Zeytinyağında ihracat yasağı çiftçiyi ve ihracatçıyı negatif etkiliyor

Zeytinyağında dökme ve varili ihracat yasağının 31 Ekim’de son bulması beklenirken, Ticaret Bakanlığı’nın 17 Ekim’de almış olduğu yeni bir karar ile tekrar süresiz olarak uzatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet Hanifi GÜLEL

Yasak kararı ile iç piyasada zeytinyağı fiyatlarında herhangi bir düşüş yaşanmadı. Konuyu değerlendiren sektör temsilciler, . ihracatçıların şu anda dökme ihracat kapalı olduğu için zeytinyağı alımını yavaşlatacağını, çiftçilerin bu durumdan negatif olarak etkileneceğini ifade ediyorlar.

‘Her türlü yasak üreticiyi olumsuz etkiler’

Zeytinyağına getirilen ihracat yasağının piyasanın dengelemesini sağlamadığını ve sadece ihracatta ket vurduğunu kaydeden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, piyasaya arz edilen malın da yeteri miktarda arz edilmemesini sağlayarak piyasayı beklentiye soktuğunu söyledi. Sektörde en çok mağdur olan ihracatçı ve yurtdışından ürün alacak olan ithalatçının olduğunu ifade eden Er, ‘’Her türlü yasak üreticiyi olumsuz etkiler’’ dedi.

Türkiye’de zeytinyağı ihracatının her halükarda devam edeceğini ifade eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Tüketici fiyatlarının düşürülmesi için, üreticiye verilen 40 lira olması gerektiğini söyledi. Tan, “Diğer yandan Tarım Kredi marketleri ve kooperatifleri tüketiciyi korumak adına sübvansiyon verebilir" dedi.

Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek ise, ‘’Ülkemizde şu anda yeni sezona devir eden yaklaşık 100 bin ton zeytinyağı stoku bulunuyor. Yeni sezonda ise 170 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Böylece toplamda 270 bin ton zeytinyağı olacak. Türkiye’nin yıllık tüketimi olan 100 bin tonu düştüğümüzde, 170 bin ton civarında fazla zeytinyağı olacak. İhracat yasağı kararının yetkili kurumlar tarafından uygun görülen bir tarihte kaldırılacağını düşünüyoruz’’ diye konuştu.