Kurdaki dalgalanma tekstilde 'ip'leri gerdi

İp üreticileri ithalata ek vergi istedi. Hazır giyimciler ise “Döviz düşüşe geçti ama yapılan zamlar geri alınmadı, biz bu fiyatlarla rekabet edemeyiz.” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Döviz fiyatlarındaki oynaklık, ip fiyatlarında gerilim yarattı. İp üreticileri ip ithalatı nedeniyle sorun yaşadıklarını belirterek, ek vergi talep etti. Hazır giyimciler ise döviz yükseldiğinde ip üreticilerinin fiyatları zamlandırdığını ancak son günlerde kur düştüğü halde fiyatları geri çekmediklerini belirterek, ek vergiye karşı çıkıyor.

Türkiye’nin ip ithalatı yıllık 1.2 milyar doları buluyor. Bunun yarısını karşılayacak kapasitenin olduğunu belirten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, buna rağmen fabrikaların tam kapasite çalışamadığını anlattı. "Birçok fabrika kapalı" diyen Öksüz, sektörün ithal ipe ek vergi talebini hükümete ilettiğini ve konunun değerlendirildiğini kaydetti. Ek vergi getirilecekse, yerli ip üreticisini rahat ettirecek bir oran olması gerektiğini söyleyen Öksüz, “Sektörün beklentisi yüksek bir oran olması. İthal ip karşısında sektör zorlanıyor. Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş bölgesindeki birçok üretici sıkıntı yaşıyor” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ise ithal ipe ek vergi talebine karşı çıktı. Döviz yükseldiği dönemde ip fiyatlarının da yükseldiğini anlatan Özhamaratlı, yerli üreticilerin döviz geri geldiğinde fiyatlarını güncellemediğini kaydetti. Bu durumda ithal ipin daha ucuza geldiğini bildiren Özhamaratlı, “Ek vergi büyük yıkım olur. İç piyasadaki ip fiyatıyla rekabet edemeyiz” dedi.

İthal edilen iplerin Türkiye’de üretimi yok

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İplik ve Elyaf Ürünleri Komitesi’nden meclis üyesi olan Bekir Taner Ateş ithal edilen iplerin genel olarak Türkiye’de üretiminin olmadığını belirtti. Türkiye’de üretimi olan ipin ithal edilemediğini savunan Ateş, ek vergi gelecekse sadece bitmiş ve paketlenmiş ürünlere getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ateş, Türkiye’de belli firmaların az miktarda üretim yaptığı ipler olduğunu, bunları da istedikleri fiyattan satmak isteyenlerin ek vergi talep ettiğini ileri sürdü.

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk üretici kanadında ithal ipe ek vergi gibi bir talebin olduğunu dile getirdi. Bunun gerçekleşmesi halinde konfeksiyoncuların büyük darbe alacağına işaret eden Öztürk, iplik ve kumaşın yurtdışına satışı engellenemediği gibi, ithal edilen malların da engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

İTO İplik ve Elyaf Ürünleri Komitesi’nden meclis üyesi Davut Tolga Batallı ise Türkiye’de üretimi olan bir malın ithal edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, ithal ipe ek vergi gelmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’nın da kendi üretimi olan noktalarda kendini korumaya aldığını hatırlatan Batallı, şöyle devam etti: “Bir dönem trikoda Çin malına karşı önlem alınmıştı. O önlemden sonra atıl kapasite devreye girdi. Bir çok ip fabrikası atıl duruyor. Ek vergi gelirse bunlar da devreye girer. İthalatın olduğu yerlerde Türkiye’deki kapasiteler atıl hale geliyor.”

"Ülkede tüketilecek malın ithal iple üretilmesi saçma"

İTO Meclis Üyesi Davut Tolga Batallı, hazır giyim ve ipin birbirinden ayrılamayacağını söyledi. Bir sektörün üretiminin diğer sektörün girdisi olduğunu anlatan Batallı, birlikte hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Hazır giyimcilerin bir çoğunun ihracatçı olduğuna dikkat çeken Batallı, ihracat yapan birinin ithal ip için istenen ek vergiye karşı çıkmaması gerektiğini vurguladı. İhracat yapan firmaların dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında ithalat yapabildiğini hatırlatan Batallı, “İhracatçı rekabetçiliğini koruyacaksa nerede ucuz mal bulursa DİR kapsamında oradan malı temin eder. Yurtiçinde ucuzsa yurtiçinden, dışarıda ucuzsa dışarıdan alır. Durum böyleyken neden ithal ipe ek vergiye karşı çıkılsın. İhracatçı ek vergiyi desteklemeli. Ülkede üretilecek bir malın, yine bu ülkede tüketilecekse ithal ip ile üretilmesi saçma değil mi?” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir