Nakliyeci, Romanya Ro-Ro yolunun açılmasını istiyor

Bulgaristan ile Türkiye arasında geçiş belgesi sorunundan olumsuz etkilenen nakliyeci ve ihracatçı sorunun Romanya’ya Ro-Ro seferlerinin başlamasıyla aşılacağını düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) 42 ülkenin de taraf olduğu “Çok Taraflı Geçiş Belgesi” (UBAK) sisteminden çıkma kararını değerlendiren UND Yönetim Kurulu Üyesi ve Sönmez Bustaş Lojistik Genel Müdürü Fahrettin Arabacı, Türkiye’nin Ro-Ro sistemini bir an evvel kurarak Romanya üzerinden taşımacılığa başlaması gerektiğini söyledi. 

Romanya ve Türkiye’nin bakanlıklar nezdinde masaya oturarak Köstence Limanı’ndan Ro-Ro ile Romanya trafiğinin açılmasının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Arabacı; “O zaman Bulgaristan otomatikman devre dışı kalacak. Bu zor bir şey değil. İki bakanın görüşmesiyle, nakliyecinin Köstence’yi kullanması ve artacak maliyetlerde de devlet tarafından desteklenmesiyle çözülebilecek bir sorun. Şu anda küçük, kanun ve nizamın çalışmadığı bir ülkenin yaptığı haksızlığı çekiyoruz. Türkiye pazarı gittiğinde en çok Bulgaristanlı nakliyeciler zarar görecek. Şu anda Almanya’ya gidecek yükler için İtalya’nın Trieste Limanı’nı kullanıyoruz. Romanya hattı açılırsa bu hatta gidecek yükler rahatlayacak. Durum kendi kendine her an çözülebilir ama Türkiye’nin her şartta Ro-Ro sistemini kurarak onlara hiçbir şekilde prim vermemesi gerek” dedi. Ro-Ro maliyetlerinin karadan gidişe göre hem süre hem de maliyet olarak nakliyecilerin karlılığını etkilediğini belirten Arabacı, “Şu anda Ro-Ro 1 haftalık yolu 20 günde tamamlıyor. Hem de sefer sayısı azalıyor hem de geminin maliyeti 800 ile bin euro daha pahalı. Her arabada bin 200 – bin 300 euro zararına çalışıyor nakliyeciler” diye konuştu. 

Bu sadece nakliyecilerin sorunu değil 

Denetimsizlik nedeniyle bu süreçten önce Türkiye’ye 1 UBAK belgesiyle 10 Bulgar TIR’ının giriş yaptığını, Bulgaristan’ın TIR sayısını 3-4 yılda 3 katına çıkardığına vurgu yapan Arabacı şu açıklamayı yaptı; “Bulgaristan’da şu anda büyük ve küçük nakliyeciler de kendi aralarında bölünmüş durumdalar. Biz Türk plakalı araçlar olarak Almanya’dan aldığımız bir yükü Hollanda’ya boşaltamıyoruz. O da Türkiye’den aldığı bir yükü Almanya’ya taşıyamaz. Haksız rekabetle bizim transitimizi engellemeye başladı. Bu hiçbir ülkenin engelleyemeyeceği bir hak, burada üzüldüğümüz nokta, bu Türkiye’ye yapılan uygulama nakliyeciye değil, bizim ihracatçımıza yapılıyor. Buradaki malın gecikmesi bizim ihracatçımızı etkiliyor. Burada farklı niyetler aramak gerekir. Bu konuda nakliyeciler olarak çok sahipsiziz. Malı geç kalan Avrupalı bir ana sanayi bir daha Türkiye’den mal alır mı? Bulgaristan resmen, göz göre göre hak ihlali yapıyor ve Avrupa ülkeleri de buna ses çıkarmıyor. Bu sadece nakliyecilerin sorunu gibi algılanıyor.” 

Sittnak AŞ Proje ve İş Geliştirme Müdürü Mustafa Yazıcı da, “UBAK belgelerinin geçerliliği Bulgaristan öne sürülerek Avrupa ülkeleri tarafından yok sayılıyor. AB ülkeleri arasında fiziki sınırlar zaten kaldırılmış durumda. AB ülkesi plakası taşıyan araçlar için gerekli olmayan bir belge ama bizim durumumuzda olan ülkeler için elzem olan bir belge. Problemin büyümesinden ve uzamasından en çok Türkiye zarar görecek. Önce uluslararası kara nakliyesi yapan kuruluşlar sonra Türk ihracat ve ithalatçıları. Umarım sorun en kısa sürede daha fazla büyümeden çözülür” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir