Karacılar denizde isyan etti

Uluslarası nakliyeciler, UN Ro-Ro'nun tekel olma avantajını kullanarak taşıma fiyatlarında aşırı zam yaptığını ve kartlı rezervasyon sisteminde büyük çaplı teminatlar istediğini öne sürerek isyan bayrağını çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Aysel YÜCEL
 
İSTANBUL - Yaklaşan başkanlık seçimlerinde Uluslararsı Nakliyeciler Derneği'nde (UND) kılıçlar çekilirken, bir kısım nakliyeci de denizde isyan bayrağını çekti. Nakliyeciler, piyasanın durgun olduğu dönemde taşıma fiyatlarına zam yaptığını öne sürdükleri UN Ro-Ro'nun, şimdi ise kredi kartlı rezervasyon sistemi adı altında, büyük çaplı teminat istediğini dile getirdi. UN Ro-Ro'nun aynı tutumunu devam ettirmesi durumunda  güçbirliği yaparak, gerekirse eylem yapacaklarını açıklayan firmalar, UND'yi ise konuya duyarsız kalmakla suçladı. Hatta UND yönetimindeki bazı firmaların kayrıldığını iddiaa etti. UN Ro-Ro  ve UND yetkilileri ise iddiaları kabul etmedi. 
Başta İstanbul, Ankara, Gaziantep, Kayseri, Hatay, Iğdır, Mersin ve Bolu gibi illerde yoğunlaşan uluslararası nakliye şirketleri, Ro-Ro taşıma fiyatlarının son iki yılda insafsızca artığını, şimdi de milyonları bulan teminat gerektiren kredi kartlı rezervasyon sistemi getirildiğini vurgulayarak, UN R0-Ro'ya karşı güçbirliği çağırısında bulundu. UN Ro-Ro'nun teminatlı sistemden vazgeçmesini ve taşıma fiyatlarını makul seviyeye indirmesini isteyen nakliyeciler, yakıt zammından fazla zam uygulanamayacağını savundu. Firma yöneticileri, UN Ro-Ro'nun bu çağrıyı almaması durumunda  belli bir süre Ro-Ro hattını kullanmama veya limanlara girişi kapatma gibi eylemlerde bulunmayı planladıklarını açıkladılar.Amerikan sermayeli fon şirketi KKR'ye ait olan UN Ro-Ro'nun taşımalarda, son 1,5 yılda ortalama yüzde 80 zam yaptığını belirten nakliyecilere göre şirket ayrıca, hafta sonu yapılan taşımalarda, yoğun talep olduğu için araç başına 100 Euro fazla para alınmaya başladı. Bunların dışında toplam 400-500 Euro tutarında Liman, Biletleme, Kantar, MRN, BAF adı altında para alındığı belirtiliyor. Firmalardan kredi kartlı rezervasyon zorunluluğu getirilerek araç miktarına göre milyonları bulan teminat ödemekle karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor. Fiyatlar, 2010 yılında, UND Deniz A.Ş'nin rekabetiyle araç başına 800 Euro'ya kadar düşmüştü. Ancak UND Deniz şirketinin, rekabete dayanamayarak, faaliyetini durdurmasının hemen ardından, UN Ro-Ro alanında tek kaldı ve zamlara peş peşe devreye soktu. 
 
'Şirketimi yabancıya sattıracaklar'
Yapılanlara karşı UND'nin haklarını savunmasını beklediklerini söyleyen Saras Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Aras, artık sessiz kalmayacaklarını, UN Ro-Ro'nun haksız uygulamasına karşı, İstanbul'dan ve Anadolu'dan yaklaşık 500 firmanın  tepkisini göstereceğini ifade etti. Aras, "Bu ülkeyi sömürge yerine koyarak, istediği gibi at oynatan yabancı şirkete karşı tepkimizi göstereceğiz. Sektörün sesi olarak UND'nin tavır göstermesini bekledik. Ama bırakın ses çıkarmayı, UND yönetimi yapılanları adeta destekledi. O nedenle UND'den umudumuzu kestik" diye konuştu. Durumdan çok sayıda firmanın rahatsız olduğunu ancak,  UN Ro-Ro'nun kara listeye almasından korktukları için seslerini çıkarmadıklarını belirten Aras,  "Ama artık bıçak kemiğe dayandı" dedi. Sektörün kan kaybettiğini dile getiren Aras ayrıca, "Benim firmamı  yabancılar istiyor. Böyle devam ederse vereceğim. İşlerim düşüyor" dedi. 
 
