200 lojistikçi İstanbul’da buluşacak

Alman fuarcılık devlerinden Messe Münih ve EKO Fuarcılık organizasyonu logitrans, farklı kıtalardan 200 lojistik şirketini Türkiye’de buluşturacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL -  Lojistiğin kalbi bir kez daha İstanbul’da atacak. Lojistik fuarlarının dünyaca ünlü organizatörlerinden Alman Messe Münih (MMI) ve EKO Fuarcılık ortak şirketi EKO MMI tarafından bu yıl 7.’si düzenlenecek olan Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, 20 ülkeden 200’ü aşkın lojistik firmasını İstanbul’da buluşturacak. 21-23 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan fuara Almanya, Lüksemburg, Slovenya, Macaristan, Letonya ve Litvanya bakanlık düzeyinde ticari heyet de gönderecek.

Fuara bu yıl Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerden de yoğun katılım bekleniyor.  EKO Fuarcılık tarafından ilk kez 2004 yılında organize edilen logitrans, kısa zamanda bölgenin önemli fuar merkezlerinden biri olmayı başardı. Son üç yıldır Messe Münih’in de ortak olduğu logitrans, TOBB tarafından da uluslararası lojistik fuarı unvanı aldı. Logitrans’ın dünyadaki konumunu hızla güçlendirdiğine dikkat çeken EKO Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, “Lojistikçilerin açıldığı dünyalara açılmak ve yurtdışındaki konumumuzu güçlendirmek için bu işi dünyanın en iyi lojistik fuarını düzenleyen Messe Münih ile yapma kararı aldık. Bu alanda yaklaşık 60 ülkede örgütlü bir şirket olan Messe Münih ile kısa zamanda logitrans, tüm dünyanın bildiği bir lojistik fuarı oldu” dedi. 

‘Doğu ile Batı’yı  buluşturuyoruz’

Doğu ile Batı arasında gelişen ticarette Türkiye’nin coğrafik ve kültürel avantajlarını kullanarak lojistik pastasından daha fazla pay alabileceğine vurgu yapan Altun, “İstanbul’da düzenlediğimiz bu fuar bu noktada önemli bir katkı sağlıyor. Üretim daha çok Doğu’da tüketim ise Batı’da . Türkiye’de bu ticaretin ortasında Başta Avrupa ve Asya ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından katılımcı firmamız var. Her geçen gün daha fazla global lojistikçi firma fuarımıza katılıyor” diye konuştu. Türkiye’nin 50’den fazla ülkeye dört saatlik uçuş mesafesinde olduğunun altını çizen Altun, “Asya’daki firmaların çoğu vize sorunu nedeniyle Avrupa ülkelerine kolay gidemiyor ya da kültürel sıkıntılar yaşayabiliyorlar.

Avrupalılar da bazı ülkelere girmeye çekinebiliyorlar. Bu yüzden bu fuar iki taraf için de büyük fırsatlar sunuyor. 3 günde 15 bin lojistik profesyonelini başka bir ülkede bir araya getirmenin mümkün olmadığını ifade eden Altun, “Bu ancak İstanbul’daki bir fuarda, yani logitrans’ta olur” dedi. Biz lojistiğin tüm taraflarını gerçek iş yaşamındaki ağırlıkları oranında bu fuarada buluşturmak istiyoruz. Ve Türkiye’nin lojistik endüstrisine gerçekten dönüştürücü bir etki sağlamasını istiyoruz. Çabamız ve hedfimiz bu yönde çünkü biz bu sektörde sadece fuar işi değil başka işler de yapıyoruz. Sektörün büyümesi ve gelişmesi bizim için hayati bir önem taşıyor. Tüm hizmetlerimizi bu kaygı ile yerine getiriyoruz” dedi.

Katılımcı yüzde 10  ziyaretçi yüzde 20 arttı

Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı Müdürü Altınay Bekar, katılımcı ve ziyaretçi sayılarının her yıl arttığını vurgulayarak, “2012’de katılımcı oranımız yüzde 10 artarken ziyaretçi sayımız da yüzde 20 arttı” dedi. Bekar, 2012’de yerli ve yabancı 12 bin 200 ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. Bu yıl özellikle Orta Asya’dan gelen katılımcı sayısında artış olduğuna dikkat çeken Bekar, “O bölgeden olan ilgiyi hissederek bu sene oradaki tanıtım faaliyetlerimizi artırdık.

Bakanlık ve ticaret odalarını ziyaret ettik. Hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısı bu bölgeden artacak” dedi. Önceki yıllarda katılan birçok firmanın bu yıl tekrar başvuru yaptığını belirten Bekar, “Firmaların fuara tekrar katılmaları başarımızın en büyük göstergelerinden biri. Bir firmanın tekrar katılması fuardan bir fayda sağladığını gösteriyor” dedi. Bekar, Balo, Viking ve Marmaray gibi ulaşım projelerin de lojistik fuarına ilgiyi artırdığını vurguladı.  Bu yıl fuarda yine pek çok yeniliğe imza atılacağına dikkat çeken Altınay Bekar, Almanya, Lüksemburg, Slovenya, Macaristan, Letonya ve Litvanya fuara bakanlık düzeyinde ticari heyet de göndereceğini söyledi.

Bekar, “Heyetler tecrübelerini paylaşacak, Türkiye’deki lojistik sektörüyle ilgili yeni bilgiler edinecek, var olan bağlantıları ile iletişim kuracak. Ayrıca, Türkiye’nin hızla büyüyen marketinden ve yurtdışından yeni bağlantılar edinecek” diye konuştu. Fuarda bu sene organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerden de yoğun katılım olacağını aktaran Bekar, “Marmara’daki sanayi bölgelerine giderek, bire bir görüşme yaptık, onlara fuarımızı ve sunduğu imkanları anlattık” dedi. Bu sene ilk kez hava kargo bölümünün de oluşturulduğu bilgisini veren Bekar, Turkish Cargo gibi firmaların da fuarın katılımcıları arasında yer aldığını söyledi. 

‘Fuar haftası, lojistik haftasına dönüşüyor’

Lojistik firmalarının fuarların öneminin giderek daha fazla farkına vardığına dikkat çeken Bekar, lojistikçilerin artık kendi bünyelerinde fuar ekibi kurduklarını ve bir sene önceden hazırlık yapmaya başladıklarını söyledi. Fuar haftasının lojistik haftasına dönüştüğünü vurgulayan Bekar, “Türkiye’de birçok lojistik etkinliği bu haftaya denk getiriliyor” dedi. Türkiye’de fuarcılılık sektörüne de katkı sağladıklarını belirten Altun ise şöyle konuştu: “Biz Türkiye’deki diğer fuar organizasyonlarına da örnek oluyoruz. Her şeyden önce bağımsız bir kuruluşuz.

Organizasyonumuz sadece lojistiğe odaklanmış ve 20 yılı aşkın süredir bu sektörde olan uzman bir ekip tarafından yapılıyor. Kullandığımız yazılım sayesinde ziyaretçimizi kayıt altına alarak, net rakamlar verebiliyoruz.

‘Beşincilik hedefledik, üçüncü olduk’

Logitrans’ınHollanda merkezli bir lojistik araştırma şirketi tarafından en iyi üç lojistik etkinliğinden biri seçildiğinin aktaran EKO Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, şu açıklamayı yaptı: “Logitrans olarak beş yıl içinde dünyada bu alanda düzenlenen ilk beş fuardan biri olmayı hedefliyorduk. Hedefimizi hızlı aştık ve Hollanda merkezli bir lojistik araştırma şirketi tarafından en iyi üç lojistik etkinliğinden biri seçildik.Bu da bize önümüzdeki beşi yılda yeni hedefler koyma görevi veriyor. Fuardan sonra bu konuyu da değerlendirmeye alacağız.” Altun ayrıca, uzun vadede Messe Münih ile yurtdışında da ortak bir organizasyona imza atabileceklerini söyledi. 

Yılın lojistikçileri ödüllerini alacak

EKOFuarcılık tarafından bu yıl  dördüncüsü düzenlenecek olan Lojistik Ödülleri yarışmasının sonuçları da 7. Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’da belli olacak. Online oylama ile belirlenen yılın en iyi lojistikçiler Yılın Atlas’ı ödülünü alacak. Altı dalda 24 aday internet ortamında yarıştı ve 7 bin 500 kişi oy kullandı. Adaylar, Ulaştırma Bakanlığı belgeleri ve Sivil toplum örgütlerine üyelikleri de dikkate alınarak yıllık performasları gözönüne alınarak ödüllendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir