"Türkiye'de sağlıklı ekmek üretilmiyor"
Ekmek üretimine danışmanlık yapan Mine Ataman, Türkiye'de üretilen ekmeklerin Avrupa'ya göre yüksek kalori ve zayıf protein içerdiğini belirtti.
Büşra KOSİF
Unlu mamullerle ilgili sektörde iş yapmak isteyen yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren MineAtamanBread Markasının kurucusu Mine Ataman, Türkiye'de yenilen ekmeğin sağlıksız olduğunu belirterek, "Türkiye'de sağlıklı ekmek üretmiyoruz. Türkiye'de ekmek doğru konuşulmuyor. Konunun uzmanları olmayan insanlar bu konuyu konuşuyor. Üretici ve tüketici doğru ekmeği bilmiyor" dedi.
15 yıldır sektörde çalışmalarını yürüten Mine Ataman, 1.5 yıldır kendi kurduğu markasıyla unlu mamuller danışmanlığı yapıyor.
Danışmanlık kapsamlarını konsept oluşturulması, ürün gamının, üretim alt yapısının planlanması ve lojistik planlama ile işletmenin işler hale dönüştürülmesi olarak tanımlayan Ataman, Türkiye'de ekmeğin doğru konuşulmasını sağlamayı hedeflediğini söyledi.
Avrupa ortalamasında kişi başına yaklaşık 60 gram ekmek tüketildiğini ancak Türkiye'deki tüketimin yaklaşık 250 gramı bulduğunu belirten Ataman, iki tüketim arasında önemli farklar olduğunu kaydetti. Protein, kalori değerleri ve fiyatlar bazında Türkiye'de 1 TL olan 250 gram ekmeğin Avrupa standartlarındaki ekmekten çok daha yüksek kalori değeri içerdiğini ve protein bakımından zayıf olduğunu vurguladı.
Avrupa standartlarındaki 60 gram ekmeğin de fiyatının 1 TL olduğunu söyleyen Ataman, "60 gramlık ekmeğin protein değeri çok yüksek, kalori değeri ise düşük. Türkiye'deki ekmeğin ise kalori değeri 1500'e yakın ve protein değeri düşük, fiyatı yine 1 TL. Bu sebeple biz yanlış ekmek yiyoruz" diye konuştu.
"Projelerimizde her aşamayı planlıyoruz"
Bakanlıklar ve kamu kurumları ile çalışmalarını yürüten MineAtamanBread, teknik danışmanlık dışında dönemsel, proje bazlı danışmanlıklarıyla da hizmet veriyor. Bu kapsamda Aksaray Belediyesi ile Somuncu Baba Ekmeği projesine çalıştıklarını kaydeden Ataman, "Belediyelerle ya da kamu kurumlarıyla proje bazlı işbirliklerimiz oluyor. İzmir Belediyesi ile de çalışıyoruz. Süpermarket grubu oluşturuyorlar biz de unlu mamuller bölümünün kurgusunu yapıyoruz. Projelerde her şeyi biz planlıyor ve teslim ediyoruz" diye konuştu.
Ataman çalıştıkları projelerde ürünlerin sunulacağı kitleye göre ürün gamından, iş modeline, üretim alt yapısından lojistiğe kadar MineAtamanBread olarak karar verdiklerini aktardı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Mine Ataman, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile ekmek kitabı hazırladıklarını da sözlerine ekledi.
Dünya, 270 milyar dolarlık ekmek yiyor
Ataman, gelişmiş ülkelerde ekmek üretiminin azalmadığını, tam tahıllardan yapılmış ekmeklerin artarak, tam tahıllardan yapılmış diğer unlu mamul ürünü olan bisküvi, kraker, grisini gibi ürünlerden pazardan büyük bir pay almaya devam emekte olduğunu söyledi.
Karbonhidrat, protein, B ve E vitamini kaynağı olan tam tahıllı ekmeklerin giderek sofrada daha fazla yer kaplamaya başladığını belirten Ataman, "Beslenme konusunda bilinçlenen nüfus basit karbonhidrat, yağ ve kolesterol alımını azaltıp kompleks karbonhidrat, diyet lifl i ve bitkisel proteinlere yöneldi" diye konuştu.
2017 dünya ekmek pazarının 270 milyar dolar olduğunu kaydeden Ataman, "Kuzey Amerika, Avustralya, Güney Amerika ve Doğu Avrupa'da da ambalajlı ekmek satışı ambalajsız ekmek satışından daha fazla. Dünyada unlu mamuller pazarı her yıl ortalama yüzde 3 ila yüzde 6 arasında büyüyor" dedi.