Kayserili sanayici, lojistik köyüne baharda kavuşuyor
Kayserili sanayicilerin 2009 yılından bu yana hayata geçmesini beklediği 2 proje 2013 yılı bahar aylarında hizmete girecek. Kayseri Kuzey Demiryolu hattı ile Boğazköprü Lojistik Köyü'nde inşaat çalışmaları yüzde 90 oranında bitirildi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mahmut SABAH
KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile TCDD Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol uyarınca 2009 yılında yapımına başlanan Kayseri Kuzey Demiryolu hattı ile Boğazköprü Lojistik Köyü'ünde inşaat çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığı, her iki tesisin de gelecek yıl işletmeye açılacağı bildirildi.
Oymaağaç Köyü yakınlarındaki yaklaşık 1 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulan Boğazköprü Lojistik Köyü ile buradan şehrin doğusundaki Engir Gölü'ne kadar uzanan yaklaşık 23 kilometre uzunluğundaki Kuzey Demiryolu Hattı'nın işletmeye açılmasıyla, hem kentte üretilen sanayi mallarına iç ve dış pazarlara ulaşım kolaylığı gelecek, hem de Kayseri artık kuzeyde de gelişip büyüyen bir kent olacak.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ne yakın mesafede kurulan Boğazköprü Lojistik Köyü sadece adı geçen bölgede üretilen sanayi mallarının iç ve dış pazarlara ulaşımını sağlayarak, taşımacılık sektörünün önünü açmakla kalmayacak, İncesu ve Mimar Sinan OSB'ler ile şehrin değişik kesimlerinde faaliyet gösteren işletmelerin ürünlerine de ulaşım kolaylığı getirecek. Bünyesinde konteyner parkı da bulunan lojistik köyde yükleme rampaları ile hizmet birimlerinin büyük bölümü tamamlanarak hizmet vermeye başladı. Kamulaştırma işlemlerinin uzaması nedeniyle inşaat çalışmaları aşamalı olarak yürütülen lojistik köyün ikinci etabı ise kuzey demiryolu hattı ile eş zamanlı olarak devreye girecek.
Şehir sınırları içinde kalan yaklaşık 23 kilometre uzunluğundaki 20 metrelik demiryolu koridoru ise Kayseri Kuzey Çevreyolu paraleline taşındı. İstasyon binası, depo ve yükleme rampası gibi TCDD'nin gereksinim duyduğu binalarla diğer ünite ve birimleri Kayseri Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Buna karşılık demiryollarına ait tarihi Kayseri İstasyon Binası ile öteki yapı ve alanlar belediyenin tasarrufuna veriliyor. Yeni demiryolu hattı üzerindeki araziler TCDD'nin isteği doğrultusunda planlandı. Proje maliyeti, 25 milyon lira tutarındaki kamulaştırma giderleri dahil, 90 milyon lira olarak belirlenen hattın büyük bölümü bitirildi. Kaygan zemin sorunu ile karşılaşılan ve gecikmeye neden söylenen Engir Gölü çıkışında ise sorunun giderildiği ve çalışmaların bir süre sonra tamamlanacağı bildirildi.
Kayseri OSB'nin projesinden vazgeçildi
Kayseri OSB Müdürü Orhan Akşit, şehrin Boğazköprü kesimindeki lojistik köyde bir yanda yapım çalışmaları sürerken, diğer yanda da taşıma hizmetlerinin başladığını söyledi. Köyün, sanayi ürünlerinin taşınmasında zaman zaman sorun yaşayan sanayi sektörüne rahat nefes aldıracağını belirten Akşit, "Biz OSB yönetimi olarak içinde konteyner parkının da yer alacağı bir lojistik alan oluşturmak istedik. Projeye göre OSB girişinden demiryolu hattına olan 4 kilometrelik mesafeye ray döşenmesi de gerekiyordu. Ancak hattın geçeceği alanda, yapılan etüt sonucu zemin sakıncalı bulundu ve projeden vazgeçildi. Rahatlıkla söylenebilir ki, lojistik köy konusuna demiryolları idaresinin el atması, sadece OSB yönetiminin değil, sanayicinin de rahatlamasını sağladı. Demiryolunun istasyonu ile birlikte şehir dışına taşınması ve buna bağlantılı olarak lojistik köyün hayata geçirilmesi, bu şehirde yaşayan, özellikle de kuzeyde sıkışan herkese rahat nefes aldıracak" ifadesini kullandı.
Yerel yönetimler projeden umutlu
Kayseri kuzeyde de büyüyecek
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki:
Kuzey Demiryolu Hattı projesi Kayseri'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor. TCDD Kayseri İstasyonu ile bu istasyonun doğudan batıya uzantısı 23 kilometrelik demiryolu hattı şehrin ortasında kaldığı için hem şehrin, hem de metropol ilçelerimizden Kocasinan'nın gelişmesine engel oluyordu. Projenin hayata geçmesiyle hem şehir daha düzenli gelişecek, hem de sanayi ürünlerinin iç ve dış pazarlara sevki kolaylaşarak, sanayicilerimizin rahatlamaları sağlanmış olacak. Kısacası, Kayseri'nin ortadan bölünmüşlüğü bitecek. Görüntü ve gürültü kirliliği ortadan kalkacak. Eski demiryolu güzergahının yeşil alan olarak kalması sağlanarak istasyondan arta kalan arazide 1 kilometrelik, demiryolu hattının bazı bölümlerinde 20 metrelik genişlikler oluşturulacak.
Ulaşım daha güvenli olacak
Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız:
Kentin büyümesiyle, merkezde kalan istasyon ve demiryolu hattı 330 bin nüfuslu Kocasinan'nın gelişimine gölge düşürdü. Şehri ortasından ikiye bölen demiryolu hattı özellikle Kocasinan ile Melikgazi arasındaki ulaşımı olumsuz etkiledi. Diyebilirim ki, Kayseri'nin kuzeyde gelişmesine bu hat mani oldu. Mevcut eski hat kalktığında hem iki ilçe arasındaki trafik rahatlayacak, hem de şehir içi ulaşımı daha güvenli bir yapıya kavuşacak. Bazı kesimlerde yükseltiler var. Bunlar sıfıra inecek.
Sümer Üst Geçidi, Gazi Osman Alt Geçidi, Yeni sanayi ve Şeker geçitleri tamamen ortadan kalkacak. Belediye olarak biz de hazırlık yapıyoruz. İlçe sınırları içinde kalan 23 kilometrelik demiryolu hattı söküldüğünde sadece ulaşım rahatlamayacak, İmara açılan yeni alanlar, ekonomik avantajlar sağlayacak."