor. 25 yaş altı kadınların yüzde 80’i ‘‘İkinci el giyerim” diyor. Bu da gelecekte bu trendin gelişerek artacağını gösteriyor. En çok alışveriş yapan şehirler arasında başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa geliyor. İlk el fiyatından yüzde 90’a varan indirimli ürünler satılıyor. Şu ana kadar satılan 40 bin üründen 5 milyon TL tasarruf edildi. Bir kadın, bütçesi ile Dolap’ta 5 katı daha fazla alışveriş yapabildi.

50 milyon TL tasarruf ettirdi

Bir diğeri de Modacruz, 2014’te açıldığından bu yana kısa sürede büyük ivme yakaladı. Bugün site içerisindeki ürünlerin toplam değeri 155 milyon TL’ye ulaşıyor. Hem mobil uygulama hem de web üzerinden kullanılabilen Modacruz, ayda 5 milyon kez ziyaret ediliyor. Modacruz, yılın ilk çeyreğinde cirosunu yüzde 500 artırdı ve yılsonunda 5’e katlamak istiyor. Modacruz kurucusu ve CEO’su Melis Güçtaş, Modacruz’un iş modelinin paylaşım ekonomisini desteklediğini belirterek, “Sitede yüzde 90’a varan indirimlere ulaşılabiliyor. Modacruz kullanıcıları sadece geçtiğimiz yıl içerisinde marka kıyafetleri ikinci el tercih ederek toplam 50 milyon TL tasarruf etti” dedi.

Her gün 200 bin TL ürün ekleniyor

İkinci el giysiler için mobil öncelikli pazar yeri Gardrops ise ikinci yatırım turunu kapattı. Sina Afra ve Hakan Baş’ın katıldığı yatırım turuyla birlikte Gardrops’un bugüne kadar aldığı toplam yatırım miktarı 1 milyon TL’ye ulaştı. Bugün 700 binden fazla kullanıcısı olan Gardrops üzerinden aylık 15 bin işlem gerçekleşiyor. Gardrops pazar yerine her gün 200 bin TL değerinde yeni ürün ekleniyor ve girişimin ulaştığı toplam envanter büyüklüğü 1.5 milyon adet. Gardrops’un geniş ürün yelpazesi yalnızca lüks değil, tüm ürün segmentlerinde satış yapmasına imkan veriyor.

En çok aktivite mobilde

Mobil, ikinci el pazarının büyük bir kısmını yönetiyor. Perakende yılda 4-6 koleksiyon yaparken, 2. el satış her gün birkaç kere yeni bir koleksiyon ürününü ortaya koyuyor. Platformların yüzde 68’i mobil uygulama. Satışların da yüzde 80’i mobilden yapılıyor.

Siteler ünlü gardıroplarıyla ilgi çekiyor

Moda dünyasına seçimleriyle yön veren ünlü isimler ve moda blogger’ları da Modacruz’u keşfedenler arasında. Deniz Akkaya, Ayşe Kucuroğlu, Ece Erken ve Gamze Biran gibi başarılı isimler, sitede hem alışveriş yapıyor hem de kendi Modacruz dolaplarını açarak ürünlerini satışa sunuyor. Kısa süre önce Gittigidiyor ile işbirliği yapan Gardrops’ta Burcu Esmersoy’un dolabıyla öne çıkmış, ilgi toplamıştı.

Tüm dünyada yükselen bir trend ikinci el moda

Yurtdışında Poshmark, Vestiaire Collective, TheRealReal, Vinted gibi farklı modellerle çalışan girişimler var. Bazıları milyar dolar değerlemelere ulaşmak üzere. Tüm dünyada yükselen bir trend ikinci el moda. Yurtdışında bu platformlara üye kadınların dediklerine baktığımızda söyledikleri ilginç şeyler olduğunu görüyoruz. Giymediklerini satıp kazandığıyla gene platformdan alışveriş yapan bir kadın “Sanki biri bana iyi giyinmem için tüm mağazasını açmış gibi hissediyorum. Alışveriş bütçemi de o mağaza veriyor” diyor.