İklimlendirme ihracatı 5 milyar dolara çıkacak

Sektörün planlarını anlatan İklimlendirme Sanayicileri ve İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal, “2018 yılında yüzde 20’ye yakın büyüme ve 5 milyar dolara yakın ihracat bekliyoruz. Hedefimiz ise en kısa sürede dış ticaret açığını kapatmak.” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

İklimlendirme sanayicileri, 2018 yılında ihracatı Türkiye genel ihracatının üzerinde artırarak 3 milyar dolara çıkarırken, yıl sonunda yüzde 20’lik büyüme ve 5 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı öngörüyor.

İklimlendirme Sanayicileri ve İhracatçıları Birliği’nin (İSİB) toplantısında konuşan İSİB Başkanı Mehmet Şanal, sektörün planlarını anlattı. 2017 yılını 4 milyar dolar ihracat ile tamamladıklarını belirten Mehmet Şanal, ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde artış yakaladıklarını bildirdi. Mehmet Şanal, TİM verilerine göre sektörün dış ticaret açığının 1.6 milyar dolar seviyesinde olduğunu aktardı. 2017'de yüzde 70 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, şu ana kadar yüzde 77’ye çıkardıklarını ve daha da yükseltmeyi istediklerini söyledi.

2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 büyüyerek 3 milyar dolarlık ihracat seviyesini yakaladıklarını paylaşan Mehmet Şanal, “Türkiye ortalaması kg başına 1.6 dolar iken sektörümüzün ortalama ihracat geliri geçen yıl 4.1 dolara bu yıl ise 4.8 dolara yükselmiştir” dedi. Ocak-Temmuz verilerine göre ise ihracatı en çok artıran ikinci sektör olduklarını kaydeden Şanal, “2018 yılında yüzde 20’ye yakın büyüme ve 5 milyar dolara yakın ihracat bekliyoruz. Hedefimiz ise en kısa sürede dış ticaret açığını kapatmak” dedi.

Fuarlara katılacaklar

Şanal, fuarlara katılım, ticaret alım heyetleri ve çeşitli sponsorluklar ile etkinliklerini artırdıklarını anlattı. Gelecek yıl en az 12 heyet düzenlemeyi öngördüklerini söyleyen Mehmet Şanal, Afrika’da 15 farklı ülkede düzenlenecek sektörel fuarlar, yanı sıra Almanya, Fransa, Pakistan ve Hindistan’da düzenlenecek fuarlara da katılım sağlayacaklarını kaydetti.

Önümüzdeki süreçte, dijital alanda daha etkili bir hale geleceklerini belirten Mehmet Şanal, logoda revizyona gittiklerini, birlik adına sosyal medya hesapları açtıklarını, web sitesini ise Kasım ayından itibaren daha aktif bir yapıya kavuşturacaklarını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir