Arap Baharı Med Cross Line'ı Türkiye'ye getirdi

Siyasi gelişmeler paralelinde Türkiye ile Libya arasında artan ticaret Med Cross Line'ın iştahını kabarttı, armatörlük şirketi rotayı Türkiye'ye çevirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mersin'de üç ay önce faaliyete başlayan Meltem Gemi Acentesi, kısa sürede
önemli bir başarıya imza atarak Med Cross Line'ın Türkiye genel acenteliğini aldı. Yeni hattın tanıtımı için geçtiğimiz hafta Mersin'de Med Cross Line'ın armatörü Loris Trevısan'ın da katılımıyla bir basın toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meltem Gemi Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Nuriye Elmas Saban, "Arif Şengel ile ortak kurduğumuz firmamızın amacı, ülkemizde yaşanan ticari gelişmelere paralel olarak
hem bölgemize hem ülkemize yeni lojistik imkânlar sağlayacak armatörleri çekmekti. Yaptığımız araştırmalar sonucu Libya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin giderek artıyor oluşu Med Cross Line ile aynı noktada buluşmamızı sağladı" diye konuştu.

'Türkiye pazarını çok önemsiyor'

Meltem Gemi Acenteliği olarak İzmir ve Marmara Bölgesi'nde Catoni Deniz İşleri A.Ş'yi acenteleri olarak atadıklarını açıklayan Saban şu bilgileri verdi:
"Med Cross Line Adriyatik Limanları ile Libya arasında direkt hızlı deniz taşımacılığı hizmetleri vermek acıyla kuruldu. Ancak kısa süre sonra Türk limanlarını da servislerine ekledi. Başlangıçta Med  Cross Line, Mersin ve İzmir limanlarından Mısır/Alexandria, Libya Benghazi, Misurata ve Tripoli limanlarına hizmet vermeyi amaçladığı halde çok kısa bir sürede Türkiye'den verdiği servise, Cezayir Djen Limanı'nı da ekledi.

Bugüne kadar İzmir ve Mersin limanlarından iki sefer gerçekleştirmiş olan Birka Express gemimiz mayıs ayı sonunda İzmir ve Mersin limanlarına ek olarak Derince Limanı'na
da uğrak yapacak. Ayrıca Ro-Ro olan Baltic Excellent gemisi de servisimize dahil edildi. Anlaşılacağı üzere günden güne servis ağı genişletilen Med Cross Line özellikle Türkiye'den Mısır, Libya ve Cezayir limanlarına düzenli ve direkt giden tek Ro-Ro Liner servis olması özelliği ile sektörde fark yaratıyor."

Türkiye'yi Ortadoğu'nun kapısı yapacak

Med Cross Line Armatörü Loris Trevisan Arap Baharı ile yaşanan kargaşanın ardından rotalarını Türkiye'ye çevirdiklerini ifade etti. Geçmişte Libya'ya İtalya üzerinden taşıma yaptıklarını ancak Libya'da yaşanan karışıklıklar sonrasında İtalya ile ticaret
azalırken Libya'nın Türkiye ile ticaretinin arttığını belirten Trevisan, bu nedenle firma olarak Türkiye'ye yöneldiklerini söyledi. Yeni Libya'nın Avrupalı ekonomik aktörlere muazzam fırsatlar verecek olmasına karşın bu bölgeye denizcilik hatları tarafından yetersiz servis verildiğini anlatan Trevisan, yeni hatları ile bu alandaki etkinliği artırmayı hedeflediklerini anlattı.

Türkiye'de ise Mersin'i tercih etme sebeplerini Trevisan şöyle açıkladı:
"Mersin ve hinterlandında yer alan Gaziantep, Maraş gibi illerden yoğun şekilde Libya'ya ticaret yapılıyor. Ayrıca Mersin Limanı Irak, İran ve Kafkas ülkelerine bir geçiş yolu üzerinde olması nedeniyle başlangıç noktamız oldu." Med Cross Line'ın 2-3 ay içinde ikiye bölüneceğine işaret eden Trevisan, bir hattın Türkiye ve İtalya'dan direkt Libya, Mısır ve Cezayir'e gideceğini, ikinci hattın ise Adriyatik'ten Türkiye'ye direkt geleceğini açıkladı. Şu anda Türkiye'den Libya'ya direkt servis veren tek hattın Med Cross Line olduğuna dikkat çeken Loris Trevisan, önümüzdeki süreçte hedeflerinin Kuzey Afrika ülkelerine de yine direkt servise başlamak olduğunu söyledi.