BALO'nun ilk treni 4 günde Münih'e ulaştı!

Anadolu sanayicisinin ürünleri, BALO'nun ilk treniyle Almanya’ya 4 gün gibi rekor bir sürede ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’nin en büyük lojistik projelerinden biri olan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi 'hızlı' başladı. 8 Eylül'de Manisa’dan hareket eden BALO'nun ilk tarifeli treni, Almanya'ya 4 günde ulaştı. Bürokratik süreçlerin hızlandırılması yolculuk süresini kısalmasında önemli rol oynarken, "4 gün"lük bu yolculuk demiryolu taşımacılığında tarihi rekoru beraberinde getirdi.

Demiryolları tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Aslında Manisa’dan kalkan bir trenin Münih’e 5 günde ulaşması imkânsızdı. Arkadaşlarımı motive etmek ve süreci hızlandırmak adına yükleri Manisa Münih arasını trenle 5 günde taşırız şeklinde bir açıklama yaptım. Törende bu açıklamayı yapıp yerime oturduğumda birçok arkadaşım 5 günde olmaz bu açıklamayı düzeltelim diye yanıma geldiler. Ama çok şükür Anadolu sanayicisinin alın teri ile ürettiği ürünleri 4 günde rekor bir süre ile Almanya’ya ulaştırdık. Tarihi bir rekora imza attık. Başta BALO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz ve Genel Müdür Hüseyin İşteermiş olmak üzere tüm ekibi kutluyorum’’ dedi.

Ankara ve Konya’dan seferler başlıyor

Bu rekorun gerçekleşmesinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın büyük desteği olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, işin Avrupa’daki ortağı Avusturya Demiryolları’nın katkılarının büyük olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, ‘’Biz Manisa’dan veya başka bir ilimizden haftanın her günü Münih’e tren yollayacak kapasiteye geldiğimizde yani firmalarımız mallarını tren ile taşıtmaya başladığında 5 günde Almanya’ya ulaşabiliriz. Önümüzdeki haftadan itibaren İzmir, Manisa, Ankara ve Konya’dan tarifeli seferler başlayacak. Çok yakında Eskişehir, Gaziantep, Kayseri ve Denizli devreye alınacak. Bursa ve Balıkesir iş dünyasının yükleri Bandırma üzerinde sevk edilebilecek’’ dedi.

İş dünyasına demiryolu sistemini kullanmaları çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, ‘’BALO, kesinlikle karayolu veya denizyoluna rakip değildir. Lojistik firmaları da bu sistemden faydalanmalıdır. Bireysel blok trenler çalıştırıldığında zarar edilebiliyor. Ve bir süre sonra tren seferleri iptal edilince demiryoluna güven azalıyor. Gelin yüklerinizi BALO’da birleştirin, BALO Türk iş dünyasının şirketidir’’ dedi.

Trenle taşıma sistemi böyle işliyor...

BALO Projesi ile Anadolu’nun farklı şehirlerinde üretilen ürünler, lojistik merkezlerinde birleştirilerek blok trenlerle Bandırma’ya getirilecek. Yükler, buradan konteyner gemilerle Tekirdağ’a, oradan da tarifeli blok trenlerle Avrupa’ya taşınacak. Kombine taşımacılığa iyi bir örnek oluşturan bu modelle hem zamandan hem de taşıma ücretlerinden tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelecek yükler de yine benzer şekilde varış noktalarına ulaştırılacak. Öncelikli olarak haftada iki defa trenle Münih ve Köln’e yükler taşınacak. 2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak. Tekirdağ’dan itibaren yüklerin taşınması için Avusturya Demiryolları ile işbirliği imzalandı.