Bombay Havaalanı tamam gibi rotada Avrupa'nın üsleri var

Çok büyük oyuncuların olduğu Frankfurt havaalanında kısa sürede üçüncülüğe oturan Çelebi Hava Kargo, Avrupa'nın diğer büyük havaalanlarıyla da görüşme halinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat ERDOĞAN

İSTANBUL - Hava yer hizmetleri alanında küresel bir oyuncu olmak için yurtdışındaki büyümesini sürdüren Çelebi Havacılık Holding, benzer büyümeyi hava kargoda da hedefliyor. Grubun Uzakdoğu ve Avrupa havaalanlarındaki antrepo yapılanmasını
Çelebi Global Kargo Başkanı A. Cemil Erman ile konuştuk. Çelebi'nin artık zor pazarlarda büyüme stratejisi belirlediğini söyleyen Erman, grubun yeni rotasını DÜNYA'ya anlattı. 

Yer hizmetleri olarak bilinen Çelebi Holding'in yaklaşık dokuz yıldır antrepoculuk hizmetlerini de verdiğini söyleyen Erman, İstanbul'da THY'nin kendine verdiği hizmetler dışında pazar lideri olduklarını ve benzer başarıyı yurtdışındaki havaalanlarında yakaladıklarını kaydetti.
 Çelebi'nin global bir şirket olma hedefi bulunduğunu söyleyen Erman, iş geliştirme departmanının her teklifi ve fırsatı incelediğini belirterek "Bizim Çelebi ailesi olarak prensibimiz İstanbul'dan yaklaşık 6-7 saat uçuş mesafesinde olan havaalanlarınla ilgilenmek. Çünkü her yerde aynı kaliteyi sürdürmek istiyoruz. Biz daha stratejik ve kontrol edebileceğimiz bir büyümeden bahsediyoruz. Çünkü dünya şirketi olalım dediğinizde 80 ülkede 150 istasyonda iş yapan firmaların rakibi oluyorsunuz. 100-150 bin tonun altında kargo trafiği olan alanlarda pazara girmeyi çok fizibıl bulmuyoruz" dedi.

Küresel bir oyuncu olma yolunda kargo alanında ilk adımının Macaristan olduğunu hatırlatan Erman, ciddi bir pazar payına ulaşınca ikinci adımın Hindistan'ın Delhi havalimanı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Delhi'de girdiğimiz ihalenin iki boyutu vardı. İsterseniz mevcut terminali alıp hemen başlayabilir ya da sıfırdan terminali kurup işletmeye başlayacaktık. Biz mevcut terminalin ihalesini alıp hemen servise başladık. Yılık 600 bin ton kargo hacmi var ve yüzde 93'ünü biz yapıyoruz. Sıfırdan başlayan rakibimiz de hizmete girdi fakat yine de pazarın büyük kısmı bizde."

'Bombay ihalesi bizim gibi'
Delhi'ye oranla 100 bin ton daha fazla kargo trafiği olan Mumbai Havalimanı'nın da ihalesine girdiklerini açıklayan Erman, "İhale şu günlerde sonuçlanacak ve bize kalacağını düşünüyoruz. Mumbai'de şu an yer hizmetleri veriyoruz ve pazarın yüzde 52'si bizde. Kargo ihalesinde de şansımızın yüksek olduğunu düşünüyoruz" dedi.  Yabancı ortaklarının olup olmayacağı sorusuna ise Erman, "Hindistan hükümeti havacılık sektörünü stratejik bir sektör gördüğü için havacılık sektöründe en az yüzde 26 yerli ortak olması gerekiyor" cevabını verdi.

Frankfurt'ta devleri geride bıraktı
Zor pazarlarda büyümek için rotayı Avrupa'nın en büyük havalimanlarına döndüren Çelebi Holding, Frankfurt'ta yakaladığı ivmeyi diğer Avrupa havaalanlarına da taşımayı planlıyor. Erman, "Frankfurt'ta 13-14 uluslararası oyuncunun olmasına rağmen işlediğimiz tonaj ile üçüncü sıraya oturmuş durumdayız ve sadece kapasitemizin yüzde 55'ini kullanıyoruz. Gelecek altı ay içinde kapasite kullanımız yüzde 90'a çıkarıp ikinciliğe oturmak istiyoruz" dedi.
Frankfurt'ta United Continental ve THY başta olmak üzere bir çok havayolu şirketiyle çalışmaya başladıklarını söyleyen Cemil Erman, "Dünyada 144 destinasyona uçan United Continental, bizim gibi 144 antrepo şirketini kullanıyor. İlk yılımızda United Continental'ın kalite listesinde Hong Kong ve Tokyo'nun ardından 3. sıraya oturduk. Çok zor ve beklentileri fazla olan bir şirket. Bu referans bizi yeni açacağımız havaalanlarında da çok önemli bir avantaj sağlayacak" yorumunu yaptı.

cemilerman.jpg

Avrupa'da yeni rotalar
"Yeni stratejimiz Avrupa'da önemli havaalanlarında büyük oyuncu olmak" diyen Erman, Avrupa'da Londra, Amsterdam ve Bürüksel gibi büyük havaalanlarının yöneticileriyle görüşme halinde olduklarını belirterek "Zor pazarlarda da kendimizi ispatlamamız gerekiyor. Macaristan ve Hindistan'da rekabet yoktu fakat Frankfurt'ta dünyanın en büyükleri arasında ciddi pay aldık. Bunu Avrupa'nın diğer önemli havaalanlarında da devam ettirmek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin hava kargosu yolcu uçaklarıyla taşınıyor

Türkiye'nin dış ticaret hacmine göre hava kargonun çok daha fazla olması gerektiğini söyleyen Çelebi Global Kargo Başkanı A. Cemil Erman, "Türkiye'nin hava kargodaki 'hub'ı İstanbul fakat sadece 600 bin ton civarında kargo elleçleniyor. Avrupa'daki önemli havaalanlarına baktığımızda kargo hacminin 2 milyon tonda olduğunu görüyoruz. İstanbul'daki sıkıntı altyapıdan kaynaklanıyor. Bizler yangın sonrası küçük antrepolara sıkışmış durumdayız. Uçaklar için de pist sıkıntısı var. Kargo uçağıyla taşınan yük trafiği oldukça az. İstanbul hava kargo trafiğinin yaklaşık yüzde 97'sini yolcu uçağının altında taşınan kargolar oluşturuyor" yorumunu yaptı.

Büyümek için 3. havaalanı bekleniyor
Alan sıkıntısı yaşadığı için Türk Hava Yolları'nın da antrepo işlemlerinin bir kısmını kendilerine yaptırmak istediklerini söyleyen Erman, şu an pazarlık aşamasında olduklarını kaydetti. Kargo köyü gibi bazı yapılanmalar ile sıkıntıların giderilmesinin gündemde olduğunu dile getiren Cemil Erman, "Fakat 3. havalimanı yapılacağı için Atatürk Havalimanı'nda bir kargo yapılanması makul görünmüyor. 3-4 yıl sonra kargo trafiğinin bir kısmı yeni havalimanına geçecekse burada yeni bir yatırım yapmanın pek fizibilitesi kalmadı" dedi.