'UND yönetimindeki firmalar kayırılıyor'
UND'nin konuya sessiz kalma nedeninin UND yönetimindeki birkaç firmaya UN Ro-Ro tarafından imtiyaz tanınması olduğunu iddia eden Aras, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Burada bir kazan kazan durumu söz konusu. UND yönetimindeki bazı firmalar kayırılıyor. Rezervasyon önceliği onlara verilmiş. Onlardan boş kalırsa bize veriliyor. Tekel olduğu için de binmek zorunda kalıyoruz, alternatifimiz yok.  Bu açıklamaları yaptığımız için belki bize  güçlük çıkaracaklar ama bıçak kemiğe dayandı. Yapacak bir şey yok. Her şeyi göze aldık."  UND yöneticilerinin kayrıldığını iddia eden bir diğer isim ise ALC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli oldu. Çiçekli  şu açıklamalarda bulundu:  "UN Ro-Ro rakibin olmadığı yerde, her türlü kuralı koyuyor. Bütün bu olanlara karşı UND'nin sessiz kalmaması gerekiyordu. UN Ro-Ro Kazan-Kazan ilkesine göre hareket ederek, müşterilerinin de hayatiyetini düşünmemeli. Ama mevcut UND yönetimi, bu şirketin keyfi tutumlarına çanak tuttu. UND yönetimindeki bazı firmalara  U.N Ro Ro tarafından imtiyaz tanındığı yönünde duyumlar alıyoruz. Özellikle rezervasyon konusunda öncelik verdiklerini duyuyoruz.  Hatta bu şirketler ve U.N Ro-Ro'da rezervasyon konusunda avantaj yapıldığını kendileri de söylüyor.  İndirim konusunda ise duyumlar var." 
 
'Anadolu firmaları zor durumda '
 
[PAGE]
 
'Anadolu firmaları zor durumda '
Kayseri, Gaziantep ve Mersin'den çok yüzlerce nakliyeci ile görüştüğünü belirten, Kayseri merkezli  ABC Transport,  Er-Bil Transport ve Ata Uluslararası Taşımacılık   şirketlerinin  Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Bilen de büyük bir sektörün UN Ro-Ro'nun insafına bırakıldığını dile getirerek UN Ro-Ro yöneticilerinin Mersin-Trieste hattını açarken kendilerine yakıt zammından başka zam yapmayacakları konusunda söz verdiklerini ancak bunu yapmadıklarını belirtti. UND yönetiminin anlaşılmaz bir şekilde yapılanları desteklediğini ifade eden Bilen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bütün bu olanlara UND yönetiminin karşı çıkması ve sektörün haklarını savunması gerekirdi. Defalarca kendilerini uyarmamıza karşın, sessiz kalmayı tercih ettiler. Hatta "Serbest piyasa, isteyen istediğini yapar" diyerek, UN Ro-Ro'yu savundular. UN Ro-RO'dan kendi firmaları adına özel bir imtiyaz mı aldılar?  Asli görevi sektörün sorunlarına sahip çıkmak olan UND neden sessiz kalıyor? UND'nin bu sorumsuz tutumu nedeniyle Bolu, Kayseri, Gaziantep, Mersin ve Hatay gibi illerden çok sayıda nakliyeci ile birlikte UND yönetim organlarından istifa ettik ve gereken tepkiyi kendimiz göstermeye karar verdik. Sektör olarak, UND'nin yapması gerekeni yapacak ve UN RO-RO'ya karşı gücümüzü kullanacağız" diye konuştu. 
 
UN Ro-Ro: Suçlamalar seçime yüzünden maksatlı 
Konuyla ilgili iddalara yazılı olarak yanıt veren UN Ro Ro yetkilileri şu açıklamalarda bulundu: "Bazı şirketler tarafından bugün navlun fiyatlarımız ve kredi kartlı rezervasyon sistemimiz hakkında yapılan ortak duyuruda yer verilen bilgiler gerçekleri yansıtmıyor. Navlun fiyatlarımızda Eylül 2011'den beri değişiklik olmadı. U.N. Ro-Ro ile taşıma yapmak isteyen nakliyecilerin herhangi bir şekilde teminat verme zorunluluğu yok. U.N. Ro-Ro ile taşıma yapabilmek için nakit, vadeli çek ve çeşitli bankalarla yapılan anlaşmalar çerçevesinde kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Bu ödeme şekilleri, tamamen taşımacıların seçimi ve isteğine bağlı.  U.N. Ro-Ro tarafından herhangi bir ödeme şekliyle ilgili zorunluluk yok. Eleştiride bulunan  taşımacılar da yıllardır şirketimiz ile yukarıda anılan ödeme şekilleriyle çalışıyor. U.N. Ro-Ro olarak belirli dönemlerde Türkiye'de ro-ro taşımacılığı alanında tekel olduğumuz suçlamasına maruz kalmamızın sebebi, yaklaşan UND seçimlerine yönelik maksatlı ve spekülatif haberler. Bulunduğumuz pazarda hem rakibimiz olan firmayla, hem de karayoluyla sürekli olarak rekabet ediyoruz". 
 
UND Başkanı: Yönetim elinden geleni yapıyor
UND yönetiminin konuya duyarsı kaldığı yönündeki suçlamaları değerlendiren UND Başkanı Engin Özmen, suçlamaları redderek şu açıklamalarda bulundu: "U.N Ro-Ro'da bu zamlar uzun zamandır var.  Kredi kartlı rezervasyon sistemi adı altında, büyük çaplı teminat istemesi de yeni bir olay değil. İki yıldır bu yapılıyor. Biz UND olarak bunu her fırsatta dile getirdik. Her zaman karşı çıktık ve bu konuda defalarca onlarla konuştuk. Bu firmalar bu  şekilde isyanlarını gündeme getiriyorlarsa çok canları yanmış demek ki. Sonuçta ben de bu hattı kullanıyorum. Bu konu halen UND'nin gündeminde, konuyu takip ediyoruz." UND yönetimindeki firmalara imtiyaz tanındığı yolundaki iddialar içinse Özmen, yorum yapmak istemedi.