Denizi sevdik büyümeye devam

2010 yılında Uzakdoğu tersanelerine ilk gemi siparişini vererek armatörlüğe adım atan Densa Holding, 1 milyar dolarlık yatırımla 15'i suda 21 gemiden oluşan bir filo kurdu. 22. geminin inşa sözleşmesini ise dün imzaladı. Hacı Sabancı, "Armatörlüğü sevdik

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Murat ERDOĞAN
 
İSTANBUL - Denizdeki krizi bir fırsat görerek gemi yatırımlarıyla armatörlüğe giriş yapan Densa Holding, yeni gemilerle filoyu büyütmeye devam ediyor. Denize spekülatif amaçlı girmediklerini söyleyen Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacı Sabancı, "Henüz güzel günlerini görmesek de armatörlüğü sevdik" diyerek, denizdeki yatırımlarını sürdüreceklerini açıkladı.
 
Son üç yılda 1 milyar dolar yatırımla 21 geminin inşası için Uzakdoğu tersaneleriyle sözleşme imzalayan Densa Holding, 1.6 milyon dwt'lik bir filoyla kısa sürede Türkiye'nin en büyük armatörleri arasına girdi. Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacı Sabancı, denize girme nedenlerini ve yeni yatırım planlarını DÜNYA'ya anlattı. Densa'nın 2009'da kurulduğunu fakat ilk gemi siparişini 2010'da verdiklerini söyleyen Sabancı, denizciliğe giriş nedenlerini de şöyle açıkladı:
"Babam Ömer Sabancı ve Halam Demet Sabancı, Sabancı Grubu'ndaki görevlerini bırakarak yeni bir iş kurma planlarıyapıyordu. 2008 ekonomik krizde, denizcilik sektörü krizden en çok etkilenen sektör oldu. Piyasaların geldiği seviye bizi cezp etti. Bir fırsat kapısı olduğunu düşünerek gemi yatırımına başladık. Kar amaçlı girdik. Sıfırdan başlayarak büyük bir filo kurduk. 15 gemimiz suda ve 6 tane de siparişte var. Bu gemilerimiz de Eylül 2013'e kadar filoya katılacak." Kuru yükte 1.2 milyon dwt ve tankerde ise 425 bin dwt'lik bir filo kapasitesine ulaştıklarını söyleyen Sabancı, sözleşmesi yapılan 21 gemi siparişinin toplam yatırım tutarının 1 milyar dolar olduğunu açıkladı. Kriz döneminde yatırım yapan Densa'nın spekülatif şirket olduğuna dair görüşlere katılmadığını dile getiren Hacı Sabancı, "Ne yazık ki güzel günlerini görmedik ama denizciliği ve armatörlüğü sevdik ve jenerasyondan jenerasyona devam etmesini istiyoruz. 15 yıl sonra biz de gelenekçi saygın bir armatör olarak anılmak istiyoruz" dedi.
 
Bankaların kredi musluklarını kapattığı dönemde finansmanda sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarını sorusuna ise Sabancı şu cevabı verdi: "Sabancı markası ve babam ile halamın isimlerinin saygınlığı önemli bir faktördü. Finansmanda çoğunlukla Türk bankalarıyla çalıştık. Birkaç gemide çalıştığımız büyük yabancı bankalar da vardı. Zor zamanlarda arkamızda durdular. Finansmanda bir zorluk yaşamadık zaten finansı oturtmadan gemi sipariş etmiyoruz." 
 
22. gemi siparişini de verdi
 
Gemi siparişlerine devam etmeyi düşündüklerini söyleyen Hacı Sabancı, yeni bir tanker inşası için dün (3 Nisan) imza attıklarını açıkladı. Sabancı, "Aframax LR2 tipi bir tanker siparişi verdik. Biraz daha tankere yöneldik. Dengeli bir büyüme istiyoruz. Tanker tonajını büyüterek aradaki tonaj farkını dengeleyeceğiz. Kuru yükte de bir iki tonajda yokuz fakat o  tonajlara da girmeyi düşünmüyor değiliz. Ama söylediğim gibi ilk önceliğimiz, tanker" açıklamasını yaptı. Sabancı, bu imza sonrası filonun 22 gemiden oluşan 1.72 milyon dwt'lik taşıma kapasitesine ulaştığını söyledi. Kuru yük sektöründe ticarete göre sürekli tonaj değiştiğinin altını çizen Hacı Sabancı, "Biz denizde yokken, 45-52 bin ton cazip tonajdı. Biz denize girdiğimizde ise ideal tonaj 58.000 tonluk supramax gemilerdi. Şimdi 64.000 dwt'lik ultramax diye gemiler çıktı" diye konuştu. Sabancı, ‘handy' gemiler hariç bütün gemilerin ‘eco-dizayn' gemiler olduğunu ve daha az yakıt tükettiğini kaydetti.
2.el gemiler şu anda daha cazip olduğunu fakat al-sat düşünmedikleri için yeni inşaya yöneldiklerini söyleyen Sabancı, "Piyasalar yükselince gemilerimizi satacağız diye bir şey yok. Dediğim gibi bu işe uzun vadeli girdik. Gemilerin özelliklerini kendi isteklerimize göre yapılmasını istiyoruz  ve iyi tersaneler ile çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Armatörlük dışında farklı alana girmek istiyor
 
Armatörlük dışında farklı bir alana yatırım yapmak istediklerini  de açıklayan Sabancı, yatırımın henüz adını koymadıklarını belirterek, "Mevcut yatırımın büyüklüğü açısından ve gemi teslimleri devam ettiği için diğer alanlara yönelemedik fakat armatörlük dışında yeni bir alana yatırım yapmak istiyoruz" dedi. LNG tanker yatırımı düşünüp düşünmedikleri sorusuna ise Sabancı, "Bu sektör kolay bir alan değil. Çünkü çok niş bir alan ve çok az oyuncu var dünyada. Devletin kontrat desteği olursa bu alanda yatırımı neden düşünmeyelim. Fakat gerçekten  devletin kontrat desteği olmadan gemi alarak bu alana girmek
çok zor" açıklamasını yaptı.
 
2014 yılından önce toparlanma beklemiyor
 
Denizcilik piyasalarıyla ilgili de yorumlarda bulunan Hacı Sabancı, markette arz fazlası oluşacağını bilerek gemi siparişi verdiklerini belirterek şunları söyledi: "2010'da tablolara baktığımızda 2011 ve 2012 yılında yığılma olacağı çok açık belliydi. Biraz siparişler daha erken kesilir diye tahmin etmiştik fakat devam etti. Siparişler devam ettikçe süreç biraz
daha uzuyor. Piyasada arz talep dengesizliği var. Biz gemilerin çoğunu 2012'de teslim aldık, 2013 sonunda toparlanma başlar diye düşünüyorduk fakat bence toparlama 2014'ün ikinci yarısına sarktı."
Filodaki gemilerin işletim şekliyle ilgili de bilgi veren Sabancı, "Kuruyükte ciddi bir ekip ve departman kurduk. Gemilerimizin hem teknik hem de ticari işletmesini biz yapıyoruz. Tüm kuru yük gemilerinde Türk personel ile çalışıyoruz. Tankerlerde ise ticaret dışındaki bölümleri dışarı verdik. Tankerlerin teknik ve personel tarafını Singapur'da bulunan bir firma yapıyor" şeklinde konuştu.